Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski rast,direktor Dragan Marčinko o uspješnoj godini:

HŽ Cargo spreman za strateško partnerstvo

storyeditor/2023-12-27/PXL_070722_94496433.jpg
Goran Kovačić/Pixsell
28.12.2023.
u 09:03

Marčinko je izjavio kako je HŽ Cargo unatoč izazovima uspio ostvariti financijski rast i održati tržišne udjele. Smatra kako rezultati pokazuju potencijal tvrtke da postigne još veće uspjehe u stabilnijim uvjetima.

Poslovanje HŽ Carga, nacionalnog operatera željezničkog teretnog prijevoza, bilo je opterećeno dodatnim neplaniranim troškovima, no ipak su na poslovnom planu u prvih devet mjeseci ove godine ostvareni stabilni i pozitivni rezultati. U HŽ Cargu stoga su zadovoljni ostvarenim rezultatima i naglašavaju da i dalje ostaju ključni stup teretnog prijevoza u Hrvatskoj.

Zbog geopolitičkih promjena, inflacije, recesije i poremećaja na energetskom tržištu prethodno razdoblje bilo je izazovno za domaćeg cargo operatera. Veliki investicijski ciklus u željezničku infrastrukturu diljem Hrvatske uzrokovao je zatvaranje pruga i operativne izazove za sve igrače na tržištu. Unatoč teškoćama, iz HŽ Carga dodaju kako su ostvareni temeljni ciljevi stabilizacije poslovanja i zadržavanja trenutačnih tržišnih udjela.

Velik pad tržišta

Ukupni prihodi u promatranom razdoblju iznose 65,5 milijuna eura i veći su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvarena je EBITDA od 5,9 milijuna eura, što je za 3,2 milijuna više u usporedbi s prošlom godinom. Smanjenje prijevoza na Ličkoj pruzi i povećana zatvaranja pruga uzrokovali su velik pad tržišta te su sukladno tome i prihodi od usluga prijevoza robe HŽ Carga manji za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč velikom padu općeg tržišta u iznosu od 9,7 posto u tonama i 11,6 posto u NTKM, HŽ Cargo zadržao je svoje tržišne udjele od 39 posto u tonama i 53 posto u NTKM.

VEZANI ČLANCI

– Tržište željezničkog teretnog prijevoza, koje je prošle godine imalo uzlazni trend, palo je na razinu 2021. godine. Iako su ulaganja u infrastrukturu nužna te ih pozdravljamo, potrebno je voditi računa o utjecaju zatvaranja pruga na krajnje korisnike – upozorio je Dragan Marčinko, direktor HŽ Carga.

Marčinko je izjavio kako je HŽ Cargo unatoč izazovima uspio ostvariti financijski rast i održati tržišne udjele. Smatra kako rezultati pokazuju potencijal tvrtke da postigne još veće uspjehe u stabilnijim uvjetima.

Usmjereni na zapošljavanje

HŽ Cargo uspješno je zaključio i Aneks Kolektivnom ugovoru sa sindikatima, što predstavlja važan korak u jačanju interne strukture za tvrtku s više od 900 zaposlenih. U 2024. godini strateški fokus HŽ Carga bit će usmjeren na tri ključne komponente – razvoj, zapošljavanje i modernizaciju kojima se želi osigurati dugoročna održivost i rast tvrtke.

Svi pozitivni financijski pokazatelji i strateški koraci pripremili su HŽ Cargo za ulazak u fazu strateškog partnerstva, a u HŽ Cargu vjeruju kako je to optimalna pozicija za uspješno prolaženje kroz ovaj ključni i nužni razvojni proces.

– HŽ Cargo pokazao je da se može i zna mijenjati, da ima svoje tržišno opravdanje i logiku te nastavlja s procesom transformacije – dodao je za kraj Marčinko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije