Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt vrijedan 900 milijuna eura

Ministar prometa: 'Realizacija ovih projekata dovest će do značajnog poboljšanja sigurnosti putnika i osoblja'

Zagreb: Nakon konferencije "Povezana Hrvatska: ozelenjavanje mobilnosti" Oleg Butković dao je izjavu za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
03.11.2023.
u 17:22

Sredstvima zajma predviđeno je financiranje i osam projekata usmjerenih na poboljšanje putničkog prijevoza, a posebno treba istaknuti izgradnju Tehničko-logističkog centra te nabavku 14 novih vlakova, kao i dvije punionice na solarni pogon za baterijske vlakove - kakav je plan, otkrili su iz Ministarstva prometa.

Remont na 258 kilometara pruga, novi materijal na još 52 kilometra, a onda još i novi vlakovi, Tehničko-logistički centar u Zagrebu te punionice za baterijske vlakove. Projekti su to od 900 milijuna eura, iznos bi se trebao namaknuti kreditom Europske investicijske banke, a zahtjev će im poslati, nakon što je Vlada odobrila, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U sklopu "Revitalizacije željezničkog sustava Republike Hrvatske", kako su pojasnili iz Ministarstva, projekti Infrastrukture koštat će 714,7 milijuna eura, oni HŽ Putničkog prijevoza 185,3 milijuna, a upravo s navedenim društvima, resor je i identificirao u što bi se točno ulagati trebalo.

 
- Ukupno je 37 prioritetnih projekata, a sredstvima je predviđeno financiranje 29 projekata usmjerenih na poboljšanje željezničke infrastrukture koji, između ostalog, uključuju 285,83 km pruga na kojima će se obavljati remont te će se obnoviti i 52,60 km pruga novim materijalom. Nadalje, sredstvima zajma predviđeno je financiranje i osam projekata usmjerenih na poboljšanje putničkog prijevoza, a posebno treba istaknuti izgradnju Tehničko-logističkog centra te nabavku 14 novih vlakova, kao i dvije punionice na solarni pogon za baterijske vlakove - kakav je plan, otkrili su iz Ministarstva prometa.

POVEZANI ČLANCI:


- Kad govorimo o poboljšanju željezničke infrastrukture, to uključuje negdje oko 300 kilometara pruga na kojima će se obaviti remont, regionalnih i lokalnih pruga, tj. onih koje se ne financiraju putem europskih fondova. Realizacija ovih projekata dovest će do značajnog poboljšanja sigurnosti putnika i osoblja smanjujući rizik od nesreća i ozljeda te povećanja kapaciteta i modernizacije željezničke infrastrukture, a što će pozitivno utjecati na smanjenje gužvi na cestama i promicanja održivog razvoja - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković.

VIDEO: Jaka kiša pada diljem Hrvatske, a pred jutro je zahvatila i Zagreb


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije