Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Hrvatsko su ime u svijetu osramotili 
i jedni i drugi – i partizani i ustaše

Nevolja sa sukobom lijevih i desnih koji je u temelju hrvatske političke scene jest to što nam ne da živjeti danas

Komentari 39

Avatar abakus
abakus
12:34 22.11.2014.

Ovaj članak ne bi smio biti premium, jer je ovakav zreo stav danas praktički nemoguće naći na našoj medijskoj sceni i trebao bi biti dva dana na naslovnici i svima dostupan. A što se tiče onoga što ste napisali... daj Bože da to dopre do mozgova što većeg broja ljudi kod nas. Ne zaborav uz prešutni blagoslov zločina, ne I jedno I drugo, već NI jedno NI drugo. Obje te nesretne strane s njihovim zločinima i povijesnim zabludama treba označiti kao takve - zablude i zločine - i ne dopustiti da i jedna ulica ili trg nosi ime koje bi se moglo protumačiti kao podrška nekom od ta dva režima. Isto tako, bilo kakvo veličanje bilo kojeg od ta dva režima, a pogotovo opravdavanje zločina počinjenih u njihovo ime, trebalo bi zakonom najstrože zabraniti. I konačno raskrstiti s bivšim režimom i njegovom zloćudnom zaostavštinom koja je imala 45 godina totalitarizma da se učvrsti u glavama mnogih (s onim prije njega već smo sasvim dovoljno obračunali). Tek tada moći ćemo naprijed. Do tada, ostajemo taoci mržnje koja je, na žalost, samo paravan za neometeno pljačkanje i uništavanje ove države.

VL
DU
Deleted user
12:48 22.11.2014.

Nije mi jasno zasto autorica misli da nije moguce zamisliti da je CK raspravljao o ubojstvima politickih neistomisljnika?

VL
DU
Deleted user
12:49 22.11.2014.

Nakon dugo vremena jedan dobar clanak.. i obavezno bi ga trebalo staviti pod nos od predsjenika pa nadalje do svih koji blebetaju i pokusavaju da usade na silu nekom u glavu njihove vreijednosti i stajalista Ova prica oko ustastav i pratizanluka je toliko besmislena da mi se povraca na nju... Nikad,bas nikad sa Pavelicevom slikom nebi dobili Hrvatsku i svako vezanje za takve stvari donosi samo.... propast sto se tice komunista ... sve sto su radii treba da se zna jer bude li se skrivalo tesko nama opet nadam se da ce izrast neka nova generacija koja ce shvatiti da su te dvije price zavrsene i da ih treba sahraniti i to sto dublje to bolje!!

VL
Avatar dmitarX
dmitarX
17:56 22.11.2014.

ja ne vidim ustaša u Hrvatskoj. vidim samo Hrvate s jedne strane, i komunističke sinove s druge strane... koji rehabilitiraju ustaštvo čim njihova stolica dođe u pitanje. A dobro im ide skrivajući zločine počinjene u zadnjih 70 godina...pa i tutu opet vade ustaške. ajde molim te, kani se više ustaša..ovo je Hrvatska, zar je to toliki problem?!

VL
PR
pricalica
13:24 22.11.2014.

Hvala urdniku na naslovu ovog teksta. Tako nešto istinito nije se moglo nigdje, ali baš nigdje, pročitati od 1945.

VL
Avatar kravata
kravata
18:08 22.11.2014.

Ustaše su branile ostatak hrvatske, Istru je dala Kraljevina Jugoslavija Italiji da nema neprijatelja sa zapada da bi lakše dobila politički ili metkom šešeljevu granicu i izlaz na more o kojem i danas govore. Ime Ustaše su Hrvati dobili od riječi ustati , neopravdano ali ucijenjeni dali su Dalmaciju italiji da bi dobili državu koja tako dva puta smanjena pdijelila hrvate ne dvije neprijateljske vojske HRVATA i to ustaša i partizana i do bratoubilačkog rata koji je upravo odgovarao koristio današnjim huškašima iz Beograda. Da se problem Hrvata riješio nebi bilo domovinskog rata u kojem su ustaški i partizanski sinovi ustali i postali ustaše i ratovali rame uz rame protiv srbske agresije kojoj je cilj bio velika srbija. Srbi se slikaju i nose masovno kokarde koje su promijenili u petokrake dok im je trebalo i nitko se ne buni. Ne treba nam nitko branit ni reklamirat ustaštvo koje je bilo kako drugi tumače najprije negativno a sada nadam se da imam pravo pozitivno jer smo se opet branili od istog neprijatelja za istu stvar za hrvatsku državu.

VL
Avatar H/S/P
H/S/P
06:54 23.11.2014.

Samo sta nas Jugokpmunisti jos i danas sramote u svijetu.

VL
Avatar kravata
kravata
22:16 22.11.2014.

Ustaše i Partizani su bili Hrvati, žalosno bili su ratni protivnici, partizani su imali 45 godina službenog vremena uz pomoć kormilara iz Beograda nanosit nepravdu svom narodu.

VL
SA
samazg
16:44 22.11.2014.

Svaka čast! Tračak istine u ovom medijskom mraku. Pomalo se otvaraju zapečačena vrata. Nažalost, cijeli svijet zna istinu, Nijemci nas dovode u red i uče nas našoj skrivenoj povijesti,a mi i dalje kao Sjeverna Koreja....

VL
ME
Meter
11:03 23.11.2014.

Znači da su se Saveznici osramotili pobijedivši Hitlera i kolaborante?

VL
J3
j38k32
11:13 23.11.2014.

Na zalos, mi u Hrvatskoj izgleda uzivamo u nasoj ekstremno podjeljenoj politici, neznam dali ima jos neka drzava koja je na tako ekstremno tri razne poulitike podijeljena. Moze li si netko zamisliti - tro-krako uze na kojem se vuce nana sva tri strane? paje onda prirodno da uvijek jedna strana pobjedi......dakle do tada je sve u normalnom. Nije, jer tek onda pocima onaj pravi kaos - dvojica protiv jednog. A onaj ostatak, tj. narod? ma za taj narod se nama vrijemena, a ni volje, jer su vukli na pograsnoj strani. Treba se naj prije dokrajciti sa ovima - pobjednicima - i, sada gledaj ovo...pobjednika i gubitnika ce biti uvijek i svuda, toje tako upisano jos u kameno doba. Mi imamo jedan najbolji primjer - nas nogomet - nitko nece akceptirati nikom pobjedu, i evo ti pravog rata.

VL
Avatar reference
reference
21:29 22.11.2014.

A sto ce pisat neko sa prezimenom "Perica" nego o nocnoj mori svakog ustase, partizanima. ja bas neznam jesu li partizani bili sramota.ja zivim na zapadu od 1981-ve i nikad nisam cuo neku "ruznu rijec" o partizanima, stovise vazda see spominju u pozitivnom kontekstu za razliku ustasa, evo nedavno je na history kanalu bio serijal o kvislinzima i ratnim zlocincima pa pored cuvenog kvislinga do francuskog marshala Philippe Pétaina pa holandskih, belgijskih, finskih izdajica I Nazi kolaboratora bilo i o anti pavelicu i ustasama. partizane nisu ni spomenuli. isto ko i filmovi prije mjesec dana na kanalu "film 4", "movies 4" bili filmovi sutjeska, neretva, most i jos par drugih.takodje bio i serial o spijunima u ww2 pa bila emisija i o Fitzroy Macleanu, pa ne moze biti receno pozitivnije i o titu i o partizanima. tako da ispada da je Perica sanjala partizansku sramotu. u stilu, sto se babi svidlo to se babi snilo.

VL
WA
wand
11:08 23.11.2014.

Ono što u javnom govoru stvara problem je generaliziranje I postavljanje stvari kao crno-bijelo, za što odgovornost snose zapravo političke stranke I strančice kojima je to stalno u repertoaru kojim misle da animiraju nešto, a zapravo nanose štetu ugledu države.Ne može se izjednačavati pokrete, jer vrijeme u kojem se vodio 2 Sv Rat se ni po čemu ne može uspoređivati sa ovim u kojem se stvaraju evaluacije ovog ili onog na temelju javnog dojma, u kojem vrijede konvencije o ljudskim pravima itd. Partizani su u našim krajevima bili Hrvati (HSS, Dalmatinci itd.), u Bosni Srbi, muslimani I Hrvati u manjoj mjeri (jer ih tamo I ima manje od drugih). U Srbiji su beznačajni (pa je ironično da se Srbija stavlja kao perjanica partizanskog pokreta iako su tamo glavnu riječ imali četnici I Nedić, ali ništa novo od one strane). Talijanski partizani, poljski, židovski itd., isto ih ima svakakvih. Pa nitko ne dovodi u pitanje otpor, od oružanog pa nadalje, protiv nacizma I fašizma. Poslijeratno uvođenje staljinističkog režima od strane KPJ se ne može izjednačavati sa antifašističkom borbom hrvatskih partizana, bez obzira kojeg oni bili svjetonazorskog predznaka. Komunisti su bili u manjini, ali su prvi poveli oružani otpor kod nas (Janko Bobetko I drugi 22 lipnja). Ono što zbunjuje ove u kojekakvim partijama je upravo to generaliziranje, opet ironično, koje je Tuđman nastojao pobiti svojim radovima zbog kojih je I bio osuđivan od jugoslavenskog režima. Partizani I ustaše iz 40-ih se u javnom govoru generaliziraju na temelju iskustava iz 90-ih sa JNA, što je katastrofa, I pokazuje elementarno nepoznavanje pravila u svijetu I vrednovanja povijesnih događaja I pokreta.

VL
MX
Mister X
12:11 22.11.2014.

Hrvatsko su ime u svijetu osramotili i jedni i drugi – i partizani i ustaše.. Zato treba nerestalno to ponavljati pisati o tome natjecati se sa detaljima iz prošlosti .. Dokazati da Šešelj nije krivac - ili pojedinac nego dada je Balakan - zločin i zločinci ... Jel ako to ne činimo prestanemo zasigurno da bi zavarali naivčine u EU pa da če i povjerovati da smo mi pošteni i sirotinaja a ne samo jedno kriminalci mafijaši i naravno zločinci !.. Zato samo tako dalje da se vidi i zna istina o nama ....

VL
NV
novo vriijeme
20:21 22.11.2014.

Izjednačavanje patrizana i ustaša je omiljena tema ideološki zbrkanih hrvata. Mi smo slavnu i tešku pobjedu nad fašistima po kojoj smo ugledni u cijelom svijetu pretvorili u nacionalni poraz. Hrvatske je jedina zemlja na svijetu u kojoj ozbiljni političari obilazee Pavelićev grob ili vješaju njegove slike kao dokaz domoljublja. Hrvatski narod treba naučiti cijeniti samog sebe i stečevine iz prošlosti i konačno samouvjereno i ponosno gledati naprijed. Uostalom dragi ljubitelji fašista sve reklamacije u vezi Blajburga treba poslati u London, ako se tko usudi njih pitati zašto su zbijeg vratili u ralje partizana.

VL
Avatar maksimilian
maksimilian
18:05 22.11.2014.

Gosposdjo ne nzam dali ste vi izgovorili ovu recenicu ali ovo je skandal.... jedino ako ste mozda greskom pobrkali udbu i partizanski antifasisticki pokret?

VL
J3
j38k32
16:08 22.11.2014.

abakus, Iz vaseg komentara se moze iscitati - zavrsetak zlocina bise trebao zabreniti, ali vam nikako nepada na pamet daje pocetak zlocina doveo do one logige - zlocin 'pro' zlocina. Vjerujem dabi citaocima bilo draze procitati - ili 1:1 iliili nikog ne sankcionirati. Dali je netko sa zlocinima poceo - a onaj neki drugi sa njima zavrsijo, ostaje za mene.....zlocin je zlocin, p bilo od kga i kako..

VL
Avatar cheguevara..
cheguevara..
16:13 22.11.2014.

A kako bi bilo da vi prestanete zaglupljivati nasu djecu, i praviti nakaradu od nase casne povijesti, jedinog perioda civilizacije na tim prostorima, to jest u bivsoj drzavi koju su nam stvorili Partizani. Sve prije i nakon Titove Jugoslavije nije vrijedno spomena. Svatko normalno bice zdravoga razuma ce uciti svoju djecu da postuje covjeka koji je ujedinio narode, u slozi i miru, a ne razbojnike ustase, i ove sto su opljackali Tudjmanovu zabokrecinu, skrivajuci se iz ''domoljublja''. Pa nismo mi bas toliko gluupi da nas svaka susa soli pamet o dobru i zlu, moralu i postenju, slozi i miru, i kretenluku sto gledamo po drzavi u svim bojama i svim salsama cetvrt stoljeca u Tudjmanovoj zabokrecini, od lopina politicara i ratnih profitera, sve sami sljam do sljama, prve kategorije.

VL
VD
Vojo Dodevski
13:13 22.11.2014.

Stara pesma, poistovecivanje porazenih satelita Hitlera i njihovih pobjednika. Po ovom terku i SAD su zlochinci zbog atomskih bombi na Japan, Englezi jer su bombardovali Njemachku kada ona vishe nije imala protivuvazd. odbranu, i Rusi zbog silovanja padom Berlina. Zaboravlja se tko je i zashto zapocheo rat, koliko je sela u Rusiji popaljeno a civila pobijeno, tko je izmislio Mathauzen, Treblinku, Jasenovac...

VL
J3
j38k32
16:22 22.11.2014.

Nasa Hrvatska povjest se je od uvijek pisala i pise se EMOCIONALNO, nase stvarne povjesti semoze naci samo u drzavnoj Arhivi u Münchenu i isto tako u Beckom....istina da zato treba volje i vrijemena. Pa onda dolazi i ona nasasa rak rana, u tim Arhivama se nalaze sve dojednog originalni Dokumenti - svjedoci istine i vrijemena.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.