Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Hrvatski kanaderi vratili se iz Portugala

kanader
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
05.09.2013.
u 10:41

Hrvatski kanaderi u Portugalu su imali 45 sati naleta, gasili su požare na 6 lokacija i izbacili 1.182 tone vode

Sinoć su se u bazu Zemunik vratila dva kanadera koja su odmah nakon telefonske sjednice Vlade, 31. kolovoza 2013. i odluke da se odobrava prelazak granice Oružanim snagama RH, poletjeli prema Portugalu u humanitarnu pomoć gašenja požara u toj zemlji, doznaje se iz priopćenja Ministarstva obrane.

Na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje proširili su se veliki požari s kojima se borilo oko 700 vatrogasaca. Veliki problem stvarao je i snažan vjetar. Portugal je zatražio pomoć europskih partnera, a u subotu im se uz francuske i španjolske kanadere pridružilo i hrvatsko pojačanje iz zraka.

O akciji međunarodne protupožarne humanitarne pomoći zapovjednik protupožarne eskadrile, bojnik Davor Turković rekao je da je situacija u Portugalu, gdje je dnevno u zemlji haralo i 300 požara, izgledala kataklizmično te da samo kiša može pomoći da se svi ti požari ugase. Naglasio je da je ovo iskustvo u profesionalnom smislu bilo vrlo korisno za pripadnike Protupožarne eskadrile.

– Situacije gdje je aktivno na stotine požara u isto vrijeme, ne mogu se simulirati. To je bila prilika i za tehničko usavršavanje taktike gašenja, naglasio je zapovjednik Turković i zaključio da su svi ponosni što su znanjem i iskustvom pomogli kolegama i građanima Portugala u velikoj elementarnoj nepogodi.

Hrvatski kanaderi su u toj humanitarnoj akciji imali 45 sati naleta, gasili su požare na 6 lokacija i izbacili 1.182 tone vode. Inače, smještaj i letove u Portugalu plaća zemlja domaćin, a let do Portugala i natrag te dnevnice posade za ukupno 13 pripadnika HRZ-a financira Fond Europske komisije, odnosno EU-a, putem tijela zvanog Mehanizam za civilnu zaštitu.

>> Vlada šalje dva kanadera u pomoć Portugalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije