Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTIVA EU

Hrvatska u tri godine treba koke preseliti u veće kaveze

'26.04.2010.,Zagreb - Farma nesilica jaja tvrtke Poljoprerada iz Hrvatskog Leskovca. Poljoprerada je u blokadi, a radnici su u strajku,te je proizvodnja ugrozena. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL '
'Jurica Galoic/PIXSELL'
27.01.2012.
u 08:00

Jaja koja su nesena u neodgovarajućem prostoru ilegalna su i ne smiju se prodavati

Da kokoši imaju pravo glasa, referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju prošao bi s puno većim postotkom. S druge strane, da se od svih birača pitalo samo uzgajivače koka nesilica, referendum bi vjerojatno propao.

Strah od propisa

I New York Times je reportažu o referendumu počeo izjavom proizvođača jaja iz Harmice koji strahuje od novih EU propisa o veličini kaveza. Ali, taj strah ne postoji samo u Hrvatskoj. Europska komisija jučer je opomenula 13 zemalja EU u kojima i dalje, 12 godina nakon donošenja sporne direktive, živi 47 milijuna "ilegalnih kokoši" koje nesu jaja u starim, odnosno premalim kavezima.

– Dobrobit tih životinja puno nam znači. Jaja koje te koke snesu su, s pravne strane gledano, ilegalna – kaže Frederic Vincent, glasnogovornik Europske komisije.

Novi, obogaćeni kavezi koje propisuje Europska unija moraju imati volumen od 750 prostornih centimetara po svakoj kokoši. Stare članice Europske unije imale su 12 godina da se prilagode novoj direktivi. Pa ipak, gotovo polovica nije u tome uspjela. Od Hrvatske očekuje se da direktivu primjenjuje već od 1. srpnja 2013. godine. To znači da su nam ostavljene samo tri godine od zatvaranja pregovaračkog poglavlja o poljoprivredi pa do ulaska u EU. Hoćemo li zaista u četiri puta kraćem roku uspjeti učiniti ono što jedna Francuska, Poljska ili Belgija nisu?

Među 13 zemalja koje je Komisija jučer opomenula još su i Bugarska, Grčka, Španjolska, Italija, Cipar, Letonija, Mađarska, Nizozemska, Portugal i Rumunjska.

– Jaja proizvedena u neobogaćenim kavezima ne smiju se prodavati na tržištu. Ali tolerirat će se njihova prerada u industriji – kaže glasnogovornik Frederik Vincent.

Planovi zemalja

Europska komisija zatražila je od 13 zemalja da ustanove akcijske planove za ilegalna jaja. To će vjerojatno čekati i Hrvatsku ako kao članica EU i dalje bude držala koke nesilice u starim kavezima. Nekad smo imali akcijski plan za hvatanje Gotovine, a u budućnosti nas, dakle, čeka akcijski plan za zbrinjavanje ilegalnih jaja. Ovaj prvi akcijski plan uključivao je i špijune poslane iz Britanije da se najmodernijom prislušnom opremom šuljaju oko "sumnjivih" osoba po Hrvatskoj.

Nadajmo se da akcijski plan protiv ilegalnih kokoši neće sadržavati jednako radikalne mjere. Ali svaku koku nesilicu trebat će, Šeksovim riječima, locirati i transferirati – u raskošniji kavez.

Komentara 37

Avatar dariodario551
dariodario551
08:02 27.01.2012.

svaka kokoš u EU mora imati 75 kvadrata životnog prostora

GA
gamsty
08:09 27.01.2012.

Krenulo je sustavno uništavanje hrvatske proizvodnje, sad pod izlikom eu. Gamad vladajuća, prodali ste nas za šaku eura!

PI
pidocha
08:20 27.01.2012.

a ništa, neka udru naljepnice na pakiranjima koka, recimo,.. cekinova ima dvajst m2 perutninova 18m2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije