Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno u saboru

'Hrvatska je u najvećoj tajnosti rasprodala 15,5 tona zlatnih poluga'

goran marić
Patrik Macek/PIXSELL
07.06.2013.
u 13:10

Strategija da se proda imovina služi za krpanje proračunskih rupa do izbora i da se ostvari neoliberalni nalog onih koji upravljaju ovom vlašću, a to je krupni domaći i strani kapital – zaključio je Vuljanić.

Misteriozni nestanak hrvatskih zlatnih rezervi te skrivene namjere iza Strategije upravljanja državnom imovinom od 2013. do 2017. bile su neke od tema kojima su se zastupnici bavili tijekom rasprave o predloženoj strategiji. Oporba se uglavnom složila da su vladajući loše obavili posao sastavljanja tog ključnog dokumenta jer da se ne zna zapravo ni što imamo, a da za neke stvari koje su navedene pouzdano znamo da ih više nemamo. Među najjačim kritičarima bio je HDZ-ov Goran Marić.

– Ovdje se navodi novac, štedni ulozi i zlatne poluge. Nažalost, Hrvatska nema zlatnih poluga, nema ni grama zlata. Hrvatska je pod najvećim okriljem tajnosti rasprodala, ne prodala nego rasprodala svoje zlatne poluge, 15,5 tona zlatnih poluga, točnije 15.055 kg prodala, a 468 kg ostavila Beogradu jer umjesto da po sukcesiji nama pripada 28,49 za zlato koje smo imali deponirano u Beogradu dobili smo samo 23% iz nepoznatih razloga – govorio je Marić naglašavajući kako ne postoji nijedan zapisnik ni izvješće s informacijom o prodaji zlata za ukupno 145 milijuna dolara, a koje bi danas vrijedilo milijardu dolara.

Laburist Nikola Vuljanić za tu je prodaju prozvao bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, a Marić mu je odgovorio da je upravo problem u tome što se ne zna tko ga je točno prodao s obzirom na to da ne postoji pisani trag.

– Strategija da se proda imovina služi za krpanje proračunskih rupa do izbora i da se ostvari neoliberalni nalog onih koji upravljaju ovom vlašću, a to je krupni domaći i strani kapital – zaključio je Vuljanić.

Njegov stranački kolega Branko Vukšić u svom je govoru rekao da je "ova strategija priznanje kako ne znamo što imamo, ali ćemo, časna riječ, dobro upravljati time što ne znamo da imamo".

Oko 12.30 sati zastupnici su izglasali neke dosad raspravljene točke, a nakon što su to odradili većina je nahrupila prema vratima sabornice iako je predsjedavajući Nenad Stazić najavio da će se nakon glasanja nastaviti rasprava o državnoj imovini. Da bi spriječio ometanje daljnje rasprave dok se sabornica ne isprazni, Stazić je proglasio petominutnu stanku. Neki su zastupnici i nakon toga stajali i razgovarali pa ih je Stazić u više navrata upozorio.

– Molim zastupnike koje rasprava ne zanima da ne ometaju – poručio im je Stazić, nakon čega je rasprava nastavljena.

>>Hrvatska bogatstvom državne imovine na 5. mjestu u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije