Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema zarade

Hrvatska bogatstvom državne imovine na 5. mjestu u Europi

državna imovina
Foto: NovaTV screenshot
1/4
22.04.2013.
u 22:05

Ispred nas na top listi europskih zemalja bogatih državnom imovinom nalaze se samo skandinavske zemlje

Hrvatska se nalazi u samom vrhu top liste europskih zemalja po bogatstvu državne imovine kojom raspolažu, no prema zaradi koju ta imovina ostvaruje, na samom smo dnu, izvještava Dnevnik Nove TV.

31 milijarda i 400 milijuna eura vrijedi imovina kojom raspolaže Hrvatska, a u nju se ubrajaju nekretnine, zemlje i tvrtke u državnom vlasništvu. Time je Hrvatska dospjela na 5. mjesto u Europi po količini imovine kojom raspolaže, a ispred nas su samo najbogatije skandinavske zemlje - Norveška, Finska, Island i Švedska. No, mjesto na toj rang ljestvici rapidno gubimo kada je u pitanju zarada koju ta imovina donosi.

I dok skandinavske zemlje od državne imovine svake godine ubiru milijarde eura, Hrvatska naplati tek 300 milijuna eura što je tek 0,7% dobiti.

Vlada je najavila da će ovog tjedna u Sabor poslati strategiju upravljanja državnom imovinom za iduće 4 godine, a koja bi trebala osigurati zaradu od državne imovine. Plan je ostvariti 2% dobiti do 2015. godine. U razdoblju od tri godine, pojedine tvrtke planira se, dio će dati u koncesije, tražiti partnere za njih ili ih izlistati na burzi. Strateški monopoli, poput Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, ostat će u vlasništvu države.

 

>>Vlada zna kako će upravljati, ali i dalje ne zna – čime

>>Ljubo Jurčić: Dugove treba vraćati boljim upravljanjem

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije