Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
azra bašić

Hrvatska državljanka optužena za ratni zločin bit će izručena BiH

azra bašić
Screenshoot
29.07.2012.
u 14:55

Na konačnu odluku o izručenju čeka se ''zeleno svjetlo'' iz State Departmenta, a Azrin odvjetnik Patrick Nash najavio je da će od višeg suda zatražiti raviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

Hrvatsku državljanku Azru Bašić (53) koja je osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Derventi, američke vlasti uskoro bi mogle izručiti BiH, piše Dnevni avaz. Da ne postoje zapreke njenom izručenju odlučio je sudac Saveznog suda u Kentuckyju Robert Wier koji je ustanovio da su dokazi koje je prikupilo i poslalo tužiteljstvo BiH dovoljno uvjerljivi te tako odbacio prigovore optužene koja je u SAD-u, na temelju tjeralice iz 2006., uhićena ove godine u ožujku.

Bašić se sumnjiči da je od travnja do lipnja 1992. godine zlostavljala srpske zarobljenike u logorima na području Dervente. Prisiljavala ih je da piju benzin i ljudsku krv te da kleče na razbijenom staklu. Jednog je zatovrenika ubila, a o stravičnim mučenjima progovorilo je 26 zatočenika čiji su iskazi poslani u SAD.

Na konačnu odluku o izručenju čeka se ''zeleno svjetlo'' iz State Departmenta, a Azrin odvjetnik Patrick Nash najavio je da će od višeg suda zatražiti reviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

>>O izručenju Azre Bašić američki sud će raspravljati tek u kolovozu

Komentara 179

LI
Livi
15:14 29.07.2012.

Tipicna Hrvatica Azra! Nisam znao da kod katolickih Hrvata ima ime Azra. Prije bih rekao da je to "Bosnjakinja" nastanjena u Hrvatskoj kao sto ih ima na desetke tisuca. Ako se ta borila za hrvatske interese to je isto sto se u 2. svjetskom ratu borila "Handzar divizija", pa je poslije sva krivnja zbog njihovih zlodjela pala na hrvastki narod.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
15:18 29.07.2012.

To su "junačine".Kad im se istom mjerom vrati plaču i kukaju.

VE
velikazmija
15:13 29.07.2012.

što kažu hrvati koji su bili u logorima po srbiji o batinjanju silovanju žena ko je za ta mučenja osuđen stoko jedna crvena--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije