Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osumnjičena

O izručenju Azre Bašić američki sud će raspravljati tek u kolovozu

ratni zarobljenici
Reuters
02.04.2011.
u 09:07

Azra Bašić (52) je optužena za mučenje i ubojstva zarobljenih Srba u tri logora u blizini većinski srpskog naselja Čardak

Sud u Leksingtonu, u američkoj državi Kentucky, odredio je da se posljednje ročište za raspravu o izručenju Azre Bašić, Riječanke i bivše pripadnice HV-a optužene za zločine nad Srbima u BiH, održi 22. kolovoza, potvrđeno je u uredu državnog tužitelja, a optuženica, čije izručenje su tražile vlasti BiH, do tada ostaje u pritvoru, objavili su mediji u Srbiji.

Na statusnoj konferenciji sud je obrani Azre Bašić takođe odobrio rok do 29. travnja za podnošenje pravne agumentaciju za svoje traženje za odbijanje zahtjeva za njeno izručenje BiH. O pravnoj argumentaciji obrane raspravljat će se na ročištu 21. lipnja, izjavio je Tanjugu Partick Ness kojega je sud odredio za branitelja.

On je rekao kako pitanje izručenja nije jedino koje se u ovom trenutku postavlja pred sud, ali je ključno i sva se ostala pravna pitanja mogu podvesti pod njega. Još nije podnio zahtjev za njeno puštanje na slobodu uz jamčevinu, jer drži kako je "sada za to još rano".

Azra Bašić (52) je optužena za mučenje i ubojstva zarobljenih Srba u tri logora u blizini većinski srpskog naselja Čardak, u Derventi, od travnja do lipnja 1992. , dok je bila zapovjednik u hrvatskoj postrojbi, a tereti se i za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje križeva i slova "S" po tijelu zatvorenika.

Nakon što ju je Interpol locirao 2004. u američkoj državi Kentucky, BiH je dostavila dodatnu dokumentaciju o njenim zločinima, a uhićena je sredinom ožujka.

Ključne riječi

Komentara 4

RE
@rea
13:54 02.04.2011.

A ovi na fotki su zarobljeni Srbi ? Strava, rek\'o bi puky.

RE
@rea
23:18 02.04.2011.

Fotka srpskih zarobljenika još uvijek ista, loool.

Avatar Idler 3
Idler 3
14:54 03.04.2011.

@rea....i meni ih je žal vidjet tak postrojene, iza bodljikave žice...siroti Srbi >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije