Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna imovina

Ljubo Jurčić: Dugove treba vraćati boljim upravljanjem

'SPECIJAL 24 SATA EXPRESS 30.01.2012., Zagreb - Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
16.04.2013.
u 21:51

Lovrinčević: Donošenje je ovakvih dokumenata kao beskrajan dan, kao da svakog dana kad se probudim sve izgleda isto

Strategija upravljanja državnom imovinom mora biti podloga za strategiju upravljanja javnim dugom te ostale sektorske strategije, naziv je tribine koju je organizirao Državni ured za upravljenja državnom imovinom (DUUDI), koji je nedavno izradio i u javnu raspravu pustio prijedlog Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom do 2017. Svi sudionici rasprave, među kojima i ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić i Anto Beljo, istraživač na Institutu za javne financije, složili su se da je Strategija dobra podloga za izradu ostalih, ponajprije strategije razvoja RH i industrijske proizvodnje. Inače će, upozoravaju, sve ostati samo mrtvo slovo na gomili papira. Ili kako je to slikovito rekao ekonomski analitičar Željko Lovrinčević: Donošenje ovakvih dokumenata izgleda mi kao beskrajan dan, kao da svaki dan kad se probudim sve izgleda isto.

– Nije dobro javni dug pokrivati prodajom državne imovine, a ova strategija sama po sebi nije dostatna. Umjesto prodaje, potrebno je povećanje nacionalnog dohotka, što se može postići povećanjem proizvodnje. Ali i boljim upravljanjem tvrtkama u državnom vlasništvu – rekao je Jurčić. Anto Beljo složio se s ravnateljem DUUDI-ja Mladenom Pejnovićem da državnu imovinu treba više iskoristiti za otplatu javnog duga jer, rekao je, Hrvatska ima samo financijske imovine vrijedne čak 32 milijarde eura (68 posto BDP-a).

>> Građani i tvrtke duguju čak 3,2 milijarde kuna

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije