Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
remont ili novi?

Hrvatska bi mijenjala 14 starih za 10 novih ruskih helikoptera

helikopter,zemunik
Željko Mrsić/PIXSELL
27.09.2012.
u 11:19

Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva moraju na remont koji stoji 10 milijuna kuna po letjelici

Na marginama godišnje skupštine UN-a, nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, naša ministrica Vesna Pusić najavila je mogućnost da Hrvatska zamijeni 14 svojih rabljenih helikoptera za 10 novih. RH, naime, posjeduje 24 transportna helikoptera ruske proizvodnje i objektivno te eskadrile predstavljaju suvremeniji dio naših Oružanih snaga. Problem je što od sredine 2013., pa iduće tri godine, jer im istječu resursi, valja obaviti remont na helikopterima. Prvo na onim starijim, “osmicama” (Mi-8MTV i Mi-8T) kojih HRZ i PZO posjeduje 14. Zadnji njihov remont obavljen je 2005. u Ukrajini.

Helikopterska vojska

Deset preostalih, a riječ je o modernim letjelicama Mi 171 sh opremljenim po standardu NATO-a, RH je nabavila 2008. na račun klirinškog duga Rusije. I njima će biti potreban remont. U MORH-u računaju da će remont po letjelici stajati oko 10 milijuna kuna. Rusi navodno nude i varijantu bez remonta, a stare bi helikoptere otkupili za milijun dolara po komadu. Premda u državi vlada besparica, jasno je da će RH obaviti potreban remont svih 24 helikoptera, jer je u NATO-ovoj i našoj strategiji RH tzv. helikopterska zemlja koja sudjeluje u zajedničkoj te u “pametnoj” obrani sa svojim letjelicama. Zajedničku obuku u Zadru provode RH i češka vojska, a pridružit će im se i latvijska, mađarska i zrakoplovci vojski još nekih država. Ideja o kojoj su raspravljali političari Pusić i Lavrov tek treba biti razrađena jer  se vrijednost naših rabljenih osmica može (nakon remonta i ovisno o broju sati rada) procijeniti na najviše 5 milijuna dolara po komadu. A to je tek polovica vrijednosti novog. Hrvatska bi trebala doplatiti razliku u cijeni jer novi 171 sh stoji 60 mil. kuna.

Moskva želi tramvaje

Razlika iznosi nekoliko stotina milijuna kuna. Kako bi to RH doplatila, još nije razrađeno. S obzirom na to da se govorilo i o hrvatskoj ponudi o gradnji novih tramvaja za Moskvu (treba 300 tramvaja), možda je i to dio kalkulacije. Ne dođe li do dogovora, RH će samo remontirati svoje helikoptere, a to će stajati oko 180 milijuna kuna.

>>Pusić s Lavrovom: Hrvatska želi prodati svoje tramvaje Moskvi

Komentara 12

TV
Tata Vijolata čudo jadno
11:44 27.09.2012.

I još da nam nadoplate!

IS
isuskristkomunist
11:59 27.09.2012.

Jadno je da mi jos uvijek kupujemo tehnologiju od Rusije umjesto da napokon predjemo na zapadnu tehnologiju

RB
Robert Bartini Rijecanin
11:43 27.09.2012.

Hrvatska se nada prodati 300 tramvaja Rusiji. Rusija kupuje robu gdje god hoce i sve placa s "rezervnim valutama " kao dolar, Euro ili zlatom. U takvoj situaciji Rusi mogu birati gdje i sto ce kupiti. Ovaj ugovor koji su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije