Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast proizvodnje

Hrvatska bez oporavka, a Srbija i službeno izišla iz recesije

Srpski izvoznik bobičastog voća
Marko Mrkonjic/PIXSELL
06.05.2013.
u 10:48

Izvoz u ožujku dostigao je povijesnu rekordnu vrijednost od 857 milijuna eura na mjesečnoj razini

U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i BDP-a, čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije.

"Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja bilježi rast od 5,2 posto. To je doprinijelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto", navodi se u priopćenju Ministarstva financija i privrede. Time je srpska ekonomija i službeno izašla iz recesije u kojoj je bila tijekom cijele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabilježen pad BDP-a, javlja B92.

"Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj, farmaceutskoj, duhanskoj i tekstilnoj industriji te u proizvodnji namještaja", priopćeno je. Ministarstvo ističe i da je srpski izvoz ostvario rast od 22 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada vanjskopolitičkog deficita za četvrtinu", navodi se u priopćenju.

Izvoz u ožujku dostigao je povijesnu rekordnu vrijednost od 857 milijuna eura na mjesečnoj razini. Ministarstvo najavljuje i da će radi daljeg oporavka do kraja ovog mjeseca donijeti i Akcijski plan reindustrijalizacije Srbije, u kojem će biti detaljno razrađene mjere za poticanje privrede, izvoza i zapošljavanja.

Hrvatska bez oporavka

I dok Srbija bilježi rast, Hrvatskoj je prognoziran daljnji pad BDP-a. Hrvatska je “zapela u recesiji”, a oporavak “klizi sve dalje i dalje”, zaključili su nedavno europski stručnjaci u prognozi o Hrvatskoj, kojoj u ovoj godini predviđaju pad BDP-a od -1 posto i rast nezaposlenosti sa 15,9 posto u prošloj godini na 19,1 u 2013. i 20,1 posto u 2014. Ni u idućoj godini "nije izgledan snažniji oporavak hrvatskog gospodarstva jer se predviđa da će BDP rasti marginalnih 0,2 posto”, zaključak je  EK.

>>Europa: Usporavanje štednje u zamjenu za brze reforme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije