Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak dug proces

Holy: Nema šanse da se Plomin počne realizirati prije 2014. godine

Mirela Holy (1)
Foto: Soundset
1/4
06.04.2012.
u 17:05

Ministrica je demantirala vijest da će gradnja termoelektrane Plomin početi ove godine, kako su prije najavili premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Gostujući na radiju Soundset, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy progovorila je o problemu zbrinjavanja i sortiranja otpada. Istaknula je kako će njeno ministarstvo inzistirati na obračunu odvoza otpada po principu ''platiš onoliko koliko neiskoristivog otpada proizvedeš''.

– Hoće li to biti zatvorene vreće, pinovi, kodovi s identitetom korisnika, to ćemo vidjeti. Može se provjeriti je li osoba prikupljala otpad ili nije. Novi zakon mogao bi u saborsku proceduru biti upućen u lipnju – objasnila je Holy koja je još jednom potvrdila i promjene u sustavu naknada za povratnu ambalažu. – Nisam nikad rekla da ćemo ukinuti ili smanjiti povratnu naknadnu. To su rekli mediji. Ovaj je sustav neodrživ, nagomilalo se dosad preko 750 milijuna kuna gubitaka. Ako to ne promijenimo, doći će do bankrota sustava. Sada ćemo formirati radnu skupinu za izradu pravilnika o ambalažnom otpadu, prema austrijskom modelu – kazala je ministrica.

>>Holy: Uvodi se naplata otpada po volumenu, to je direktiva EU

Jedno od pitanja voditelja Saše Ćeramilca odnosilo se i na praksu skupljanja i povrata plastičnih boca koje mnogim građanima pomažu u krpanju kućnog budžeta. – Svi kukaju zbog tih pet-boca koje ustvari pripadaju manjem segmentu otpada, one su se pretvorile u instrument socijalne politike. Ja kao ministrica zaštite okoliša ne mogu biti odgovorna za socijalnu politiku Republike Hrvatske. Za to je zadužena kolegica Milanka Opačić – pojasnila je Holy.

Ministrica je i demantirala vijest da će gradnja termoelektrane Plomin početi ove godine, kako su prije najavili premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

– To nije realno očekivati. To se ne može početi realizirati prije 2014. godine. Nakon što izdamo rješenje nužno je objediniti uvjete, a to je postupak. Tek onda ide izdavanje lokacijske dozvole, tako da tijekom ove godine uopće nije moguće realizirati birokratsku proceduru. Nema potrebe za žurbom. Treba inzistirati na kvalitetnoj pripremi projekta – rekla je Holy.

Komentara 74

BO
bonsai
17:32 06.04.2012.

Kakav to minus ili manjak od 750 milijuna ova spominje ? nema tu manjka , novac se samo transferirao preko Dropuličke u crni fond HDZ-a ,stvar je jednostavna , pumpali su broj povratne ambalaže i taj novac uzimali iz proračunaa , Ali ni tu ne vidim problem , te boce smo platili mi , nije prioizvođač ! Zaključak , novac nije nestao nego je na nečijem HDZ-ovom računu ili privatnome đepu .Holy , probudi se !

MR
mravac8
17:33 06.04.2012.

maraiaco Piše kako misli izvesti - kao u Austriji. Znam da ima država koje recikliraju sav otpad osim biološkog. I to mi se jako sviđa. Mi Hrvati *lijepu našu* pretvaramo u smetilište bacajući silne plastične vrećice, bočice, čašice pa stakleneklene bočice, staklene teglice, pa limenke ...... uglavnom katastrofa. I financijska i ekološka.

MA
mareiaco
17:28 06.04.2012.

Danac cjelo vrime razmišljam kako ona misli to isvest.Mi svi boce dajemo većinom nas sirotinji ,papir stavljamo u kutije a kako misli da će mo danima kore od banana,kropira,listove od salatei sve vrste povrća ostatke kostiju di sa tim da držimo doma dok ne napunomo vreću a dotle će crvi unutra radit svoj poso ,Nek izađe u javnost i opjasni puku koliko svako domaćinstvo za razvrstavanje mora imati kanta za smeće.Ili pak te njene čipirane vreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije