Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hoće li radio opstati u 21. stoljeću?

radio
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
25.02.2010.
u 14:14

Na mnoga pitanja o radiju odgovara knjiga dr. Marine Mučalo „Radio - medij 20. stoljeća“, koja će biti predstavljena u utorak 2. ožujka u 18 sati u Hrvatskom društvu za promicanje informatičkog obrazovanja u Ilici 42 u Zagrebu.

Koliko znamo o podrijetlu radijskog medija? Tko je izmislio radio? Koja je zemlja na svijetu prva imala radijski program? Znate li da je u Zagrebu počeo emitirati prvi radio u ovom dijelu Europe?

Na ta, ali i mnoga druga pitanja, odgovara knjiga dr. Marine Mučalo „Radio - medij 20. stoljeća“, koja će biti predstavljena u utorak, 2. ožujka u 18 sati u Hrvatskom društvu za promicanje informatičkog obrazovanja u Ilici 42 u Zagrebu.

Povijest radija ne bi bila potpuna bez kratkog osvrta na telegrafiju, telefoniju i prve uređaje za reprodukciju zvuka, o čemu govori prvi dio knjige.

Središnji dio knjige čini „priča o radiju“ u Americi, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Upravo stoga što je gotovo sve do pedesetih godina 20. stoljeća bio jedini, radio je svjedok svih zbivanja tog vremena. Ispustiti nastanak „sapunica“, „Rat svjetova“, ratno izvještavanje, špijunske i režimske programe, tranzistore, rock and roll, DJ-e, radiopirate i još mnoge druge sadržaje i simbole popularne kulture, značilo bi okrnjiti radijsku povijest.

„Radio Zagreb“ počeo je u svibnju 1926. godine, svega četiri godine nakon BBC-a, kao privatna radijska postaja u vlasništvu dioničkog društva. Postoji i danas kao javni servis Hrvatski radio. Što se s njim događalo tijekom gotovo devedeset godina?

I na kraju ostaje samo pitanje hoće li „stari, dobri radio“ postojati i u 21. stoljeću?

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:08 25.02.2010.

Nadam se da 101 neće

BO
bomba
14:34 25.02.2010.

Radio hoće ali hoće li čovjek to je pitanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije