Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEROJ ILI ZLOČINAC

Hoće li Billy the Kid biti posmrtno pomilovan?

Billy the Kid
nađeno devedesetih u jednoj obiteljskoj zbirci
30.07.2010.
u 18:23

Guverner Novog Meksika htio bi održati obećanje svog prethodnika od prije 130 godina i pomilovati slavnog odmetnika, ali potomci šerifa Pata Garretta pobunili su se protiv toga.

Kad je general iz Građanskog rata Lew Wallace 1878. postao izvanredni guverner Novog Meksika, jer je predsjednik SAD-a Rutheford Hayes bio prisiljen starog guvernera Axtella smijeniti zbog korupcije koja je dovela do zloglasnog stočarskog rata u okrugu Lincoln, jednom od sudionika tog sukoba, "Williamu Boneyju" (pravim imenom Henry McCarthy, rođen u New Yorku 23. studenog 1859.) poznatijem kao Billy the Kid obećana je amnestija, kao i svim ostalim "Regulatorima".

Wallace se čak i sastao s Billyjem Kidom na tajnim pregovorima, ali oni nisu odmah urodili plodom. General je za svoju pomoć da Hayes bude izabran, kao predsjednik izborne komisije na Floridi koja je ponovno prebrojavala glasove (kao i u kontroverzi Bush – Gore više od jednog stoljeća kasnije), očekivao mjesto veleposlanika u Europi, u Vatikanu ili Parizu, ali je umjesto toga poslan da rješava stočarske sukobe na prašnjavom jugozapadu. Boravak u Novom Meksiku Wallace je više koristio da napiše kraj svog poznatog romana "Ben Hur" nego da raščišćava situaciju u okrugu Lincoln, te se u pregovorima nije pretjerano trudio naći zajednički jezik s mladim revolverašem, koji je svoju predaju uvjetovao time da i njegovi neprijatelji iz suprotstavljene frakcije Murphy-Dolan također budu razoružani. Na kraju se Billy, želeći mir, ipak predao.

Premda bi amnestijom (u zamjenu za svjedočenje) bio oslobođen krivnje za svoje sudjelovanje u ubojstvu šerifa Bradyja i njegova pomoćnika na glavnoj ulici Lincolna, i u smrti "Buckshota" Robertsa u pucnjavi u Blazerovu mlinu, Billy Kid uplašio se klopke i pobjegao iz zatvora u kojem je čekao službeno pomilovanje. Kako nije imao drugih prihoda, sa svojom bandom bivših "Regulatora" krao je stoku, najčešće od velikog rančera Johna Chisuma na čijoj se strani borio, ali koji je odbio Regulatorima dati plaću za sudjelovanje u ratu. Billy je bio popularan među lokalnim stanovništvom, naročito siromašnim Meksikancima koji su ga zvali "El Chivato", "nestašni"; izvrsno je govorio španjolski, sve su mu djevojke bile Meksikanke, i bio je velikodušan s mesom od svog plijena.

Billy the Kid i njegova banda postali su mnogima trn u oku, i za novog šerifa okruga Lincoln izabran je bivši kauboj i krčmar Pat Garrett, Billyjev znanac, koji je dobio zadatak da očisti Novi Meksiko od odmetnika. Nova metla je dobro mela, i neki su iz Billyjeve bande ubijeni, a neki uhićeni, kao i sam Billy koji je osuđen na smrt. Čekajući vješanje, mladi je odmetnik iskoristio Garrettovo odsustvo iz grada, nekako se 28. travnja 1881. dokopao revolvera, ubio dva šerifova pomoćnika i pobjegao.

Lew Wallace raspisao je nagradu od 500 dolara za Billyja the Kida, a Garrett ga je konačno pronašao 14. srpnja 1881. u Fort Sumneru i navodno ubio jednim metkom. "Navodno" jer su se šerif i odmetnik lako mogli dogovoriti i podmetnuti tuđe truplo ili čak vreću kamenja; svi svjedoci smrtovnice bili su Meksikanci. Nekoliko je ljudi u 20. stoljeću tvrdilo da su oni Billy the Kid, uglavnom nedokazano, a najbizarniji trag je činjenica da je navodno 1916., kad je potopljen parobrod "Lusitania", na popisu putnika koji su potonuli s brodom bio i William Boney, 56-godišnji trgovac stokom iz meksičkog Nogalesa. Garrett nikad nije uspio naplatiti Wallaceovu ucjenu od 500 dolara jer je na tjeralici bilo naglašeno da je potrebno priložiti "zadovoljavajući dokaz o identitetu".

A Pat Garrett je i sam ubijen pod sumnjivim okolnostima 1908., i s njim je u grob otišla i istina o kobnoj noći u Fort Sumneru. Legenda o Billyju the Kidu s vremenom je rasla i rasla, i današnji guverner Novog Meksika Bill Richardson došao je na ideju da nakon više od 130 godina konačno ispuni neispunjeno obećanje svoga prethodnika Lewa Wallacea i oslobodi Billyja the Kida optužbi.

Na to se pobunilo troje unuka Pata Garretta, koji su guverneru napisali pismo ističući da bi pomilovanje predstavljalo "blaćenje karaktera" njihova djeda, jer "svatko želi mitologizirati Billyja the Kida, koji je bio najobičniji gangster i odgovoran za smrt nekoliko predstavnika zakona". Susan Floyd Garrett i Jarvis Patrick Garrett čak su se u četvrtak sastali s 83-godišnjim Londončaninom Hilaryjem Tunstall-Behrensom, pranećakom mladog engleskog rančera Johna Tunstalla za kojeg je Billy the Kid jahao, i zbog čijeg se mučkog ubojstva priključio Regulatorima želeći ga osvetiti. Tunstall-Behrens izjavio je da ne podržava inicijativu za posmrtno pomilovanje Billyja:

- Ne bih se htio priključiti zagovornicima toga. U cijeloj stvari ima previše jakih emocija.

Glasnogovornica guvernerova ureda, pak, izjavila je:

- Guverner Richards uvijek je govorio da bi htio ispuniti obećanje guvernera Wallacea o pomilovanju Billyja the Kida. No, on je svjestan zabrinutosti obitelji Garrett i susrest će se s njima idući tjedan.

Komentara 6

MO
mozel
21:04 16.07.2011.

Bili Kidu da nije dosadio tadasnji zakon koji su krojili serifi pa cak sudili na sred ulice.Ali kod kida je bila sreca sto je bio dosta brz i prilicito siguran,pa mu je spasilo zivot puno puta.Sto ovdje opisuju da je ubijen sa jednim metkom je neistina.Nije Bil bio tako glup i neoprezan i da je ocekivao da neko prvi puca.

OB
-obrisani-
20:33 30.07.2010.

the long black cloud is comming down i feel knocking on heaven\'s door... we are all Billy the Kid

Avatar zagrebbbb
zagrebbbb
20:51 30.07.2010.

dugi crni oblak se spušta osjećam lupanje na rajskim vratima... svi smo Billy Kid mogao si napisat da svi razumiju pametnjaković

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije