Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena granica

HHO: Vlada želi obeštetiti BiH za osvajačku Tuđmanovu politiku

'15.01.2011. Branimirova, Zagreb-Ivan Zvonimir Cicak s Vlatkom Silobrcicem i Miljenkom Mesicem procitao je zakljucke HHO-a o predstavci Mirjane Sanader kojom se zali na povredu ljudskih prava nje i nj
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
12.09.2012.
u 13:43

U Odboru smatraju kako je odluka o ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović protuustavna

HHO je izrazio zabrinutost što se promjena granice na poluotoku Kleku ratifikacijom sporazuma Tuđman – Izetbegović provodi bez Ustavom predviđene i potrebne dvotrećinske većine u Saboru.

"Nezamislivo je da bilo koja hrvatska vlada, a pogotovo sadašnja, koju veliki dio javnosti doživljava nenarodnom, rezerviranom prema nacionalnim osjetljivostima i interesima tako odlučno ustraje u obmani svojih građana i društvenih elita, a pogotovo saborskih zastupnika. Od svojih zastupnika traži se da u Saboru glasaju po partijskoj disciplini, a ne po savjesti", kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

>> Gdje je granica? Povijesna bitka za Klek, školje i more

>> Josipović će zbog granice s BiH pozvati vlast i oporbu na dogovor

>> Neven Mimica: Zašto Bosni i Hercegovini dajemo otoke

Čičak dodaje da je takva politika u posvemašnjem neskladu s obećanjima premijera Milanovića da će vratiti dignitet parlamentu ukidanjem kancelarskog modela vladavine. Argumente potpredsjednika Vlade Nevena Mimice i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o tome kako ratifikacijom Europskoj uniji šaljemo poruku da u EU želimo ući s uređenim međunarodnim odnosima Čičak naziva izmišljenima i neuvjerljivima.

– Nitko iz EU, koliko je nama poznato, javno tako što ne traži od Hrvatske, jer to i ne može. Naime, rješavanje graničnih pitanja među državama nije u nadležnosti EU nego samih članica – napominje Čičak.

"Jedino što nam pada na pamet jest da se na ovaj način namjerava 'obeštetiti' Bosnu i Hercegovinu za štetnu i osvajačku politiku Tuđmanove vlasti prema BiH. HHO je kontinuirano upozoravao tijekom 1990-ih na štetnost takve Tuđmanove politike, ali držimo da se hrvatske obveze prema BiH zbog sudjelovanja u oružanom pothvatu  protiv teritorijalnog integriteta BiH ne mogu i ne smiju nadoknaditi teritorijalnim ustupcima", dodaje se.

Komentara 123

Avatar guten_tag
guten_tag
15:16 12.09.2012.

što je bosna i hercegovina za šoviniste u hrvatskoj? za njih je bosna i hercegovina tamo neka država "bosanaca" iz vica o husi i hasi. da tuđmana nije bilo hrvatska bi danas bila okupirana jer su srbi imali otvoren put za okupaciju bosne i hercegovina a time i jug hrvatske sve do zadra. ovakvim istupom se pokušava priznati neka unitarna država koja nije moguća. bilo bi najbolje da se čičak ispriča cjelokupnom građanstvu a neka takve misli 19 stoljeća razmjenjuje sa svojim istomišljenicima. bosna i hercegovina je ključ opstanka hrvatske.

CV
crna vrana
15:17 12.09.2012.

Neka se Čičak samo sjeti one famozne Izetbegovićeve prilikom napada JNA na hrvatsko selo Ravno u BiH : Ovo nije naš rat ! Ovo bi mu trebalo biti dostatno da promućka svojom glavom, koja inače ljudima ne služi samo zaa frizuru, zar ne gosn Čičak !?

OB
-obrisani-
15:16 12.09.2012.

Dakle, damo otočić-dva i BiH zaboravi se tko je rušio monetarni sustav prodajući jugodinare u Hercegovini, tko je sa Srbima komadao suverenu državu, tko je ubijao hrvatske domoljube koji su se s Bošnjacima borili protiv velikosrba! Krasna politika... ""Jedino štoo nam pada na pamet jest da se na ovaj način namjerava 'obeštetiti' Bosnu i Hercegovinu za štetnu i osvajačku politiku Tuđmanove vlasti prema BiH. HHO je kontinuirano upozoravao tijekom 1990-ih na štetnost takve Tuđmanove politike, ali držimo da se hrvatske obveze prema BiH zbog sudjelovanja u oružanom pothvatu protiv teritorijalnog integriteta BiH ne mogu i ne smiju nadoknaditi teritorijalnim ustupcima", dodaje se."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije