Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršili joj prava

HHO: Sučevu ženu strpali u ludnicu bez mišljenja liječnika

vrapce,portal
Robert Anić/PIXSELL
16.07.2013.
u 17:51

Građanka Z.K. iz Osijeka, supruga tamošnjeg predsjednika Odjela sudaca istrage Ante Kvesića, nakon prijave za obiteljsko nasilje bez liječničkog pregleda smještena je na psihijatriju

Nakon što je u javnost isplivala priča o građanki Z.K. iz Osijeka, ženi tamošnjeg predsjednika Odjela sudaca istrage Ante Kvesića, koja je nakon prijave za obiteljsko nasilje bez liječničkog pregleda smještena na psihijatriju, oglasio se i Hrvatski helsinški odbor te oštro upozorio na niz nepravilnosti u postupanju pravosuđa i policije u navedenom slučaju kao i na kršenje ljudskih prava hospitalizirane Z.K.

Priveli je zbog obiteljskog nasilja

– Posljednjih godina u Hrvatskoj je zabilježeno više slučajeva zloupotrebe psihijatrije u kršenju ljudskih prava pacijenata, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), u sklopu  svog mandata, bio je angažiran u nekoliko takvih prilika. S dužnom pažnjom, poučeni nemilim događanjima i zloporabama, ne samo u Hrvatskoj, posebno pratimo takve pojave, pa tako i najnovija, medijski vrlo eksponirana događanja vezana uz građanku Z. K. iz Osijeka. Građanku Z. K. 26. lipnja 2013. privela je policija na prijavu njenog dvadesetogodišnjeg sina. Povod je bio međusobni prijepor majke i sina, nakon što je brat njenog supruga vrijeđao Z. K. Sin je stao između majke i strica te također počeo vrijeđati i ponižavati svoju majku. Na to ga je ona, prvi put u životu, pljusnula. Odmah po privođenju, u policijskoj postaji građanki Z. K. sugerirano je da prizna djelo obiteljskog nasilja, što je ona odlučno odbila. U večernjim satima, policija je građanku Z. K. privela sutkinji Prekršajnog suda u Osijeku Branki Lukić, koja ju je također pokušala nagovoriti da prizna nasilno ponašanje, što je Z. K. opetovano odbila. Sutkinja B. Lukić potom je od privedene građanke Z. K. zatražila broj mobitela njenog supruga Ante Kvesića, koji inače obnaša dužnost predsjednika Odjela sudaca istrage, Županijskog suda u Osijeku. Sutkinja je pred građankom Z. K. nazvala njenog supruga i uskočkog suca A. Kvesića, zatim izašla u hodnik suda te nakon razgovora s njim, donijela rješenje o privođenju građanke Z. K. na Psihijatrijski odjel KBC-a Osijek – prepričava HHO te ujedno ističe ''da je odluku o upućivanju na psihijatriju sutkinja donijela bez prethodno pribavljenog mišljenja bilo kojeg liječnika''.

Pred policijom je skinuli do gola

– Građanka Z. K. na Odjel osječke psihijatrije dovedena je u pratnji policajca, čija dužnost, kao što je svakome poznato, prestaje pred vratima ordinacije, u ovom slučaju psihijatrijskog odjela. Umjesto toga, oni su ušli na odjel, a građanka Z. K. tom se prilikom morala svući do gola – pred policajcima i medicinskom sestrom! Takav odnos prema pacijentici Z. K. predstavlja grubo kršenje temeljnih pravila o postupanju policije u takvim i sličnim slučajevima, budući da je, zbog zaštite osobnosti, privedena građanka Z. K. mogla, eventualno, biti razgolićena samo pred policajkama i medicinskim osobljem, i to u slučaju da pacijentica iskazuje visok stupanj agresivnosti. Građanka Z. K. je potom, bez ikakva obrazloženja, vezana za krevet, kao da je riječ o najtežoj bolesnici te je, uz sve to, morala pred dežurnom liječnicom popiti danu joj tabletu. Građanka Z. K. smještena je u sobu s teškim duševnim bolesnicima koji najčešće ne vladaju sobom i svojim postupcima – galame, vrište i plaču. Gotovo tri tjedna, sve do prebacivanja u zagrebačku Bolnicu za psihijatriju Vrapče, 12. srpnja, u takvim se okolnostima i ambijentu nalazila građanka Z.K. U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, nalazi se i danas – napominje HHO.

Sucu sugerirali da sa Z.K. ne razgovara

– Dana 27. lipnja 2013., po nalogu psihijatra KBC Osijek, bez ikakva razgovora sa Z. K. ili obavljanja dijagnostike, Psihijatrijski odjel KBC–a Osijek je izvijestio Županijski sud u Osijeku, da je Z. K. zadržana na odjelu uz mjere prisile, na temelju po svemu suspektne dijagnoze da je posrijedi teža duševna bolest. Sudac Županijskog suda u Osijeku, Josip Frajlić, pokušao je na Odjelu psihijatrije KBC-a Osijek prije donošenja rješenja u skladu sa zakonom, razgovarati sa Z. K. ali mu je sugerirano da to ne čini ''jer bi to oštećenu uznemirilo“. Sudac je potom, u izvanparničnom postupku, na temelju izvještaja psihijatra, produžio boravak Z. K. na psihijatriji i naložio njeno psihijatrijsko vještačenje. Odabran je vještak izvan KBC-a Osijek, a ročište je održano 5. srpnja 2013. te je na ročište, na inzistiranje odvjetnice Jasminke Biloš, dovedena i Z. K. Na temelju zahtjeva vještaka, dr. Berislava Pašalića, Z. K. je zadržana na psihijatrijskom odjelu KBC Osijek, uz inzistiranje vještaka da je treba poslati na liječenje u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa. Sa stručnim mišljenjem vještaka dr. Berislava Pašalića, nisu se suglasili drugi liječnici – sudska vještakinja doktorica Jasminka Horvatić i sudski vještak doktor Ljubomir Radovančević. Građanki Z. K. 9. srpnja na osječkoj psihijatriji zabranili su razgovor s odvjetnicom, oduzeli joj mobitel i obavijestili je da će prema njoj primijeniti prisilne mjere – prepričava HHO koji se osvrnuo i na supruga Z.K.

Pozivaju na razrješenje dužnosti suca Kvesića

HHO smatra kako je suprug Z. K., suprotno pravilima profesije, o slučaju govorio u medijima i time dodatno narušio prava hospitalizirane supruge.

– Sudac Kvesić svojim postupcima prekršio je Zakon o kaznenom postupku, a jednako tako prekršio je odredbe Zakona o sudovima. Stoga smatramo da sudac Kvesić ne samo da ne može više biti predsjednik Odjela sudaca istrage nego da uopće ne može obnašati časnu sudačku dužnost, pa pozivamo Državno sudbeno vijeće da ga razriješi dužnosti – zaključuje Odbor i njegov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Izvršni odbor HHO–a drži da su gđi. Z.K. povrijeđena temeljna ljudska prava, ali i da su prilikom postupanja prema njoj prekršeni i brojni zakoni RH. Odbor će zbog toga i dalje pomno pratiti slučaj Z.K. O svojim saznanjima IO HHO obavijestit će DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova te Vrhovni sud RH, Ministarstvo pravosuđa RH i DSV, tražeći provjeravanje činjenica i utvrđivanje eventualnih prekoračivanja zakonskih ovlasti osoba unutar pravosudnog sustava RH. O svojem nalazu HHO će obavijestiti i Ministarstvo zdravlja, nadležne liječničke institucije, kao i upravu KBC–a u Osijeku.

 

>>Na psihijatriji jer je izbo majku 34 puta i tijelo sakrio u ormar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije