Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjeni u HEP-u prethodila burna sjednica Predsjedništva

Hebrang upozorio da HDZ ne smije okretati leđa svojim ljudima

Jadranka Kosor, Andrija Hebrang
Željko Hladika
23.09.2009.
u 00:56

Šefica HDZ-a suočila se s otporom suradnika uvjerenih da se radi o namjernom produciranju afera kako bi se kompromitirao HDZ i pripremio teren za rušenje Vlade.

Večer prije smjene Ivana Mravka i cijele uprave HEP-a gotovo je punih šest sati zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a. Dobar dio vremena posvećen je bio upravo odgovornosti za afere.

Emotivan govor

Premijerka Jadranka Kosor pred vodstvo svoje stranke izašla je sa svojom odlukom: «Istraga je utvrdila razne nezakonitosti, vrijeme je da svi odu…» Na sjednicu je stigla čvrstog stava, odlučna da javnosti pokaže kako je stvarno i mislila kad je najbližim suradnicima iz vrha HDZ-a nedavno rekla da će saslušati svakoga, ali da će njezina uvijek biti zadnja.

Iako je sa sjednice Predsjedništva HDZ-a otišla bez konačne odluke, budući da je dogovor bio da najprije ujutro obavi razgovor s Mravkom, već sredinom dana bilo je jasno da su se zavaravali svi u vodstvu HDZ-a koji su mislili da će šefu HEP-a biti oprošteno.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jadranki Kosor nije bilo lako. Bila je to prva velika sječa kadrova koju je morala izvesti u političkoj karijeri. Dio vodstva stranke smatrao je da tako rigorozna mjera poput smjenjivanja kompletne uprave nije potrebna jer će članstvo HDZ-a iz toga zaključiti da stranka ostavlja svoje ljude na cjedilu.

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang upozorio je da će ispasti kako HDZ smjenjuje svoje ljude pod pritiskom medija te je smatrao da bi prije bilo kakve odluke bilo potrebno pozvati Mravka da kaže nešto u svoju obranu.

Emotivno je u desetminutnom izlaganju podsjetio i na svog prijatelja Većeslava Bergmana, bivšeg šefa HZZO-a, kojega je smijenio ministar Darko Milinović. Bergman, naime, već nekoliko dana leži u bolnici s teškom kardiološkom dijagnozom.

Podsjetio na Bergmana

Hebrang je to povezao sa stresom koji je doživio zbog same smjene te s medijskim pritiskom koji je uslijedio.

– Pogledajte što se dogodilo Bergmanu. I njemu smo okrenuli leđa, nismo mu dali ni da se obrani . Nismo mu pružili priliku da kaže ijednu riječ – kazao je Hebrang. Time se osjetio prozvan Milinović, koji je pokušao pojasniti Hebrangu da nije imao ništa protiv Bergmana. Na to mu je Hebrang uzvratio: «Dado, ja nisam tebe ni spomenuo. Ako niste mogli raditi zajedno, možda i bolje da je otišao. Međutim, problem je što mu je stranka okrenula leđa, a riječ je o nevinu čovjeku…»

Šefica HDZ-a suočila se s otporom suradnika uvjerenih da se radi o namjernom produciranju afera kako bi se kompromitirao HDZ i pripremio teren za rušenje Vlade. Ako popustimo i počnemo sa smjenjivanjem svojih ljudi, nakon svake smjene, upozoravali su, samo će se povećavati broj članova vodstva HDZ-a koji će se naći na medijskim i oporbenim listama za odstrel, upozoravali su.

Neki su sugerirali da se Mravku omogući častan izlaz tako što će mu se dopustiti da sam da ostavku. Razgovor na koji je Mravak stigao u Banske dvore bio je ozbiljan i otvoren. Neslužbeno se doznaje da je premijerki kazao kako je spreman za odlazak.

Ključne riječi

Komentara 124

MM
Majko mila!
02:05 23.09.2009.

Dok je god Hebrang ikome u ovoj Hrvatskoj \"potencijalni predsjednik\" iliti \"predsjednički kandidat\" - nema nam spasa!!! Pa kaj mu nitko na faci ne vidi tetovažu \"KRETEN\"?

BI
bilibrig
09:30 23.09.2009.

akmocemo puški k... Plaćeniče SDP-a. Turčinov, hihihihihi Kretenu vas u SDP-u hvata jeza kada vidite kako JAdranka siječe korupciju u ovoj zemlji.....

MO
momak23
13:06 23.09.2009.

kamoćemo jeli tebi mater daje jesti??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije