Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCEPT ZA OPORAVAK

HDZ-ov 'Smjer 20': Rješenje za izlaz iz krize vide u 20 točaka

Tomislav Karamarko
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/3
11.02.2013.
u 11:45

Smanjit će najviše stope poreza na dohodak i uvesti olakšice na štednju. Dugoročno će se razvoj poticati kroz obrazovanje i studentske kredite

Vrlo brzo nakon izbornog sabora HDZ-a, u ljeto prošle godine novo je stranačko vodstvo počelo najavljivati svoj prioritetni zadatak – stvaranje gospodarskog programa. Pokazalo se, međutim, da je stanje u grogiranoj stranci gore no što se mislilo, pa su prioriteti postali ponovno dizanje uništene stranačke strukture. Angažiranjem vrsnog ekonomista, bivšeg savjetnika Franje Tuđmana za gospodarstvo i dugogodišnjeg člana HDZ-a dr. Đure Njavre, gospodarski je program počeo dobivati konture. Njavro je bio i ravnatelj Ekonomskog instituta u Zagrebu, osnivač i dekan Zagrebačke škole za ekonomski management, pa je u stvaranju HDZ-ova gospodarskog programa uključio i neke svoje dugogodišnje suradnike iz svijeta ekonomskih znanosti. U iduća dva tjedna HDZ će objaviti taj program, a kako doznajemo, nakon objave on će biti dan i građanima na uvid i na javnu raspravu. Večernji list u posjedu je glavnih smjernica programa.

Sasvim drukčiji koncept

Iz smjernica se vidi da, prema ekonomskom svjetonazoru, gospodarska rješenja za Hrvatsku HDZ vidi u funkcioniranju tzv. tržišno-socijalnog gospodarstva, koje, primjerice, provodi Angela Merkel u Njemačkoj. Premda se HDZ-u do sada zamjeralo da tek sporadično kritizira gospodarsku politiku aktualne vlade, iz smjernica se vidi da je HDZ za sasvim drukčiji koncept. Za razliku od Slavka Linića, koji je povećao porezni teret građanima, a de facto i poduzetnicima, HDZ put k oporavku ekonomije vidi upravo u smanjivanju poreza. Drugi veliki zaokret koji HDZ nudi kao rješenje jest promjena Čačićeva koncepta u kojem država postaje glavna karika gospodarstva i najvažniji poduzetnik, posebice u pogledu investicija. HDZ u smjernicama kaže da je zadaća države osigurati dobru organiziranost administracije koja mora odlučivati brzo, kako bi poduzetnici mogli početi ekonomski uzlet. U financijskom smislu, osim sređivanja deficita, važnu podlogu u razvoju HDZ vidi i u drukčijem, ozbiljnom i planskom pristupu sredstvima EU fondova namijenjenih Hrvatskoj. Kažu da je isključivo odgovornost Vlade hoće li se u tome i uspjeti. Opet suprotno rješenju aktualne vlade, Karamarkov tim protivi se uvođenju poreza na imovinu te privatizaciji Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizaciji autocesta.

Rađen svjetonazorski

Građani bi, prema smjernicama HDZ-a, trebali lakše disati. Predviđen je niz poreznih olakšica, kao i povratak na neka prijašnja porezna oslobađanja, koja je Linić ukinuo. Ide se na zaštitu srednjeg sloja smanjivanjem najviše stope poreza na dohodak, a olakšice se daju svima koji štede. Potpuna je novost u RH lansiranje dugoročne mjere razvoja i poticanja obrazovanja putem studentskih kredita, a i roditeljima se priznaje porezna olakšica za kredite za školovanje djece. Promjenu bi HDZ uveo i u poticanje stranih investicija, tako da će primarno stimulirati one koji ulažu u proizvodnju za izvoz i donose nove tehnologije. Na problem nezaposlenosti misle udariti i novim olakšicama poduzetnicima koji zaposle početnike i starije. Svoj politički svjetonazor HDZ ugrađuje i u gospodarski, pa nakon dugog ignoriranja upućuje poziv iseljenoj Hrvatskoj. U njima vide potencijal i za jačanje gospodarstva, kako po kapitalu koji dijaspora ima tako i po iskustvu i znanju koje je razvila diljem svijeta. Koliko se ozbiljno računa na dijasporu pokazuje i namjera osnivanja svojevrsnog ministarstva “povratka”, uz jasan poziv dijaspori da djecu šalje na školovanje u RH, kao i da planiraju umirovljenje u starom kraju.

Ovo su HDZ-ovih 20 smjernica:

1. HDZ jamči državnu stabilnost, sigurnost građanima, a slobodu poduzetništvu. HDZ će Hrvatsku voditi kao “pametnu državu” koja surađuje i podupire privatno poduzetništvo u stvaranju zaposlenosti i narodnog bogatstva. Provodit će tržišno-socijalno gospodarstvo.

2. Smanjiti porezni teret uz rješenje deficita proračuna.

3. Bolje upravljanje državnim dugom.

4. Bolja organizacija i menadžment u javnom sektoru. Valja ohrabriti javne službenike i menadžment javnih poduzeća da donose hrabre odluke. (Prekinuti paralizu donošenja odluka.)

5. Ohrabriti poduzetnike – umjesto nastavka aktualnog koncepta stvaranja od države poduzetnika, pomičemo sve prema konceptu država
podupire poduzetnike.

6. Sve poduzeti da se iskoriste sve mogućnosti EU fondova za financiranje razvoja i infrastrukture.

7. Protivimo se zakonima koji brzopleto i protivno Ustavu razvlašćuju lokalnu samoupravu od njezinih izvornih odgovornosti, a sve pod izgovorom brzine donošenja odluka. Nemamo razloga vjerovati da je Vlada pametnija u donošenju lokalnih odluka od lokalne samouprave.

8. Smanjit ćemo postupno porezno opterećenje gospodarstva i obitelji – niži porezni teret i niži deficit proračuna. Sniziti najvišu stopu poreza na dohodak. Pojednostavniti porezni sustav, tako da ga svaki građanin razumije.

9. Protiv smo poreza na imovinu i poreza na kamate. (Neoporezivanje kamata je snažan poticaj štednji.)

10. Dat ćemo porezne poticaje za mirovinsku štednju i za dopunska zdravstvena osiguranja te za životna osiguranja i za kredite za školovanje djece.

11. Sačuvat ćemo stambene štedionice i dati poticaje na uštede do 10.000 kn godišnje umjesto sadašnjih 5000 kn.

12. Stambena štednja najveći je izvor dugoročne štednje (na pet i više godina) u Hrvatskoj. Štednja je temelj napretka države i obitelji.

13. Vratit ćemo program državnih potpora za stambene kredite za mlade obitelji, tako da krediti s niskim kamatama postanu dostupni svakoj mladoj obitelji u Hrvatskoj. To ćemo postići suradnjom s privatnim bankama, a na korist mladih obitelji, graditeljstva i zajednice.

14. Omogućit ćemo svim mladima kredite s vrlo niskom kamatom od 2 posto za plaćanje troškova studiranja i studentskog života. Kredite će početi vraćati do dvije godine po završetku studija, odnosno kad se zaposle.

15. Od Vlade tražimo da hitno pomogne jedinicama lokalne samouprave u pripremi projekata koji će se financirati iz EU fondova. Vlada će biti jedina odgovorna ako Hrvatska ne iskoristi novac iz EU fondova. (Ukupno do 11 milijardi eura.)

16. Kod inozemnih ulaganja prednost dajemo ulaganjima koja su izvozno usmjerena i donose nove tehnologije, a povećavaju zaposlenost.

18. Pozivamo hrvatske iseljenike na suradnju s domovinom, ulažite u Hrvatsku, kupujte zemlju i stanove, školujte djecu u Hrvatskoj, planirajte umirovljenje u Hrvatskoj. Pozivamo visokoobrazovane Hrvate iz dijaspore da se uključe u modernizaciju i razvoj domovine.

19. Ponovno ćemo utemeljiti ministarstvo za suradnju s iseljenom Hrvatskom i povratak. Iseljena Hrvatska je izvor znanja, iskustva, globalne konkurentnosti i kapitala. Povezat ćemo domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

20. Protiv smo privatizacije Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizacije Hrvatskih autocesta.

>> Razotkrio Fimi-mediju pa postao glavni rizničar HDZ-a

>> HDZ izbacuje R. Mačeka iz stranke: 'Non-stop je u crnoj kronici'

Komentara 180

OB
-obrisani-
14:02 11.02.2013.

Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast 2011., sve ono što se radilo iz sjene počelo se raditi potpuno javno. Klan se toliko osilio, vrativši se potpuno na pozicije moći od prije devedesetih, izvršio je temeljite čistke na svim razinama. Počevši od državne uprave do javne televizije, sve je podređeno provođenju jednoumlja. Hrvatska se vratila trideset godina unatrag.

ME
melkior007
20:26 11.02.2013.

Kad sam pročitao ovaj program, ostao sam bez teksta, ali fotografija dužnosnika u pozadini govori više od riječi. Uvaženi intelektualci Josipa Rimac, Dubravka Šuica, Vaso Brkić, bjeloglavi sup iz Slavonije itd.,sve ekonomski stručnjak do stručnjaka.O sancta simplicitas.

OB
-obrisani-
14:01 11.02.2013.

Plan izgleda super , jos i da daju neku garanciju da ce ga i provest da ne ispadne nesto poput PLANA21 sadasnje vlasti . Istina gore no sada nemoze biti , Linic bi uglavnom sve ukidao od stambene stednje padnje pa nadalje a jedino sto novo uvodi to su veco porezi - upravo sam raskinuo ugovor o stambenoj nakon 4 god a u austrijskoj su banci rado primili novac ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije