Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preferencijalno glasovanje

Evo kako GONG i grupa zastupnika žele promijeniti izborni zakon

Josip Kregar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.09.2014.
u 13:52

– Tri preferencijalna glasa potpomoći će kandidiranju kandidata koji nemaju ulogu u stranačkoj hijerarhiji, ali imaju znanja – objasnio je nezavisni Josip Kregar

Grupa saborskih zastupnika i GONG uputili su danas u saborsku proceduru prijedlog izmjena izbornih zakona u kojima bi ključna novost bila uvođenje preferencijalnog glasovanja u kojem bi birači imali tri glasa koja bi mogli rasporediti unutar određene liste. Predlažu i nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika te općinskih načelnika i njihovih zamjenika, kao i zabranu kandidiranja osobama koje su pravomoćno osuđene za teža kaznena djela. Umjesto dosadašnjih 500 potpisa, predlažu i da svaka stranka i lista skupi 1500 potpisa kako bi se kandidirala na izborima.

– Ovo je minimum za koji smatramo da bi mogao dobiti podršku stranaka i javnosti. Tri preferencijalna glasa potpomoći će kandidiranju kandidata koji nemaju ulogu u stranačkoj hijerarhiji, ali imaju znanja – objasnio je nezavisni Josip Kregar koji je sudjelovao u izradi ovog prijedloga. U istom timu je bio i SDP-ov Gvozden Srećko Flego. Rekao je da ova skupina zastupnika želi izborno zakonodavstvo izmijeniti u dvije faze, u ovoj prvoj išli su minimalnim izmjenama koje bi trebale dobiti potporu najvećih stranaka u kratkom razdoblju do kraja ove godine i početka izborne godine, dok bi s drugom i kompletnijom fazom išli nakon predsjedničkih izbora.

Dragan Zelić iz GONG-a objasnio je da se predložene izmjene odnose na tri zakona – o izborima saborskih zastupnika, o Državnom izbornom povjerenstvu te o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe.

– Od Hrvatskog sabora tražimo da se naši prijedlozi što prije stave na dnevni red, od Vlade da se o njima čim prije očituje, a od klubova SDP-a i HDZ-a da se izjasne o prijedlozima. U suprotnom ćemo imati referendum koji će, možda, nakaradno promijeniti naša izborna pravila – kazao je Zelić dodavši da će u tom slučaju odgovornost snositi svi oni zastupnici i stranke koji nisu imali volje poboljšati izborne zakone. Nakaradne izmjene koje predlaže U ime obitelji vidi takvima jer vjeruje da većina njihovih prijedloga nema što tražiti u Ustavu.

Nezavisna Jadranka Kosor, koja je sudjelovala u izradi ovog prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva, tvrdi pak kako ona ne vidi prijedloge inicijative U ime obitelji kao nakaradne, ali vjeruje da ipak neke ideje, poput snižavanja izbornog praga, nisu dobre.

Na pitanje kako tumači strah dviju najvećih stranaka od preferencijalnog glasovanja, Zelić je rekao da razlog vidi u strahu od gubljenja moći koju trenutačno uživaju predsjednici SDP-a i HDZ-a.

– Predsjednici HDZ-a i SDP-a dvije su najnepopularnije političke osobe, pa bi preferencijalno glasovanje vjerojatno pokazalo da bi na izborima dobili manje glasova od nekih drugih kandidata, što bi onda potaknulo promjene u tim strankama. To bi pokrenulo demokratski propuh – uvjerena je Jadranka Kosor. 

>> Nismo za izborni prag od 3% jer bi u Sabor ušlo previše stranaka

Komentara 33

ZX
zark x
14:47 15.09.2014.

Ovo je " spasi sto mozes" da se sacuva partikracija i tipovi u Saboru koji nisu birani od naroda nego kao podobni profesionalni dizaci ruka za svog vodju. Dosta je laganja narodu, Naravno ovo je naruceno od SDPa preko svog priljepka Gong.

CE
cenzura
14:42 15.09.2014.

Zbog čega se političari, stranke, tkz nevladine udruge boje referenduma u volje naroda?? Kako netko bez srama može izjaviti da udruga U ime obitelji želi u Ustav uvesti "nakaradne promjene". Zar Zelić misli da je narod malouman a jedino on bogom dan da nam svima soli pamet? Jadni su političari, vlade, stranke i nevladine udruge koje se boje volje svog naroda!

TW
tweakUI
14:43 15.09.2014.

Ne samo da prepisuju zadaću od Udruge U ime obitelji, nego odjednom su oni pokretači dobra. Koliko godina vladaju SDP i Gong i iz kojeg su to i kakvog kruga potekli da otvaraju oči tek onda kad su 10 metara pod vodom?? Možda bi im Dante to pomogao objasniti... Tu je i Jaca... još se jedino nije oglasio drug Mesić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije