Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'potrebne su promjene'

Leko podržao preporuke GONG-a o novom izbornom zakonodavstvu

Josip Leko
Patrik Macek/PIXSELL
17.06.2014.
u 13:48

Potrebne su promjene izbornog zakonodavstva na način da se osigura veći utjecaj građana – birača na to tko će ih predstavljati u predstavničkim tijelima, ali i u izvršnoj vlasti, istaknuo je Leko

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s izvršnim direktorom GONG-a Draganom Zelićem i njegovom zamjenicom Jelenom Berković podržao je preporuke GONG-a o novom izbornom zakonodavstvu, priopćio je Lekin ured.

- Potrebne su promjene izbornog zakonodavstva na način da se osigura veći utjecaj građana – birača na to tko će ih predstavljati u predstavničkim tijelima, ali i u izvršnoj vlasti – istaknuo je Leko. Dodao je da za takve promjene treba postići široki politički konsenzus. GONG, među ostalim, predlaže uvođenje preferencijalnog glasa na izborima za Hrvatski sabor i smanjenje broja izbornih jedinica sa sadašnjih 10 na 6 tako da njihove granice prate postojeći administrativno-teritorijalni ustroj, dok bi broj zastupnika koji bi se birali u izbornim jedinicama ovisio o broju birača.

Također, GONG se zauzima da se kao uvjet za kandidiranje za sve izborne liste uvede prikupljanje određenog broja potpisa građana. Čelnici GONG-a istaknuli su i važnost izmjene Zakona o referendumu te pravila o praćenju izborne promidžbe u medijima.

>>Dan poslije izbora u Vukovaru: Sve karte i dalje otvorene

Komentara 8

AF
afer
13:51 17.06.2014.

Kako Leko podržava državne nevladine udruge samo kako bi minirao Markićku.

SE
sestrićna
13:54 17.06.2014.

čim on nešto podržava onda je to jako sumnjivo ...

LB
lela.baborela
14:15 17.06.2014.

SDP nema više šanse kod građana jer su povjerenje prokockali.I zbog toga su samo krivi sami sebi što im građani više ne vjeruju.I još nešto. Povjerenje neće lako moć vratit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije