Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo je

Gripa stigla ranije, cjepivo besplatno za najugroženije

ptičja gripa
Filip Brala/Pixsell
29.12.2012.
u 10:30

Građani se sve manje cijepe zbog dezinformacija koje se šire, upozoravaju epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gripa ove sezone stiže nešto ranije nego što je to uobičajeno! Umjesto u drugoj polovici siječnja, već su se pojavili pojedinačni slučajevi obolijevanja, potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od gripe tipa A i tipa B. I u europskim zemljama počinje rasti broj oboljelih.

– Kod nas je obolijevanje od gripe počelo prilično rano. Gripa cirkulira, ali još nije počelo grupiranje. Riječ je o nekoliko pojedinačnih slučajeva – objašnjava dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a.

Cirkulira i virus svinjske gripe. U europskim zemljama je identificiran soj H3N2 te H1N1, kao i tip B, podjednako. Ne može se reći da će harati isključivo jedan tip gripe u Hrvatskoj ove sezone, niti se mogu predvidjeti njeni razmjeri.

Građani se cijepe protiv gripe, ali sve manje.

– Ove godine cijepe se u manjoj mjeri nego prošle, kad su se pak cijepili manje nego prethodne, a sve zbog dezinformacija koje se šire u medijima, poput one da je cijepljenje ne pomaže, da je rizik veći od koristi itd. Činjenica je da korist od cijepljenja nadmašuje mogući rizik i štetu – naglašava dr. Kaić.

Za najugroženije kategorije stanovništva i ove je godine osigurano besplatno cjepivo. Cijepljenje se preporučuje starijima od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, svim osobama koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, svima sa smanjenim obrambenim sustavom (npr. osobama s malignim bolestima ili ako su na terapiji kemostaticima, kortikosteroidima i sl., bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe. Preporučuje se, nadalje, zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima. Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna.

>>Prvi slučaj gripe, ali epidemija u siječnju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije