Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska kriza

Grčki premijer Papandreou ipak odustao od referenduma

georgios papandreou
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
03.11.2011.
u 08:12

Premijer je učinio kompromis, ali i oporba, koja je podržala mjere štednje koje bi trebale spasiti Grčku.

Grčki premijer Georgios Papandreou ipak je odbacio plan referenduma na kojemu bi Grci glasali o ostanku u eurozoni.

Iako je BBC ranije javio da će Papandreou danas dati ostavku, to se ipak pokazalo netočnim. Međutim, Papandreou nema potporu vlastitih ministara za svoj plan o referendumu, a četvorica, među kojima je i ministar financija Evangelos Venizelos, pozvala su ga da uruči ostavku i ustupi mjesto novoj, koalicijskoj vladi.

Na sastanku kabineta Papandreou je, između ostaloga, rekao kako je ostanak Grčke u eurozoni neupitan, te kako referendum nije bio sam sebi svrhom. Otvoren je za suradnju s Novom demokracijom, čiju je potporu reformama pohvalio, a naglasio je i kako bi izbori u ovom trenutku doveli do bankrota.

Oporbena stranka Nova demokracija izvijestila je da će pristati na koaliciju ako Papandreou odstupi s mjesta premijera. Kako prenosi Athens News, Nova demokracija želi vladu sastavljenu od tehnokrata koji ne bi bili izabrani, već bi ih imenovao predsjednik Karolos Papoulias.

Iako je Papandereouov PASOK u ponedjeljak imao 153 zastupnika u parlamentu, u međuvremenu je ostavku dala Milena Apostolaki, a Elena Panariti i Eva Kaili izjavile su da neće glasati za Papandreoua. No Papandreou uživa potporu nezavisne zastupnice Else Papadimitriou, koja je u svibnju izbačena iz Nove demokracije, tako da ga sada podupire 151 zastupnik od njih 300.

Grčka je dobila upozorenje Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja, koji su uoči summita G20 rekli da Grčka neće dobiti ni cent iz europskih kriznih fondova dok na referendumu ne odluče da žele biti dio eurozone.

– Jasno smo rekli grčkim vlastima da EU, baš kao i MMF, ne može isplatiti šestu ratu pomoći dok Grčka ne prihvati sve potrebno i time ukloni bilo kakve nesigurnosti – kazao je Sarkozy, koji je domaćin summita G20 u Cannesu.

Sarkozy je dodao, javlja SkyNews, da EU ne može Grčkoj isplatiti novac svojih poreznih obveznika dok se ne ispoštuje dogovor od 27. listopada te kako bez toga Grčka neće dobiti potreban novac.

Prošlog su se četvrtka, naime, europski dužnosnici dogovorili da će banke otpisati 50 posto grčkog duga, za razliku od prvotno dogovorenih 40 posto, ali bi se time 440 milijardi eura obećanog novca za spas Grčke povećalo na bilijun eura.

Njemačka kancelarka naglasila je da je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je istaknula da je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Grčki premijer George Papandreou nakon hitnog sastanka izjavio je da će grčki narod prihvatiti plan pomoći EU na referendumu koji dogovoren za 4. prosinca.

Komentara 175

RE
@rea
11:08 03.11.2011.

I ministar financija i ministar razvitka, miha. Kao i parlamentarci iz redova socijalista (!) koji su najavili da će sutra glasati protiv povjerenja vladi.

ST
sttipe
13:05 03.11.2011.

doture srbi imaju puno manji dug a veći komadić zemlje po stanovniku,nego mi..kad se ovaj balun od sapunice rasprsne,živit će bolje nego mi..a pogotovo bolje od tvojih amera..

RI
riise
11:08 03.11.2011.

Jovo Čaruga ...a što ako Grčka ode u \"formalni default\", pa se kriza preko grčkih banaka prelije na Srbiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije