Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u grčkoj

Samaras: Grčkoj je mjesto u Europi, ne želimo novu avanturu

grčka,izbori (1)
Reuters/PIXSELL
17.06.2012.
u 11:09

Poštivat ćemo obećanja koja smo dali, a ona nisu populistička - rekao je Samaras u pobjedničkom govoru.

Grčka se odlučila za euro! Službeni rezultati pokazali su da je relativni pobjednik izbora konzervativna Nova demokracija i da radikalna Syriza, koja zagovara zaustavljanje štednje i reformi, ipak nije uspjela osvojiti vlast.

Nakon 60 posto prebrojanih glasova, ND je imala 30,1 posto glasova (130 mjesta u parlamentu), a Syriza 26,5 posto (70 mjesta). Socijalisti lijevog centra PASOK dobili su 12,9 posto, a neonacisti iz Zlatne zore preko 6 posto glasova, potvrdivši tako ulazak u parlament.

Ostane li tako i nakon konačnih rezultata, vladu bi vjerojatno formirala Nova demokracija zajedno s koalicijskim partnerima i tako nastavila s reformama koje Grčkoj jamče ostanak u eurozoni. Tsipras je brzo priznao poraz, te čestitao Samarasu na pobjedi. Očito je svima u Grčkoj važno da čim prije se sastavi vlada pa je Tsipras odmah najavio da prihvaća odlazak u oporbu, no upozorio je problemi nisu rješeni i da je izlazak iz eurozone i dalje vrlo realna mogućnost.

Pročitajte u našem detaljnom pregledu kako je protekao grčki sudbonosni dan, te koje su prve izjave Samarasa i Tsiprasa:

22:00 - Ponosni smo što smo izdržali ovaj teret i iznijeli odgovornost. Zahvalni smo na potpori - rekao je na početku govora čelnik Syrize Alexis Tsipras.

- Nazvao sam Samarasa i čestitao mu. On ima mogućnost formiranja vlade, a mi ćemo biti prisutni kao jaka opozicija. Vlada mora poduzeti mjere za boljitak zemlje. Grci još nisu prihvatili izlazak iz eurozone, a za nekih mjesec i pol morat ćemo se suočiti s tim pitanjem. Nova vlada to mora imati na umu i mora misliti na svoje građane - istaknuo je Tsipras.

Osvrnuo se i na Samarasov govor, odnosno isticanje pravde u njegovim riječima te prokomentirao: Naći ćemo svoji pravdu. Preispitat ćemo mjere za pomoć i pitanje izlaska iz Eurozone.

21:46  - Grci su glasali za politiku koja će im osigurati poslove, razvoj, pravdu i sigurnost. Ne želimo novu avanturu niti ćemo preispitivati položaj Grčke u Europi. Nećemo potonuti u strah. Ovo je značajan trenutak za Grčku i ostatak Europe. Pozvat ćemo sve stranke koje žele ispuniti ove ciljeve da sudjeluju u zajedništvu. Više nemamo vremena za pregovaranja i zakulisne političke igrice. Moramo osigurati razvoj te klimu sigurnosti kako bi se znalo da je najgore prošlo. Poštivat ćemo obećanja koja smo dali, a ona nisu populistička - rekao je Samaras u pobjedničkom govoru te zahvalio grčkom narodu koji mu je dao povjerenju u ovim teškim trenucima.

21.27 Očekuje se da predsjednik Nove demokracije Antonis Samaras održi govor na trgu Sintagma u Ateni. Prema nekim mediima već mu je čestitao Alexis Tsipras, lider Syrize. Čini se da se Syriza ipak neće boriti za vlast, nego da će se orijentirati na to da budu jaka oporba. 

21.12.
 Iako je Nova demokracija osvojila najviše glasova i mandata, to još uvijek ne znači da će uspjeti i sastaviti vladu! Iz suparničkog Pasoka već su javno poručili da neće ući ni u jednu koaliciju bez Syrize. S druge strane Nova demokracija spominje "veliku koaliciju", ne imenujući stranke koje bi je mogle sastaviti.

No, jedan od potencijalnih saveznika Nove demokracije - Panos Kammenos, čelnik stranke Nezavisni Grci izjavljuje da će podržati vladu koja će osuditi mjere štednje, što bi značilo da je bliži Syrizi! 

20.40  Prema prvim službenim rezultatima, nakon 18 posto prebrojanih glasova u vodstvu je Nova demokracija sa 29,5 posto glasova. Zahvaljujući činjenici da pobjednik dobiva dodatnih 50 mandata to bi Novoj demokraciji donijelo čak 128 mandata. To pak znači da bi konzervativne stranke mogle sastaviti vladu bez radikalne ljevice Syrize koja osvaja 27,1 posto glasova, ali i "samo" 72 mandata. 

20.35 Prvi službeni rezultati u Grčkoj: 

Nova demokracija 29,53 glasova - 128 mandata

Syriza 27,12 posto - 72 mandata

Pasok 12,2 posto - 23 mandata

Nezavisni Grci 7,56 posto - 20 mandata

Zlatna Zora 6,95 posto - 18 mandata

Demokratska Ljevica 6,23 posto - 17 mandata

Grčka komunistička stranka 4,47 posto - 12 mandata

20.06 I AP javlja da blagu prednost ima Nova demokracija. Bitno je imati bilo kakvu prednost jer stranka s najviše glasova dobiva dodatnih 50 mandata (od ukupno 300)

20:00 Reuters javlja da po njihovoj projekciji Nova demokracija dobiva 127 mandata, a da Syrizi pripada 72 mandata. Reuters navodi da trećeplasirani Socijalisti dobivaju 32 mjesta.

19.48 Skai TV projicira raspodjelu mandata po rezultatima njihove izlazne ankete:
                           Syriza 28 posto glasova - 124 mandata
                           Nova demokracija 27,5 posto - 73 mandata
                           Pasok 13 posto - 33 mandata

(Bonus od 50 mandata dobiva stranka koja osvoji najviše glasova)

19.40 Novinar britanskog Sky Newsa javlja da se Grčkom širi informacija da je žena Alexisa Tsiprasa upravo rodila njihovo drugo dijete. Kad vas krene...

19.00 Bez obzira hoće li Syriza odnijeti najviše mandata, svakako će to biti fantastičan rezultat za Alexisa Tsiparisa. Na redovnim izborima 2009. godine kada je Pobijedila stranka pasok sa 43,9 posto glasova, Nova demokracija je tada osvojila 33,5 glasova, a Syriza samo 4,6 posto.

Na izborima u svibnju ove godine Syriza je osvojila gotovo 17 posto glasova, a sada izlazne ankete Tsiparisu predviđaju između 27,5 i 30,5 posto glasova! Pretvoreno u mandate Syriyza bi mogla osvojiti i do 130 mandata.

19.00 Bez obzira hoće li Syriza odnijeti najviše mandata, svakako će to biti fantastičan rezultat za Alexisa Tsiparisa. 
Na redovnim izborima 2009. godine kada je Pobijedila stranka pasok sa 43,9 posto glasova, Nova demokracija je tada osvojila 33,5 glasova, a Syriza samo 4,6 posto. 
Na izborima u svibnju ove godine Syriza je osvojila gotovo 17 posto glasova, a sada izlazne ankete Tsiparisu predviđaju između 27,5 i 30,5 posto glasova! 

18.00 Birališta u Grčkoj su zatvorena, no još satima neće biti poznato tko je pobjednik izbora. Izlazne ankete sugeriraju da će ipak trebati pričekati službene rezultate jer su Nova Demokracija i Syriza vrlo izjednačeni.  

Izlazne ankete svjedoče u tijesnoj borbi, ali i nepobitnom rastu moći Syrize

17.00 Prema jednoj od izlaznih anketa (Megatv) Novu demokraciju i Syrizu dijeli tek 0,5 posto glasova: Nova demokracija 27,5, Syriza 27,30, Pasok 10-12, Nezavisni Grci 6,75

Prema drugoj izlaznoj anketi prednost Nove demokracije je tek nešto malo veća: Nova demokracija 27-30 %, Syriza 26-29 posto, Pasok 10-12, Nezavisni Grci 6-8, Zlatna zora 6-8 posto.

Prema jednoj ranijoj neslužbenoj anketi, proeuropska stranka desnog centra Nova demokracija vodi s 29 posto glasova, a iza nje je lijeva koalicija Syriza s 27 posto. Socijalistički Pasok je treći s 12 posto glasova, dok 6 posto glasova imaju mala Demokratska ljevica te radikalno desna Zlatna zora.

Bacali bombe na televiziju!

Izbori ne prolaze bez incidenata. Kod TV-studija Skai već su pronađene dvije bombe, prenosi Guardian, zbog čega je postaja evakuirana.

Grci praktički biraju da li će ostati vjerni euru i nastaviti s mjerama štednje ili će odbiti nastavak reformi, te time vrlo vjerojatno ishoditi izbacivanje iz eurozone i vraćanje nacionalnoj valuti drahmi. Grčka bi tada postala prva zemlja koja je napustila eurozonu od preuzimanja eura. 

Izbori se održavaju samo šest tjedana nakon što prethodni nisu rezultirali formiranjem vlade. Grčka je već godinama pogođena teškom dužničkom krizom, a nakon serije mjera štednje javnost je posve podijeljenja između podrške i protivljenja daljnjim mjerama štednje. Nezaposlenost je oko 22 posto, a procjenjuje se da je trećina stanovništva spala pod granice siromaštva.

Okovani crnim prognozama, Grci masovni podržavaju sve alternative novim štednjama pa se posljednjih mjeseci u veliku zvijezdu pretvorio lider Syrize Alexis Tsipras.

Tsiprasu ovacije na biraličkom mjestu: Danas otvaramo put prema nadi

On se jutros pojavio na biralištima optimističan kao i uvijek:

- Pobijedili smo strah. Danas otvaramo put prema nadi. Grčka ide dalje ujedinjena i ravnopravna u Europi koja se mijenja - poručio je Tsipras, praćen brojnim povicima podrške pristaša i drugih birača koji su se zatekli na njegovom biračkom mjestu.

Dobre volje bio je i Tsiprasov glavni politički suparnik, vođa Nove demokracije Antonis Samaras.

- Danas progovara grčki narod. Sutra počinje nova era za Grčku - rekao je Samaras nakon glasovanja.

No, Grci ipak imaju i razloga za slavlje jer je njihova nogometna reprezentacija sinoć senzacionalno izborila ulazak u četvrtfinale Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini! Pobijedili su favoriziranu i uljuljkanu Rusiju 1:0 i provukli se u drugi krug natjecanja

Trzavice sele i na nogometni teren

Najzanimljiviji je kuriozitet da će Grci u četvrtfinalu po svemu sudeći izvući - pogodite koju zemlju - Njemačku! Naime, Grci su zauzeli drugu poziciju u skupini A, što znači da u četvrtfinalu idu na pobjednika skupine B, a tu poziciju zasad suvereno sa 6 bodova drži upravo Njemačka. 

Tako se po Twitteru već proširio vic na račun antagonizma između Grka i Nijemaca. "Ako Grčka u četvrtfinalu izvuče Njemačku, koliko će golova morati Grci primiti?".

Mnogi su Nijemci već odustali od tradicionalnog ljetovanja u Grčkoj, a predviđa se da će grčki turizam ove sezone pretrpjeti pad od čak 15 posto i to su još optimistične procjene! 

Odnos Njemačke i Grčke jasno se oslikava i u protestnom i prijetećem pismu koje je u subotu objavio njemački Bild, naslovljen Grcima. Bild upozorava Grke da bi krivi izbor mogao značiti i prestanak financijske pomoći.

Bild Grcima: Izvlačite eure iz bankomata samo zato što ih mi stavljamo unutra!

  "Ako niste htjeli naše milijarde, bilo bi sasvim u redu da glasujete za bilo kojeg desničarskog ili ljevičarskog klauna. Ali već dvije godine situacija je ovakva: Vaši vam bankomati izbacuju eure samo zato što ih mi tamo stavljamo, mi Nijemci i druge nacije koje imaju euro. Ako na vašim izborima pobjede stranke koje žele prekinuti mjere štednje i reforme i tako prekršiti sve dogovore, mi ćemo jednostavno prestati plaćati…

Vi birate između bolne logike i potpune katastrofe, a mi se bojimo da to i dalje ne kužite".

Komentara 248

UK
Ugo Kajvez
15:24 17.06.2012.

Ne dajte se grci ..... odkantajte te strane privatne banke kao što su napravili islanđani !! .....................

PA
pavel1001
19:47 17.06.2012.

oni ne bi više "šparali" i ne bi vratili lovicu - ma nemoj!? ako ste znali plesat sad pamet u glavu i lopatu u ruke!!!

Avatar tomislav21
tomislav21
14:31 17.06.2012.

pa Bankarska mafija ,,, pa nije narod varao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije