Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnosnici-volonteri

Gradonačelniku J. Katiću 4.300 kuna naknade, zamjeniku 2.500

Jure Katić
Foto: Kristina Šte
09.08.2014.
u 11:28

Katić: Nas dvojica i vozač Grad stojimo manje nego bivši gradonačelnik

Svoju ćemo dužnost obnašati profesionalno, ali radit ćemo kao volonteri – odlučili su novi slunjski gradonačelnik Jure Katić i njegov zamjenik Zdravko Pavlešić.

Tako Slunj prvi puta od 1993. godine nema profesionalne čelnike. Dosad je obično zamjenik bio volonter, ali sada su obojica. Njihova će naknada mjesečno iznositi oko 4.300, odnosno 2.500 kuna. Time bi se na godišnjoj razini trebalo uštedjeti oko 100.000 kuna.

Ima mirovinu

No, mnogi se pitaju kolike će zapravo biti uštede kada je jedan od prvih poteza gradonačelnika bilo vraćanje vozača kojeg je pak otpustio njegov prethodnik.

– Imam mirovinu i nisam želio opterećivati proračun punom gradonačelnikovom plaćom. Prema svakom dosadašnjem poslu moj je odnos bio profesionalan, pa će tako biti i u buduće. A vozač Gradu treba. I neću ga koristiti samo ja, nego će biti na raspolaganju i drugima u gradskoj upravi. Ako ovisimo o radnom mjestu vozača, onda Grada ne treba biti. Nas trojica sada koštamo Slunj manje nego bivši gradonačelnik Željko Rendulić, koji je vozača otpustio zato što je u HDZ-u – odgovara prvi čovjek Slunja Jure Katić.

Izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja plaće, te drugim pravima gradonačelnika i njegova zamjenika doneseno je i da imaju pravo na troškove prijevoza, smještaja i dnevnice prilikom službenih putovanja, kao i ostali djelatnici Grada. Neki strahuju i koliko će ozbiljno novi dužnosnici obavljati svoj posao s obzirom da su službeno volonteri i da Slunj po prvi puta ima takvu situaciju.

Primjer drugima

No, Ministarstvo uprave tumači da lokalni dužnosnici nisu u radnom odnosu, nego ostvaruju prava iz rada, sukladno posebnom zakonu i to na temelju obavljanja dužnosti. Isto tako obavljanje dužnosti gradonačelnika i zamjenika nije rad na radnom mjestu u smislu propisa radnog prava, niti se s istim može izjednačiti po bilo kojoj osnovi.

– Svojim ću pristupom biti primjer i ostalim zaposlenicima gradske uprave. Sve će funkcionirati kako treba – poručuje Katić.     

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
13:54 09.08.2014.

Kakvi su to volonteri ako primaju naknadu. Ja nisam prostitutka ali naplačujem seksanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije