Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar jovanović:

'Građanski i zdravstveni odgoj razvija sretnije generacije'

željko jovanović (1)
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
1/4
03.09.2012.
u 13:08

Ministar je najavio da bi do kraja mandata sve škole trebale preuzeti e-projekt

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović nazočio je početku nastave u ogulinskoj Gimnaziji Bernardina Frankopana u kojoj ove godine kreću s projektom e-dnevnik. Ministar je najavio da bi do kraja mandata sve škole trebale preuzeti ovaj projekt. On je, kako je naglasio, samo jedna akcija ministarstva koja će smanjiti administriranje i omogućiti veću kvalitetu rada u školama.

– Ne bojim se bure u učionicama jer prijedlog Vlade o novom temeljnom kolektivnom ugovoru nije na štetu učitelja i profesora. Uvjeren sam da će po završetku referenduma vaši predstavnici sjesti s nama za stol i potpisati novi kolektivni ugovor te da plaće neće padati nego rasti – poručio je Jovanović.

Pripremljen program obnove

Jovanović je danas posjetio i riječku osnovnu školu Dolac, koju je zbog izvanrednih rezultata istaknuo kao primjer suradnje grada, županije i Talijanske unije. Škola Dolac je moderna manjiska škola u kojoj djeluju talijanska i hrvatska odijeljenja, a ta je okolnost, kazala je ravnateljica Nadia Poropat, prednost zbog programa multikulturalnosti i višejezičnosti. Govoreći o Vladinom programu u obrazovanju ministar Jovanović kazao je da je pripremljen program gradnje i obnove 338 školskih objekata vrijednih šest milijardi kuna te da su projekti za njih 70 spremni za raspisivanje natječaja ove jeseni. Ponovio je i da je Vlada izdvojila 110 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

Veće plaće, manje božićnice

- Uvođenje građanskog i zdravstvenog odgoja je novi pristup školi gdje se neće učiti samo za ocjenu. Želim da temeljem tog odgoja učenici počnu više poštovati sebe pa će moći više poštivati i svoje prijatelje, druge učenike i nastavnike - kazao je Jovanović, dodajući da bi rezultat trebalo biti smanjenje bolesti, ovisnosti i vršnjačkog nasilja i jačanje spolne i rodne ravnopravnosti što u konačnici razvija zdravije i sretnije generacije.

Ministar Jovanović ponovio je kako očekuje da će prosvjetari na sindikalnom referendumu prihvatiti Vladin prijedlog izmjena temeljnog kolektivnog ugovora dodajući da se "u krizi svi moramo odricati". Izmjenama bi se, kazao je ministar, plaće trebale i povećati, a smanjuju se izosi za božićnice, regrese i putne troškove.

Komentara 16

KR
kristov
13:43 03.09.2012.

Sve što ste do sada poduzimali bilo je na lošije. Jednako tako i s ovim čudom od e-dnevnika. Tko će od toga imati koristi? Industrija i trgovci koji to guraju. Znanje nam je sve lošije, toliko je loše da ga se u prvom polugodištu ne će niti ocijenjivati! Sve dosadašnje reforme bile su na štetu đaka i studenata, programi su katastrofalni, znanje krhko, nepismenost, a sve se reflektira u krizi koju imamo. Da su udžbenici, nastavnici, ministri i vlade ispunili ono o čemu su pripovjedali bila bi druga slika danas, toliko su govorili o bolitku i koristi, da su se škole i učitelji srozali. Pola nastavnika je informatički nepismeno i trebati će 5 godina da oni ovladaju tehnologijom, a do tada jadni đaci, roditelji i društvo. Ako se ovaj "dizač tegova" nada odraditi mandat, mora biti da je u gadnoj zabludi. Ekonomija im pada po 5% po kvartalu, investicije nula kuna, nezaposlenost najveća i u sezobni kad je trebala biti prepolovljena, baš niti jedan pozitivan pomak, osim da su sve bliže svome kraju!

BU
bucmix
13:48 03.09.2012.

Čitamo u novinama o školi s 500 učenika i jednom zahodu. Prava škola za E-hrvatsku. Uvijek padnemona zahodu. Tko je dao dozvolu za rad toj bajnoj školi s 1/500 zahodom. Početi ćemo s učenjem pranja ruku opet. Patim priču moje pokojne bake učiteljice o pjesmici u krugu " Ovako se ruke peru..". Za sedamdeset godina hrvatsko školstvo nije se pomaklo. Katastrofa.

DO
downunder
13:37 03.09.2012.

"Uvjeren sam da će po završetku referenduma vaši predstavnici sjesti s nama za stol i potpisati novi kolektivni ugovor te da plaće neće padati nego rasti" Da je bar ovaj lik Pinokio imali bi navjiši toranj na svijetu a ovakoo nikakva korist od njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije