Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT CVJETNO

Građani se razišli nakon što su blokirali ulaz na gradilište Cvjetno

cvjetno (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
15.06.2010.
u 15:15

Okupilo se oko 50 građana koji su sjedili ispred gradilišta pa kamioni nisu mogu izaći iz gradilišta.

Pedesetak građana nešto nakon 15 sati blokiralo je ulaz u gradilište projekta “Cvjetno” Hoto grupe, na uglu Ilice i Preobraženske ulice. Prvo su spriječili kamion Tehnike da uđe na gradilište, što je na nekoliko minuta blokiralo tramvajski promet, a zatim su tijelima branili drugom kamionu da s gradilišta iziđe na Ilicu.

Stigle četiri “marice”


Policija u civilu ubrzo je došla na mjesto događaja te su prišli Tomislavu Tomaševiću iz Zelene akcije, no on se ogradio od akcije okupljanja. Više riječi policija nije mogla izvući niti od okupljenih prosvjednika.

Nakon njih, oko 16 sati, na ulaz u gradilište stigla su četiri policijska vozila s interventnim policajcima, koja su se parkirala u prolazu u Ilici. Prosvjednici su potom glasovali hoće li ostati na blokadi ili napraviti jednosatnu stanku, za što su se na kraju i odlučili. Policija je istodobno vrpcama zagradila područje, a prosvjednici su prije stanke objasnili svoje razloge blokade ulaska na gradilište.

Nemaju, tvrde, predstavnika, no jedan od njih, Pero Mrnarević (koji je naglasio da ne pripada ni Zelenoj akciji niti Pravu na grad, nego je samo građanin), koji se predstavio kao “jedan od ravnopravnih”, objasnio je motive okupljanja.

Cilj im, kaže Mrnarević, nije bilo ni isprovocirati policijsku akciju niti demonstrirati nasilje, nego uputiti poruku upozorenja investitorima, odnosno mjerodavnim institucijama koje optužuju da godinama ne rade svoj posao kako treba, točnije ne rješavaju “Varšavsku”.

Mrnarević je nakon prosvjeda odveden na obavijesni razgovor na kojem je probeo sat vremena. Odmah na početku zatražio je odvjetnicu.

Podsjetimo, rok od deset dana koji su aktivisti dali mjerodavnima da riješe slučaj Varšavske istekao je u ponedjeljak.

Prosvjed u četvrtak u 19 sati

Tada su najavili da će, ako ih i dalje budu ignorirali, blokirati sve radove na projektu “Cvjetno”, iako se protive samo izgradnji izlazno-ulazne rampe.

Tomašević je pak samo najavio miran prosvjed za četvrtak u 19 sati te pozvao građane da im se pridruže.

Komentara 29

Avatar sven109
sven109
16:07 15.06.2010.

Nemam ništa protiv te akcije - zapravo je i podržavam, ali nikako ne volim ljude koji su sve to pokrenuli - aktiviste ... jer to su isti oni ultraliberalni aktivisti koji pokreću akcije protiv više-manje svega što nije u skladu s njihovim idealima! ...a da su besposličari - jesu - jer svi imaju para ko blata, a glumataju nešto... Imam jednog poznanika iz \"te skupine\" pa znam te \"fore\" - sjećam se kad je odbio popiti tj. naručiti pivu u jednom (po njemu) šminkerskom bircu jer je piva bila pre skupa (16kn 0.33l), a onda si idući dan kupi bicikl za 5 000kn i nekakve sandale za 300kn (na sniženju). Al glavno da PROTESTIRA protiv skupe pive... aj dosta, skrenuo sam s teme - prst gore za akciju prst dole za aktiviste

MA
marko53
16:58 15.06.2010.

samo sedam minusa.Slabo radite SDP-ovce.

DJ
djakputnik
08:27 16.06.2010.

Tvrtku Gamont zli jezici vežu uz neka poznata zagrebačko-BiH imena. Ukoliko je pričica točna, onda mi stvari postaju još jasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije