Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalbeni postupak:

Gotovina i Markač dvije godine će u pritvoru čekati odluku o žalbi

haag (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
15.04.2011.
u 16:41

Za očekivati je da će se haaško tužiteljstvo žaliti i na oslobađajuću presudu Čermaku

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač još će najmanje dvije godine provesti u pritvoru u Scheveningenu.

To je, procjenjuju odvjetnici koji imaju iskustvo obrane pred Haaškim sudom, najkraći rok u kojemu bi se mogle donijeti odluke po žalbama na presudu suca Alphonsa Oriea po čijem su pravorijeku spomenuta dvojica generala drakonski osuđena, dok je general Ivan Čermak oslobođen.

Za očekivati je da će se haaško tužiteljstvo žaliti i na oslobađajuću presudu Čermaku, no ta žalba njega neće vratiti u pritvor, kao što žalbe na osuđujuću presudu za Gotovinu i Markača ne mogu značiti šansu za eventualno privremeno puštanje na slobodu jer su im izrečene previsoke kazne.

Sama procedura podnošenja žalbe komplicirana je i traje prilično dugo.

Najprije treba zatražiti podnošenje žalbe, onda je sastaviti i predati, potom suprotna strana ima pravo odgovora na nju, pa se onda sve to zasebno razmatra. Između svake od radnji prolaze rokovi koji se mjere u mjesecima.

Postoji čitav niz predmeta kod kojih je sud u žalbenom postupku smanjio kazne osuđenicima ili ih je oslobodio.

Primjeri haaških optuženika koji su na kraju oslobođeni su Ljube Boškoski, Zejnil Delalić, Sefer Halilović, Zoran Kupreškić, Mirjan Kupreškić, Vlatko Kupreškić, Fatmir Limaj, Milan Milutinović, Isak Musliu, Naser Orić, Dragan Papić, Miroslav Radić.

Niz je i onih kojima su kazne smanjene kao, primjerice, Tihomiru Blaškiću.

Komentara 122

BP
bpz
16:34 16.04.2011.

Da li je to moguće? Nevinim osloboditeljima se sudi, a agresori mirno šeću! U isto vrijeme naši vrli političari su šokirani, a predsjednik Srbije govori o pravdi i pravednosti. Već duže vrijeme tražim, a sada i zahtijevam ispred svih branitelja i predlažem, kako bi se jedna zaokružena ideja realizirala u borbi protiv agresora iz onih devedesetih jer oni su nam još uvijek agresori, i da bi se na webu objavio otvoreni REGISTAR AGRESORA!!! Mislim da dio popisa iz Optužnice protiv odgovornih za razaranje Vukovara po K-14/04 Županijskog suda u Vukovaru, kojeg sam pronašao na webu i gdje su nabrojani optuženi: VELJKO KADIJEVIĆ, BLAGOJE ADŽIĆ, ZVONKO JURJEVIĆ, BOŽIDAR STEVANOVIĆ, MILE MRKŠIĆ, VESELIN ŠLJIVANČANIN, MIROSLAV RADIĆ, VOJISLAV ŠEŠELJ i GORAN HADŽIĆ, može nam poslužiti kao osnova za kreiranje tog registra! Nakon evidencije njihova imena trebali bi samo taj popis nadopuniti. Možemo u svim gradovima i naseljima cijele Hrvatske navesti sve one koji imaju vezu s zločinima za vrijeme Domovinskog rata! Tako npr. u mom gradu, u Slavonskom Brodu gdje je još 1992. godine izašla knjiga: „Živjeti u Slavonskom Brodu 1991-1992.“, a autori su u uvodu naveli da im je cilj \"... upoznati javnost o teškim posljedicama koje su nosili nedužni građani Slavonskog Broda\" za vrijeme Domovinskog rata, trebamo navesti sva imena onih koji su ga razarali! A za njih se zna, postoje i dokumenti o tome… Samo ukratko da se prisjetim: u tom razdoblju (1991-1992) grad Slavonski Brod prvo je bio i granatiran i bombardiran, pa opet za vrijeme borbi u Brodskoj posavini nemilosrdno granatiran i raketiran i bombardiran. U Slavonskom Brodu i iz Slavonskog Broda bilo je blizu 400 poginulih civila i branitelja... A tu se dogodila i jedna od najvećih tragedija u Domovinskom ratu jer je od topničkih granata i „krmača“ iz JNA aviona poginuo jedan cijeli razred djece. Nedužna djeca(!)… Tko je za sve te zločine odgovarao? Nitko! Nisam ni siguran da će ikad i tko odgovarati jer izgleda da ni naši vrli političari, ni javnost, a na žalost ni oni čija bi bila dužnost da budu upoznati, kao npr. Predsjednik RH, Predsjednica Vlade, Amnesty International i HHO, nisu upoznati! Možda neki od njih i ne žele biti upoznat s tim, i informiran o pravim činjenicama, a ni o tim događanjima ni u Slavonskom Brodu, pa bojim se ni o Domovinskom ratu!!!

OB
-obrisani-
07:00 16.04.2011.

Ovo je farsa i sramota suda i nikakva pravda. Radilo se o jednoj kontruiranoj optuzbi sa namjerom izjednacavanja krivnje i ponizenje ratnog pobjednika. Osobno mislim da su u svemu ovome ucestvovali ponajvise izdajnicki placenici stranih obavjestajnih sluzbi i prosrpski spijunio u savim vrhovima Hrvatske vlade i vlasti uopce. Tudjman,Mesic,Susak,Kosor i Sanader su zapravo agenti prostrpski koji su godinama radili na ovakovom scenariu diskreditacije Hrvatske drzave kroz kriminaliziranje oluje. Oni su propustili da jasno i glasno kazu Haagu ni gobvora o suradnji i pristanku na politiku izjednacenja krivnje. Oni su ustvari prvo namjestili i dogovorili rat sa Milosevicem a onda su poslije oslobodilacke akcije oluja u biti pravedne i legitimne propustili da je pliticki zatite brane sto je vrlo vazno. S druge strane prljavi lazovski srbijanski lobi je sve ucinio da korumpirane mocnike na sudu i bliske asudu uvjeri u lazi. Pomogli su im najvise zidovi koji prave ratove po svijetu a onda pokusavaju uspostaviti poredak kakav odgovara njihovoj moci i kapitalu. Glupost Hrvatska sada treba da do novog zalbenog postupka pronadje snage i stvarne krivce a to su kako je i sud rekao Tudjman,Susak,njihovi politicki suradnici Mesic,Sanader i KOsor kriminaslci i olos uhiti ih ioi sudi im za propuste,spijunazu,izdajstvo i pristanak na ponizavajuci odnos prema sudu. Ovo ima goleme interese za buducnost za Hrvatske interese u svakom pogledu i za Hrvatski lobi opcenito . Takodje ovi odvjetnici nisu najbolji koje Hrvatska ima i treba i njih zamijenti. Sto se tice generala Ante Gotovine i Mladena Markaca uvjeren sam da su oni Heroji domovinskog rata i poslije onih koji su polozili zivort nza Hrvatsku mozda i najznacajniji za vojni dio oluje . A sva odgovornos i planiranje moze da bude pripisano samo politicarima. Takodje mislim ako je bilo zliociona s Hrvatske strane generali ih sigurno nisu ucuinili !!

Avatar babas
babas
20:03 15.04.2011.

Hebao vas NATO i EU izdajice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije