Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas u oporuci?

Gotova priča - zbogom Dajla!

\'30.07.2011-Dajla -Kompleks koji je nakada pripadao crkvi  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL\'
\'Dusko Marusic/PIXSELL\'
07.08.2011.
u 12:00

Benediktinci su u sporu i sa Slovencima pa su pregovori oko Dajle nekoliko puta zapinjali

Istra je kapitulirala! Benediktinci su se upisali u gruntovnici u Bujama na nekretnine samostana u Dajli i zemljišta oko njega. Prema tome, Porečko-pulska biskupija i župa Dajla više neće biti vlasnici zemljišta, jer su na Općinskom sudu u Bujama očito primili punomoć iz Vatikana (koja je nedostajala) i prema Sporazumu između biskuije i Abbazie (onome kojega biskup Milovan nije htio potpisati!), tvrtka u vlasništvu benediktinaca Abbazia d.o.o. iz Pule postala je novi vlasnik Dajle.

Porečko-pulska biskupija odustala je od žalbi na provedbu spornog sporazuma između nje i Abbazie d.o.o. iz Pule, prema kojemu bi trebala ostati bez samostana i zemljišta u Dajli, ali mora platiti četiri milijuna eura za nadoknadu štete, javio je HTV. Također, biskup Milovan, prema njihovim informacijama, otkazao je odvjetničkom timu Porečke biskupije, kao i da se neće provesti odluka sa skupa svih istarskih svećenika da se zemlja vrati državi, što znači da je pritisak iz Vatikana bio presnažan.

S druge strane, u Porečkoj i pulskoj biskupiji još uvijek se nadaju da bi DORH mogao zaustaviti proces uknjižbe benediktinske tvrtke Abbazie d.o.o. na imovinu u Dajli i na taj način spriječiti i ovrhu i bankrot biskupije, koji zacijelo slijedi ukoliko im stignu na naplatu sva četiri milijuna eura.

>>Slučaj Dajla- izvanredno stanje u hrvatskoj Crkvi

Dakle, priča o pravnoj i političkoj pomoći Porečko-pulskoj biskupiji, koju su biskupu Milovanu obećali premijerka Kosor, predsjednik Josipović i državni odvjetnik Bajić, sada padaju u vodu. Možda još postoji mala šansa da DORH obustavi tijek upisa, jer kao što smo mogli vidjeti na e-gruntovnici na internetu, u vlastnovnici još uvijek stoji na prvome mjestu vlasništvo župe Dajla, ali i Abbazia d.o.o upisana je odmah ispod župe i prema Sporazumu o uređenju međusobnih odnosa od 13. srpnja predbilježuje se na pravo vlasništva na nekretninama.

U Porečko-pulskoj biskupiji nismo mogli dobiti nikakve informacije o očitom kraju ovoga jednoga od najvećih skandala u novijoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti.

Papa nije sve dobro proučio

Premda među hrvatskim biskupima vlada zavjet i obveza šutnje koju im je nametnuo Vatikan, uspjeli smo razgovarati s porečko-pulskim biskupom u mirovini mons. Antunom Bogetićem (89), koji je bio zajedno s istarskim svećenicima u Pazinu ovoga tjedna kada su dali podršku njegovu nasljedniku biskupu Ivanu Milovanu i odlučili spor u Dajli kod Novigrada vratiti državi - očito bezuspješno.

– To se vuče već godinama, s raznim dogovorima kroz promjene državnih granica Jugoslavije, Hrvatske – kaže nam mons. Bogetić, koji je porečki biskup bio od 1984. do 1998. Prije biskupske službe bio je misionar u Južnoj Americi, a nakon umirovljenja otišao je u Kinu i Tajvan.

– Veliko imanje kod Dajle darovao je jedan koparski vlastelin benediktincima. Kad je Jugoslavija pripojila one prostore, komunistički je sud montiranim procesom osudio redovnike i zaplijenio zemljište – govori o povijesti Dajle biskup Bogetić koji nadalje tvrdi, Hrvatska je počela plaćati benediktincima odštetu.

Hrvatska im plaća odšetete

- Bile su to velike svote i to se nastavilo, ali problem je što su benediktinci imali neke posjede i u Sloveniji, pa je zapelo kod nas jer je trebalo platiti zajedno sa Slovencima. Biskup Ivan Milovan išao je više puta u njihovu opatiju u Praglii i išao im je naruku nastojeći da se postigne sporazum – prisjeća se biskup Bogetić.

Međutim, benediktinci su stalno mijenjali svoje stavove i diktirali nove uvjete.

– Najgore je to što su oni cijene dizali “do zvijezda”. Biskupija je bila pripravna da se podijeli imanje, da njihovo prodamo i uputimo im novac, ali oni su rekli da hoće sve najednom, a to je nemoguće. Zato biskup Milovan nije mogao potpisati. Benediktinci su se pozvali na Svetu Stolicu, koja je imenovala biskupa da potpiše umjesto našeg ordinarija Milovana – objašnjava biskup Bogetić.

Na naše pitanje o imenovanju drugog biskupa i degradiranju ovlasti mons. Milovana, iskusni biskup samo odgovara: – Događa se i to.

– Mislim da Sveti Otac nije mogao sve to proučiti. Mi smo papi neizmjerno zahvalni za posjet Hrvatskoj, a kako je rekao i naš predsjednik “da nema pape, ne bi bilo ni Hrvatske”, kad se ona jedva izborila u Domovinskom ratu – kaže mons. Bogetić.

On tvrdi da je odluka istarskih svećenika na čelu s biskupom Milovanom – da zemljište u Dajli pripadne Hrvatskoj, iako u direktnoj sprezi s Vatikanom – logična jer ga Hrvatska i plaća.

Ključne riječi

Komentara 551

LO
LOGIC
14:37 07.08.2011.

molim potpis, hvala. http://avaaz.org/en/somalia_stop_the_famine_unsc/?slideshow

OB
-obrisani-
17:52 07.08.2011.

Benediktinci su redovnička zajednica koja nema pedofilskih i inih skandala

DJ
djanii
14:46 07.08.2011.

Lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije