Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesno promaknuće

Gordana Garašić postaje prva generalica Hrvatske vojske

'pukovnica Gordana Garasic... snimio: MORH'
Foto: MORH
1/3
05.10.2013.
u 15:20

U Afganistanu će biti savjetnica zapovjednika za rodna pitanja. Trajno promaknuće dobit će kad se vrati iz misije za oko godinu dana

Nakon više godina najavljivanja i špekuliranja o mogućim kandidatkinjama Hrvatska vojska napokon dobiva svoju prvu generalicu! Naime, brigadirka Gordana Garašić početkom prosinca odlazi u Afganistan gdje će preuzeti mjesto savjetnice zapovjednika operacije ISAF za rodna pitanja (GENAD – gender advisor). To je dužnost na generalskoj razini i najviša je koju je dosad obnašao neki hrvatski časnik, potvrdilo je Ministarstvo obrane za Večernji list.

Civilne i vojne škole

Da bi ispunila sve uvjete za novu dužnost, brigadirka Garašić bit će privremeno promaknuta u čin brigadne generalice i tako postati prva žena u Oružanim snagama RH koja će dobiti taj čin. Kako nam je pak neslužbeno potvrdio izvor iz obrambenog sustava, nakon što se vrati iz misije, za što je predviđeno oko godinu dana, bit će trajno promaknuta u čin brigadne generalice.

O tome se pričalo već dulje, špekuliralo se s nekoliko imena potencijalnih kandidatkinja, a mogućnost promaknuća žene u najvišu kategoriju činova najavljivala se i za prošlih vlada. No u sustavu je prevladalo mišljenje da treba pričekati da neka od časnica ispuni sve zakonom propisane uvjete kako se ne bi govorilo da je promaknuta samo zato da se uljepša statistika.

Izvanrednim promaknućem, odnosno promaknućem iako časnica ne ispunjava propisane uvjete, a što je omogućeno Zakonom o službi u Oružanim snagama, zadovoljila bi se forma i ne bi se kršio zakon, no takav bi potez uvijek ostao predmetom kritika i vjerojatno bi u konačnici rezultirao s više štete nego koristi za žene u vojsci.

Buduća generalica Garašić završila je potrebne civilne i vojne škole za promaknuće, a ima i ono što druge brigadirke nisu imale, obnaša generalsku dužnost. Naime, od 1. kolovoza načelnica je Uprave za personalne poslove Glavnog stožera, što je generalska dužnost i jedan je od uvjeta za promicanje u generalski čin. G. Garašić u činu je brigadirke nešto više od dvije godine, promaknuta je 27. svibnja 2011. godine, a kad se vrati iz Afganistana, imat će više od 3,5 godine brigadirskog staža. Zakon predviđa mogućnost redovitog promaknuća u generalski čin ako brigadir ima četiri godine provedene u činu ili nakon dvije godine pod uvjetom da je u tom vremenu obnašao zapovjednu dužnost, tako da bi Gordana Garašić mogla biti promaknuta ubrzo nakon povratka.

Brigadirki Garašić ova misija neće biti prvi susret s Afganistanom jer je tamo već odradila jedan šestomjesečni mandat 2010. godine. Tada je u ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a usto je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Suradnja s UN-om

Dužnosti savjetnika za rodna pitanja uvedena su u svim NATO-ovim operacijama u svijetu radi ispunjavanja obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 o ženama, miru i sigurnosti, a implementacija te rezolucije i prava žena i djevojčica u Afganistanu visoko su na listi prioriteta NATO-a, objasnili su nam u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Važnost provođenja rezolucije UN-a vidljiva je iz toga što će ona biti temom sljedećeg sastanka ministara obrane NATO-a.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja generalica Garašić usko će surađivati s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama i osobama važnim za pitanja rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

>>Robertu Hranju čin generala, Gordana Garašić – brigadirka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije