Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

GONG: SMS-om obavještavali o Hebrangovoj pobjedi u Australiji

glasovanje
PIXSELL
27.12.2009.
u 12:23

Tijekom dana GONG je zaprimio gotovo stotinjak dojava iz cijele Hrvatske o SMS porukama u kojima se navodi da je Andrija Hebrang pobijedio u Australiji i kojima se primatelje poziva da i oni izađu na izbore. Bilo je i prijava o e-mailu iz stožera Ive Josipovića kojim se poziva na glasovanje.

Otvaranje biračkih mjesta, kao i tijek izbornoga dana, na većini promatranih biračkih mjesta odvijalo se mirno i u skladu s propisanom procedurom, bez većih kršenja izbornog procesa, izvijestio je GONG na temelju praćenja predsjedničkih izbora u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, SAD-u i Švicarskoj.  

Kršenje predizborne šutnje: Bandićev i Pusićkin kombi kružio Zagrebom

GONG je zaprimio i nekoliko dojava o kršenju izborne šutnje, pa je tako u Novom Zagrebu zamjećeno kombi vozilo koje je kružilo oblijepljeno plakatima Milana Bandića, a danas je kombi primijećen da kruži u Sesvetskom Kraljevcu. Promotivni kombi Vesne Pusić viđen je također danas u Zagrebu.

U Rijeci su građanima pod brisače stavljani leci Nadana Vidoševića, u Puli lijepljeni plakati Dragana Primorca, a u Sesvetama se danas na centru Eurotrade na ekranu emitirala njegova promidžbena poruka.

U Velikoj Gorici i Zagrebu u poštanske sandučiće su ubacivani leci, a u zagrebačkim Utrinama aktivist je dijelio letke Milana Bandića.

U  Vukovaru je na ulazu u biračko mjesto u Domu branitelja u središtu izvješena zastava HDZ-a. 

Izbori protekli mirno i bez većih izgreda

GONG je današnje predsjedničke izbore promatrao u cijeloj Hrvatskoj na uzorku od 10% biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj.  Izvijestio je kako su njegovi promatrači s manjeg broja biračkih mjesta dojavili o nepropisno uređenim biračkim mjestima, a na dijelu njih birački odbor nije poznavao proceduru ili ju je kršio.

S birališta u BiH stizale su prijave da ima glasača koji nisu u popisu birača, pa su se stvarale velike gužve oko izdavanja potvrda za glasovanje, priopćio je GONG.

Određen broj birača koji je pristupio glasovanju nije bio u popisu, a prebivalište imaju samo u BiH. Njihovi su zahtjevi upućeni konzulatu, odnosno gradskom uredu za izdavanje prethodne suglasnosti, ali se zahtjevi usporeno rješavaju, pa su birački odbori slali birače kućama.

Na nekim biračkim mjestima birački odbori su uzimali brojeve telefona od građana kako bi ih mogli obavijestiti da se vrate u slučaju da im potvrda bude izdana.

Najveći broj poziva građana bio je u vezi s mogućnošću glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Glede kršenja izborne šutnje u vidu slanja SMS-ova biračima s porukama o pobjedi Andrije Hebranga u Australiji, mogu reći da je uvijek upitno tko šalje takve poruke. Imali smo i slučajeve stavljanja izbornih letaka u poštanske sandučiće, što je protivno izbornom zakonodavstvu, no ne možemo reći da je to bitno utjecalo na rezlutate izbora, ocijenio je kršenje izborne šutnje Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

"Upozorit ćemo izborne stožere, te same kandidate koji su ušli u drugi krug na ove pojave. To je više nedisciplina pojedinih simpatizera predsjedničkih kanididata, nego da se doista htjelo nešto izmijeniti glede izbornih rezultata, smatra Hrvatin.

Komentara 73

JA
jankoprekobrda
15:23 27.12.2009.

A sada ozbiljno pitanje zasto glasovati?? Sto mi mozemo promijeniti glasovanjem,nitko ma koga god mi izabrali nece raditi ono sto bi zelio raditi, nego ce raditi i slusati naredjenje iz Washingtona, Londona, Berlina, Brusela, naredjenja iz NATO iz USA, iz EU. Svi se jako varate ako mislite da predsjednik ili premijer nesto odlucuje. Pogledajte Kosoricu, ubire lovorike za sporazum sa Slovenijom koji su napisali u Washingtonu i ona je kao i Pahor dobila naredjenje podpisati, dobro moze se malo praviti teatra oko toga tek da se u javnosti stekne dojam da kao nesto radi ili odlucuje. Ili borba protiv korupcije, ma dajte molim vas sve je to po nalogu iz prednje spomenutih centara moci. Ili hocete reci da je Sanader otisao zato sto je zelio, ma isto tako je dobio naredjenje, i poznavaoci prilika su to znali jos prosle godine u jesen - zimu da on odlazi u 2009-oj. Ali i za njih, izabrane je ta situacija bolja, sve dok slijepo slusaju naredjenja nemaju odgovornosti pred svijetom i sigurni su u; svoj polozaj, placu i beneficije, ako ne slusaju naredjenja slijede razne metode pritisaka, pa i odlazak pod dobrovoljno moras. Koja je to mala drzava koja je svoju samostalnost poklonila, predala u ruke mocnika, vojno ne odlucuje nista, monetarno nista, u vanjskoj politici nista, zar policija ne radi po instrukcijama koje dobiva iz centara moci, a tko su instruktori u policiji od 1991 na ovamo, otkuda su ti instruktori?? Hocete reci da su Hrvati nesto odlucivali u Austrougarskoj monarhiji, nitko ih za nista nije pitao. Ili do prije 20 godina imali smo YU drzavu odluke su se donosile u Beogradu, a dalje su se samo provodile, nista sada nije drugacije, promijenilo se samo mijesto odlucivanja, a sutra kad i tehnicki udjemo u EU za obicna mala covijeka biti ce i gore ne bolje, jeste pojedinci ce imati vise ali ce u ukupnom broju biti vise robova, kmetova, sirotinje. O tome nitko nesmije pisati po medijima jer bi ga odmah pospremili (ne likvidirali) koriste se dobro razvijene metode. I zato suti, tegli i vuci i jarmu skapaj ti seljace goljo, sto prah si na podu, po kojem mocnik tvrdom cizmom gazi, gazio je i gaziti ce.

FR
fratela
12:41 27.12.2009.

Izborna šutnja traje, i treba je se odgovorno pridržavati svi.

OB
-obrisani-
12:58 27.12.2009.

Tudjmanu ne moze pomoci ni Thompson.Zivi bili pa vidjeli Tudjman ce dobiti 2-3% glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije