Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 % za Hrvatsku

Glogoški ne odustaje od tužbe protiv Matića

glogoški
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/7
10.01.2015.
u 22:02

Ono što smo započeli '91. mislili smo da smo završili '95. Nažalost, sada smo svjedoci da nismo.

Više od 80 dana prošlo je od početka prosvjeda hrvatskih branitelja ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Đuro Glogoški u društvu Josipa Klemma i Ante Deura diljem Hrvatske održava tribine kako bi ukazao na njihove probleme od kojih je onaj najveći - Zakon o hrvatskim braniteljima.

- Ovdje smo zbog blokade medija, zato što većina ne zna razloge prosvjeda. Sjetimo se 20. 10 i dana kad je sve započelo, kada su 100-postotni invalidi otvoreno rekli što je to što boli hrvatskog branitelja i njihove obitelji. Oni koji ne žele čuti naše zahtjeve ne znaju zašto smo u Savskoj. Sve ove godine slagali su mozaik na način da se izgubi predznak hrvatskog branitelja i da se izgubi Domovinski rat, poručio je iz Gospića te nabrojao kronološki zakon po zakon o hrvatskim braniteljima i pravo po pravo koje je ukinuto, od stambenog zbrinjavanja, nezaposlenosti, socijalne pomoći, mirovine...

Posebno je istaknuo nezaposlene branitelje kojima je ukinuta opskrbnina i uzeto im je svako dostojanstvo.

- 46 saborskih zastupnika su hrvatski branitelji nitko nije skrenuo pozornost na to što će se dogoditi umirovljenim hrvatskim braniteljima. Imaju novac za mirovine bivših oficira, ali ne i za hrvatskoga branitelja. Hrvatski branitelji imaju prednost kada trebaju ostati bez radnih mjesta. Tko će zaštititi one koji su svoju mladost ostavili u ratu, a danas pokušavaju prehraniti svoju obitelj?, zapitao se.

- Zakone koji su donosili izravnavaju žrtvu i agresora, kazao je te nabrajajući sve propuste u zakonima rekao kako je to odgovor na pitanje zašto su i danas u Savskoj. - Stvorili smo hrvatsku državu, prepustili smo je u ruke drugima. Što su napravili? Uništili su je i opljačkali, uništili su budućnost. Hrvatskog branitelja žele postaviti u manjinu današnjeg društva. Ono što smo započeli '91. mislili smo da smo završili '95. Nažalost, sada smo svjedoci da nismo. Imamo obvezu prema generacijama koje dolaze da im osiguramo budućnost u zemlji za koju su mnogi dali svoje živote, svoje zdravlje, dijelove svoga tijela. Ne žele nam nikako oprostiti što smo stvorili hrvatsku državu, i to je glavni problem u svemu tome. Ne samo da nam ne mogu oprostiti, već nas mrze. Mrze nas jer imamo svoju samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Mi smo opet tamo gdje jesmo, ovakvo zajedništvo branitelja nije sigurno bilo od '95 godine. Svi su složni da su opet narušeni temelji hrvatske države i da hrvatski branitelji ponovno moraju dati svoj doprinos. Ostat ćemo u Savskoj do ispunjenja svih naših zahtjeva, a to je zato što smo 100 posto za Hrvatsku, zaključio je Glogoški, a njegov govor popraćen je velikim pljeskom okupljenih na tribini "100 % za Hrvatsku".

Foto: Goran Kovacic/pixsell

Ante Deur ponajviše se dotakao aktualne vlasti.

- Nije to počelo prije 80 dana, tada je javno rečeno da to više neće ići tako. Nećemo to nikome dopustiti, osobito ljudima koji Hrvatsku nisu nikada htjeli, koji je nisu željeli, koji ne razumiju biti domoljublje. Danas su došli ljudi na vlast koji ne razumiju i ne žele hrvatsku državu, kazao je Deur.

Prozvao je i premijera. - Zašto premijer Milanović nije hrvatski branitelj? Mogao je ostati živ, mogao je poginuti, njegova majka bi imala te privilegije i tako veliku mirovinu. Mogao je ostati 100-postotni invalid, imao bi još veće privilegije. On nije ništa od toga izabrao. Izabrao je da pljuje hrvatske branitelje, da ih nazivaju raznim pogrdnim imenima. Domovinski rat je temelj ove države i tko to ne želi ne može voditi ovaj narod. Tu smo da kažemo da je dosta šikaniranja i poniženja Domovinskog rata, svetinje hrvatskoga naroda i nećemo nikome dopustiti da to blati, oštar je bio Deur.

Dotaknuo se i ministra Predraga Matića

- Naš prijatelj branitelj Predrag Matić nažalost je samo jedan instrument kojim pokušavaju agresorsku vojsku uvesti u Ministarstvo hrvatskih branitelja. On to ne prepoznaje kao hrvatsko Ministarstvo branitelja nego samo kao Ministarstvo branitelja. Zato smo rekli ministru da tako ne može ići. Ili će biti s nama ili ne može biti tu. Nitko njemu ne govori da on nije dobar čovjek, otac i da nije hrvatski branitelj, ali da bi bio hrvatski branitelj kao ministar to mora zaslužiti zastupanjem branitelja i zastupanjem hrvatske države, ne može dopustiti da se pobjednička vojska baca u Ministarstvo socijalne skrbi, kazao je.

- Ako nema Domovinskog rata, vjerujte nema ni hrvatske države jer hrvatska država je nastala na krvi. Onaj tko to ne prihvaća ne može voditi ovaj narod i državu. To je bila pobjednička vojska i ne može se s ovakvom mržnjom postupati prema stvarateljima hrvatske države, zaključio je Deur.

Josip Klemm poručio je da svi moraju biti jednaki i da se nikome neće dozvoliti da baca sjeme razdora među branitelje. - Vrbovali su i generale da kažu da ne podržavaju Savsku 66. To su njihove metode no to im neće proći. Mi nismo u Savskoj 66 zbog materijalnih prava. Našim najčasnijim suborcima koji su ostali bez posla prebacili su u Ministarstvo socijalne skrbi i na taj način ih sramote. Šalju ih opet u neke redove da prikupljaju papire. Sami ćemo napraviti zakon po mjeri hrvatskoga branitelja i taj zakon će netko prihvatiti. Ako ga ne prihvati ovaj Sabor, prihvatiti će ga netko drugi. Vjerujte, iz Savske 66 nećemo se maknuti dok se naši zahtjevi ne ispune. Nije to naš hir nego ne možemo dozvoliti da se dijele hrvatski branitelji, majke, udovice. Ili će svi imati jednaka prava, jedni za druge se moramo boriti, kazao je Klemm.

Mali je korak od Trga Bana Jelačića do Markovog trga

Tribinu su održali i u Rijeci, u prepunoj dvorani Euroherca. Ponovili su svoje nezadovoljstvo odnosom institucija prema hrvatskim braniteljima te svoje zahtjeve uputili u Hrvatski sabor. Traže da saborski zastupnici na prvoj saborskoj sjednici 21. siječnja raspravljaju o odnosu državnih institucija prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu.

Traže i očitovanje pojedinih klubova na njhov zahtjev da se zakon o pravima branitelja objedini i postane Ustavnim zakonom o braniteljima.

- Tražit ćemo pojedinačno glasanje svakog saborskog zastupnika. O njihovim odlukama ovisit će naše daljne postupanje. Ako ne budemo zadovoljni, mali je korak od Trga Bana Jelačića do Markovog trga, a kada tamo dođemo, netko će morati otići - poručio je Glogoški.

Upitan da komentira izjavu ministra Predraga Matića da ne razumije zašto branitelji prosvjeduju, Glogoški je bio izravan.

– Ministar laže, mi smo dokazali u Saboru, na Odboru za ratne veterane da je ministar Matić sve ovo vrijeme lagao da nisu oduzeta nikakva prava. Poznato je da je i na sjednici toga Odbora rekao da nema nikakvog nacrta prijedloga zakona, da bi na sljedećoj sjednici vidjeli da postoji.

Ministar u kojega hrvatski branitelji nemaju povjerenja je u ovome trenutku jedini ministar u Hrvatskoj koji nema svoje članove – odgovorio je Glogoški, a na pitanje tuži li ministra zato što "laže" ili zato što iznosi privatne podatke, Glogoški je pojasnio da tuži Matića zbog iznošenja njegovih podataka.

- Ja ne mogu biti javna osoba, jer ne primam plaću zato što radim, primam mirovinu i naknadu za moje tjelesno oštećenje. On je u tome dijelu naveo i primanja moje supruge, znači tužim ga zbog iznošenja podataka i zbog klevete, jer podaci koje je iznio nisu točni – rekao je Glogoški.

>>Glogoški: Moja primanja su moja privatna stvar, Vidović: Vi ste javna osoba

>>Glogoški: Premijer laže, on je tražio taj sastanak!

Komentara 348

DA
Djeca_Arbata
20:20 10.01.2015.

Najjači udar na ovim portalima ide prema hrvatskim braniteljima, sve ostalo više nije važno, ali udarati i pljuvati po Domovinskom ratu i dečkima koji su obranili hrvatski narod i stvorili državu je ostala jedina opsesija raznim likovima. Predstavljaju se kao branitelji, pa kao djeca branitelja, pa ovo ili ono. Istina je da ne mogu podnijeti činjenicu da postoji Republika Hrvatska. Tako je već desetke godina. Samo traže povoljnu priliku. Sada su se zakvačili na mirovinu Glogoškog i divljaju i divljaju. Na njihovu žalost to im neće proći. Jer kako je rekao pokojni Zvonko Bušić..." Dok postoji i jedan Hrvat koji je spreman umrijeti za Domovinu, Hrvatska će živjeti..."

NE
neos
20:22 10.01.2015.

Svi ovi bijedni i bljutavi komentari koji su upućeni protiv branitelja su dokaz da oni i dalje trebaju biti tamo. Bravo dečki, ko nekad, nema predaje !!!

MM
mmaraci4
20:33 10.01.2015.

Pišem odgovore na komentare pametnjakoviča ali komentara nema tj ne objavljuju se.Znači da se jaaako dobro vodi računa kako bi se "sačuvao" smisao priloga i jadnih namještenih komentara.Uzmite njegova kolica i invaliditet pa ih nosite doma skupa sa njegovim primanjimama ,zaposlite supruge da Vas njeguju a njemu dajte Vaš normalan život Farizeji ljudskog roda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije