Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon presude

Glavaš gubi saborsku plaću i imunitet

glavaš
Sanjin Strukić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
02.08.2010.
u 21:09

Po zakonu zastupnik automatski gubi taj status ako je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci

Plaća za srpanj zadnje je primanje koje će Branimir Glavaš primiti kao saborski zastupnik. Nakon odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu da je Glavaš kriv za ratne zločine, te mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, automatizmom prestaje biti zastupnikom.

Po zakonu zastupnik automatski gubi taj status ako je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. Kako je presuda Glavašu postala pravomoćna, preostaje jedino da se to kao činjenica konstatira u Saboru.

Kako prestaje biti zastupnikom, Glavaš gubi i saborski imunitet, pa ga sada svatko bez da dobije posebno odobrenje Sabora može tužiti za klevetu i uvredu. Uz to, pravomoćna presuda na zatvorsku kaznu znači i da bi predsjednik države, Ivo Josipović trebao pokrenuti postupak da mu se oduzmu odlikovanja kojih navodno ima sedam.

Ključne riječi

Komentara 85

KO
konstanta
11:03 03.08.2010.

Uopće je nejasno, zbog čega je i do sada primao plaću. Ne ulazim u njegovu krivnju, ali on je POBJEGAO iz zemlje što je kukavički čin. Hrabri, ponosni i nedužni ljudi ne bježe. A ako već sumnjaju u pravdu ii zakone svoje zemlje onda bi bilo logično da od te iste zemlje ne žele primati ništa.

AD
adan
17:19 07.08.2010.

..http://www.e-novine.com/stav/39724-Osveta-kao-olakotna-okolnost.html

EL
elfenomeno77
21:25 02.08.2010.

zloćinac mora ostati bez svega navedenog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije