Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna presuda

Glavaš: Ako sam kriv, trebali su me osuditi na 20 godina zatvora!

branimir glavaš
Foto: Arhiva VL
1/6
Autori: Ivanka Toma, Zoran Krešić, Velimir Begić
30.07.2010.
u 14:13

Vrhovni sud smanjio je kaznu Glavašu sa 10 na 8 godina. - Nisam kriv. Osudili su nevina čovjeka, poručio je Glavaš.

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Suci Vrhovnoga suda iz žalbi Glavaša i ostalih uvažili su jedino primjedbe na visine kazni. Tako je umjesto 10 godina, koliko je Glavašu odrezao sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović, Vrhovni sud odredio da dobije ukupno 8 godina zatvora za ubojstva i mučenja civila u garažama pokraj Sekretarijata obrane, te za sustavne likvidacije na Dravi što ih je provodila Samostalna uskočka satnija. Budući da je devet mjeseci proveo u pritvoru, Glavaša iza brave čeka još 7 godina i tri mjeseca. Usto, ostat će bez zastupničkog mandata jer je presuda pravomoćna, ali tek kada Sabor o tome donese odluku. S obzirom na to da Sabor neće zasjedati do sredine rujna, vjerojatno će mu biti isplaćene još dvije zastupničke plaće.

>>Vladimir Šišljagić (HDSSB): Sramotna presuda Vrhovnog suda

Zapovjedniku Samostalne uskočke satnije Ivici Krnjku najviši je sud kaznu sa 8 godina smanjio na 7 godina, ratnoj Glavaševoj tajnici Gordani Getoš-Magdić, koja je optužena da je prenosila njegove zapovijedi za likvidacije, prvotna kazna od 7 godina zatvora smanjena je na 5 godina. Bivšim članovima Samostalne uskočke satnije također su smanjene kazne. Dino Kontić i Zdravko Dragić dobili su po tri i pol godine, Tihomir Valentić četiri i pol godine, a po odluci Županijskog suda, svi su bili osuđeni na petogodišnje zatvorske kazne. Nakon pune četiri godine, postupak protiv Glavaša postao je pravomoćan. Daljnja procedura nalaže da se presuda putem Ministarstva pravosuđa pošalje u BiH i zatraži njegovo uhićenje. Sporazum o izvršenju sankcija koji su potpisale Hrvatska i BiH znači, kako tumače u Ministarstvu pravosuđa, da bi Glavaš trebao odslužiti kaznu u nekom zatvoru u BiH.

>>Marija Lovrić: Patimo dvadeset godina, sada želim šutjeti

Izručenja neće biti jer je nakon puštanja iz pritvora i bijega iz Hrvatske Glavaš ishodio državljanstvo BiH. Njegov odvjetnik Veljko Miljević kaže da se nakon objave odluke Vrhovnog suda nije čuo s Glavašem pa ne može reći hoće li njegov branjenik ostati u BiH ili će se vratiti u Hrvatsku. No, Miljević tvrdi da ga se ne može poslati u zatvor u BiH jer da sporazum s tom zemljom isključuje ratne zločine. U Ministarstvu pravosuđa kažu da je to pogrešna interpretacija jer da se izvršenje kazne ne preuzima za politička kaznena djela, a ratni zločin nije u toj kategoriji. Miljević najavljuje ustavnu tužbu i poništavanje postupka jer da Glavašu nije bilo omogućeno pravo na poštenu obranu. Tvrdi da iskaz Gordane Getoš-Magdić, koja je rekla da je Glavaš naređivao likvidacije, nije dan u zakonitoj formi. Vrhovni sud, međutim, kaže da je iskaz koji je Getoš-Magdić dala policiji 20. listopada 2006. i dan poslije ponovila kod istražnog suca valjan dokaz. Vrhovni sud je rekao i kako je nepobitno dokazano da je Glavaš imao efektivnu zapovjednu moć nad Zaštitnom četom čiji su pripadnici u garažama kod Sekretarijata obrane u Osijeku zatočili i mučili civile Nikolu Vasića i Čedomira Vučkovića. Glavašu se, po odluci Vrhovnog suda, utvrdila i uloga nadređenog nad Samostalnom uskočkom satnijom. Vrhovni sud odredio je da optuženici Radoslavu Ratkoviću, koji je preživio likvidaciju na Dravi, nadoknade sudske troškove u iznosu od 80.000 kuna.

Glavaš: Osudili su nevina čovjeka. Ako sam kriv, trebao sam dobiti 20 godina
Branimir Glavaš presudu Vrhovnog suda Hrvatske, kojom je osuđen na osam godina zatvora, dočekao je u svojoj novoj kući u Drinovcima.

– Nazovite me za sat vremena. Čitam – kazao nam je Glavaš. Nije mu bilo teško pretpostaviti zašto ga zovemo. Kao ni nama što čita. Nakon sat vremena imao je izjavu.

– Nisam kriv. Osudili su nevina čovjeka. Tu je riječ o politički kompromisnoj presudi. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno ustanovili da sam kriv za brutalne zločine nad civilnim stanovništvom u vrijeme Domovinskog rata, onda mi je sud trebao izreći maksimalnu zakonom propisanu zatvorsku kaznu (20 godina, op. a.). Ustrajat ću na dokazivanju svoje nevinosti, a o drugim detaljima medije i javnost izvijestit ću na konferencije za novinare – kazao nam je Branimir Glavaš, koji proučava tridesetak stranica svoje presude. Najavio je i teme o kojima će govoriti novinarima.

– Govorit ću i o presudi i o nepoznanicama te detaljima policijskog i sudskog progona kojemu sam bio izložen u posljednjih pet godina, ali i o pojedinostima ovih zločina, koji su javnosti još nepoznanica, a koji nisu zanimali ni policiju, ni tužiteljstvo, ni sud – kazao je Glavaš, koji se odlično uklopio u život u Hercegovini, odakle su mu preci. U svojoj kući u Drinovcima održavao je sjednice predsjedništva svoje stranke, HDSSB-a. Glavaš se nije želio politički aktivirati u Hercegovini iako su to mnogi očekivali niti je previše sudjelovao u javnom životu Hercegovine.

Ključne riječi

Komentara 202

MR
mravac
17:12 30.07.2010.

Koja glupost Neka se Glavonja žali u Hag ili će ga osloboditi ili mu dodati još 10 godina.. Sve to mi plačamo,tim takozvanim herojima.Za dvije godine u turizmu u BiH pola miliona kuna.A hrvatski građani kopaju po kontajnerima.Fuj..

DU
Deleted user
17:18 30.07.2010.

Pa vidi mu se na fačici da je nevi

Avatar vh1
vh1
17:56 01.08.2010.

Da se Glavašu sudilo u Haagu, uhvatio bi i više od 20.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije