Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskok

Generali Grdić i Preost optuženi za pronevjeru 5 mil. kn

darko grdić
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2013.
u 14:55

U namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti, dvojica okrivljenika naložila su uništavanje službene dokumentacije

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general pukovnika Darka Grdića i njegovog zamjenika, umirovljenog brigadnog generala Ognjena Preosta, a tereti ih da su otuđili najmanje pet milijuna kuna iz proračuna VSOA-e. Prema optužnici, dvojac je od 2009. do 2012., zajedno s trojicom drugih djelatnika agencije, spomenuti milijunski iznos otuđio iz fonda VSOA-e za posebne namjene.

U priopćenju USKOK-a navodi se da su u namjeri prikrivanja i izbjegavanja odgovornosti, dvojica okrivljenika naložili uništavanje službene dokumentacije. Uz Grdića i Preosta, optužnica je dignuta i protiv tajnika kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslava Ivankovića, djelatnika kabineta Denisa Lukinića te načelnika Odsjeka za operativnu tehniku Tibora Mije Kuljanića.

Fondom za posebne namjene VSOA se koristi za plaćanje troškova u istragama, susreta s doušnicima ili nagrada, a petorka je, prema optužnici, novac isplaćivala sebi. Da nešto nije u redu, posumnjalo se u srpnju lani kada je general Zdravko Klanac naslijedio Grdića na čelu VSOA-e, a Grdić je postavljen za glavnog inspektora obrane. Ubrzo je alarmiran USKOK a sumnjivci ispitani. Grdić je početkom ove godine smijenjen s dužnosti, ali je ostao u aktivnoj službi, a Preost je umirovljen na vlastiti zahtjev. Ostala trojica djelatnika agencije, iako pod istragom, ostala su na svojim radnim mjestima, na što je u svibnju upozorio Večernji list, kada nam je iz MORH-a odgovoreno da ne postoji zakonska osnova za njihovo udaljenje iz službe. Kako doznajemo, nakon što je podignuta optužnica, Ivanković, Lukinić i Kuljanić bit će suspendirani te će protiv njih biti pokrenuti i stegovni postupci.

Podizanje ove optužnice najteži je takav slučaj u Oružanim snagama, kako zbog količine novca tako i zbog toga što su u jednoj istrazi "pala" dva generala. Još je poraznije što je Grdić bio ravnatelj VSOA-e koji je tamo postavljen da razotkrije kriminal u sustavu. Nakon uhićenja general pukovnika Mladena Kruljca u lipnju 2011., kojega je Vojna policija privodila u odori, Oružane snage i MORH ponovno su se našli u nezgodnoj situaciji jer je optužnica dignuta protiv jednog aktivnog generala. Grdić je, kad je pokrenuta istraga, odlučio braniti se s pozicije djelatne vojne osobe te je odbijao umirovljenje. S obzirom na to da nije bilo zakonskog razloga da ga se umirovi, ostao je kao djelatni časnik, no bio je u statusu "neraspoređen". Prema novom Zakonu o službi u Oružanim snagama, koji je stupio na snagu 26. lipnja, Grdić je prebačen u status "na raspolaganju", u kojem može biti tri mjeseca, a dan nakon isteka tog roka prestaje mu služba po sili zakona, pa bi sukladno tome Grdić sutra trebao dobiti otpust iz Oružanih snaga.

>>Časnici pod istragom i dalje rade u vrhu VSOA-e

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije