Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malverzacije

Časnici pod istragom i dalje rade u vrhu VSOA-e

'14.07.2008., Zagreb - Sabor RH, general Grdic nazocio Odboru za nacionalnu sigurnost. General pukovnik Darko Grdic imenovan 2012. za glavnog inspektora obrane. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
18.05.2013.
u 19:00

Zakon o službi u Oružanim snagama ne predviđa stegovne mjere u ovakvim slučajevima, objasnili su nam iz MORH-a

Mjesecima nakon što je pokrenuta istraga zbog sumnjivog trošenja novca u Vojno-sigurnosnoj obavještajnoj agenciji (VSOA) većina časnika obuhvaćenih istragom i dalje normalno radi. Na radnim mjestima pomoćnika ravnatelja i načelnika odjela u doticaju su s najtajnijim informacijama, a možda mogu utjecati i na rezultate istrage. Informacija da časnici pod istragom, protiv kojih bi uskoro mogla biti podnesena i optužnica, i dalje rade u samom vrhu VSOA-e potvrđena nam je iz Ministarstva obrane. Podsjetimo, početkom godine otkriveno je da traje istraga protiv čelnih ljudi VSOA-e zbog sumnje da su nenamjenski potrošili 2,5 milijuna kuna iz tzv. fonda za posebne operacije. Zbog tih su sumnji razriješeni dužnosti bivši ravnatelj agencije general Darko Grdić, koji je u vrijeme razrješenja bio na dužnosti glavnog inspektora obrane, te njegov zamjenik u VSOA-i general Ognjen Preost, koji je kasnije umirovljen na vlastiti zahtjev. Na pitanje zašto su njih dvojica razriješena dužnosti, dok drugi časnici koje se s njima sumnjiči za nezakonitosti nisu čak ni suspendirani dok DORH ne odluči o eventualnom podizanju optužnice, iz MORH-a su nam odgovorili da pokretanje istrage nije zakonski razlog za suspenziju.

– Grdić i Preost bili su državni dužnosnici, a ostali časnici u VSOA-i su službenici i na njih se odnosi Zakon o službi u Oružanim snagama koji ne predviđa stegovne mjere u ovakvom slučaju – objasnili su nam u MORH-u.

Kako neslužbeno doznajemo, istraga se bliži kraju, no još nije poznato hoće li i kada biti podnesena optužnica protiv Grdića, Preosta i ostalih viših djelatnika VSOA-e.

>> Skandal s remontom MIG-ova 21: VSOA-i falsifikati nisu bili sumnjivi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije