Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški nalog

Generala Zagorca ispitivali o nabavi oružja iz Irana za BiH

Vladimir Zagorec
Antonio Bronić/PIXSELL
16.04.2012.
u 21:00

Vladimira Zagorca u Remetincu je ispitao Karadžićev američki odvjetnik Peter Robinson

Kada već nije pristao milom, Vladimir Zagorec u ponedjeljak se po nalogu Haaškog suda sastao s Peterom Robinsonom, pravnim savjetnikom Radovana Karadžića. Robinson je Zagorca u zatvoru u Remetincu oko sat vremena ispitivao o nabavi oružja iz Irana za BiH preko Hrvatske.

Nekadašnji lider Republike Srpske, kojem se sudi i za genocid u Srebrenici, Zagorčevo je ispitivanje tražio jer je “bio osoba u hrvatskoj vlasti s najviše saznanja o dostavama oružja bosanskim Muslimanima”.

Odbili suradnju

Hrvatske vlasti nisu se protivile Zagorčevu ispitivanju pa je u odgovoru Haaškom sudu navedeno da on “može dati svoje informacije o transferu oružja u BiH iz trećih zemalja ako osobno želi to učiniti. Međutim, ne može svjedočiti o načinima na koji su se oružane snage RH naoružavale.”

Za ispitivanje Zagorca Karadžić se odlučio nakon lanjskog ispitivanja Miroslava Tuđmana, koji je, poput Zagorca, odbio suradnju s Karadžićevom obranom, ali ga je Haaški sud sub poenom na to obvezao.

Tajni postupak

No, sudeći po tome da je ispitivanje trajalo relativno kratko, teško je vjerovati da je Robinson došao do informacija do kojih je kanio doći. Osim Robinsona i dviju prevoditeljica ispitivanje je pratio predstavnik Hrvatske te Zagorčeva odvjetnica Višnja Drenški-Lasan koja nam je kazala tek da je postupak bio tajan.

Komentara 21

OB
-obrisani-
21:28 16.04.2012.

Hrvatska javnost ima pravo na informaciju po zakonu!! Ne provodjenje zakona je krivicno djelo!! Stoga molimo da se izvijesti hrvatska javnost o svemu sto se desava u HR u svezi ovoga!! HR vlast ce biti odgovorna ako ne obavijesti HRHR narod jer su ovo pitanja od nacionalnog interesa!^^^!!!

MV
Mato Vilac
21:43 16.04.2012.

U Hrvatskoj je naziv \"general\" relativan pojam. I odličja je dobivao svatko.

HR
hrvatin
23:42 16.04.2012.

Dobro da ga nisu ispitivali tko je ubio luja sesnaestog prije 500 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije