Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peticija

General Markač prikupio je 110.000 potpisa za branitelje

'22.11.2012., Rebro, Zagreb - Dr. Herman Vukusic, klinika za psiholosku medicinu u klinickoj bolnici Zagreb Rebro. Mladen Markac. PRESNIMKA.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
24.11.2012.
u 11:09

Većina aktualnih braniteljskih prava izborena je 1996. angažmanom Mladena Markača

Neposredno nakon Domovinskog rata, umjesto primjerene skrbi, veterane je dočekalo nerazumijevanje, čak i neprijateljstvo s najviših državnih razina. Stoga je Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata tadašnjem premijeru Zlatku Mateši u prosincu 1996. godine predala 14 registratora sa 110.000 potpisa građana koji su zdušno podržali hrvatske branitelje u borbi za njihova prava.

Konkretno, njihovih "15 temeljnih zahtjeva" za materijalno zbrinjavanje veterana, među kojima i podjela dionica, veteranski dodatak, dvostruki radni staž za vrijeme provedeno u ratu, pravo na zapošljavanje, besplatno liječenje, besplatno školovanje, najpovoljniji dječji doplatak, krediti za stanove i poduzetništvo... Zvuči poznato? I te kako. Jer, većina aktualnih prava koja proizlaze iz važećeg Zakona o hrvatskim braniteljima posljedica su upravo te inicijative – ugrađene u tadašnji zakon donesen u siječnju 1997. godine – za koju je zaslužan ondašnji dopredsjednik udruge, Mladen Markač.

>> Na Glavašev prijedlog Gotovina i Markač počasni građani Osijeka

Građani drugog reda

– Danas, kada se o generalu priča i piše gotovo isključivo u kontekstu ratnog djelovanja i haaškog uzništva, dobro je prisjetiti javnost da je Markač za svoje suborce zauzimao i nakon rata. Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti generali koji su ostali dosljedni u borbi za branitelje koji su u to vrijeme, nakon rata, bili građani drugog reda – kaže dr. Herman Vukušić, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, ondašnji drugi dopredsjednik UHVDR-a kojom je predsjedao Đuro Dečak. Potom se prisjeća kako su članovi udruge tijekom šest mjeseci, putem podružnica, mreže prijateljskih udruga i javnog djelovanja po trgovima svih hrvatskih gradova, prikupili silne potpise na ozbiljan način, uz ime, prezime i matični broj građana, koji su masovno stali uz braniteljsku inicijativu.

– General Markač bio je jedan od rijetkih, uz Dečaka i Bobetka, koji je svoj čin, status i ugled koji je imao u vojnoj populaciji stavio na raspolaganje braniteljima. To Markaču nije moglo donijeti probitak, samo probleme. Ipak, alternative za njega nije bilo. Klima u državnom vrhu bila je iznimno nepovoljna za nas, ali podrška puka bila je golema. Kada smo peticiju predstavljali u Lisinskom, dvorana je bila dupkom puna, a vani je ostalo više od pet stotina ljudi – prisjeća se dr. Vukušić.

Proročke riječi

Kao policijski specijalac, Mladen Markač i te kako je znao što su njegovi suborci prošli po ratištima.

– Zato je govorio da se za njih moramo brinuti jer ako toj populaciji ne osiguramo odgovarajuću socijalnu i zdravstvenu skrb, oni postaju problem sebi, obitelji i državi. Toga je Markač bio svjestan, a vrijeme je pokazalo koliko su njegove riječi bile proročke – zaključio je dr. Vukušić.

Komentara 1

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:36 24.11.2012.

Popis nije potpun, 2009 popisu branitelja pridodano je 220 000 branitelja iz HDZa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije