Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnja

Gadafiju kao i Karadžiću nudili sporazum o predaji

\'Libya\'s leader Muammar Gaddafi arrives to give television interviews at a hotel in Tripoli March 8, 2011. REUTERS/Ahmed Jadallah    (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT HEADSHOT IMAGES OF
VL
02.07.2011.
u 09:00

Ako odlučimo, možemo krenuti na Europu kao skakavci, tvrdi pukovnik Gadafi

Članice NATO-a libijskom su vođi Moameru Gadafiju, kao svojedobno vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, ispod stola ponudile da se povuče u zamjenu za povlačenje tjeralice izdane temeljem optužnice za ratne zločine koju je podigao Međunarodni kazneni sud (ICC). Sin libijskog vođe Saif al-Islam Gadafi u razgovoru za rusku televiziju RT kazao je kako su zapadne sile nauštrb neovisnosti ICC-a pokušale sklopiti tajni sporazum.

Ispod stola

– Ispod stola dali su nam ovu ponudu: Prihvatite dogovor, a mi ćemo srediti stvar sa sudom. To znači da je ICC lažni sud koji kontroliraju zemlje što nas svaki dan napadaju – kazao je Saif al-Islam. Libijski vođa jučer je zaprijetio da će napasti Europu ako NATO ne prestane sa zračnim napadima na njegovu zemlju. Njegova prijetnja objavljena je u audioporuci koja je emitirana na skupu pristaša režima okupljenih na Zelenom trgu, glavnom trgu u Tripoliju, prenosi AP. – Ako odlučimo, možemo krenuti na Europu kao skakavci, kao pčele. Savjetujemo vam da se povučete prije nego što doživite propast. Napast ćemo vaše kuće, urede i obitelji, koji će postati legitimni vojni ciljevi – rekao je Gadafi.

Veliki skup potpore Gadafiju, na kojem su izrečene prijetnje zemljama članicama NATO-a, održan je nekoliko dana nakon što je Francuska počela naoružavati pobunjenike u Libiji.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je kako su o svemu obaviješteni i NATO i Vijeće sigurnosti. Juppe je odbacio kritike Rusije koja tvrdi da Francuska krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a. – Sve što smo učinili sukladno je odredbama rezolucije – kazao je Juppe.

Svoj na svome

Reagirajući na jučerašnje Gadafijeve prijetnje, SAD i Španjolska priopćili su kako ih one ne plaše, najavivši nastavak zračnih napada. Istodobno, Afrička unija (AU) odlučila je da njene članice neće provesti zahtjev ICC-a za uhićenje libijskog vođe.

Unija je u izglasanoj rezoluciji navela da “države članice neće surađivati u provođenju naloga za uhićenje” i pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da “provede mjere kojima bi se spriječio proces na tom sudu protiv Libije”. Odluka AU znači da se Gadafi može slobodno kretati na teritoriju Afrike.

Ključne riječi

Komentara 221

OB
-obrisani-
11:53 02.07.2011.

Sad se tek vidi dalekovidnost burduševe politike pomirenja sa režimom GADafija nek on samo napadne jevropu, al rvacku neće, nebi on svog prijatela ostavio na cjedilu, ni za soroševe škude...

DA
Dak1807
11:53 02.07.2011.

Šta na to kaže njegov veliki prijatelj Meeesić

OB
-obrisani-
16:29 02.07.2011.

google-Al-Jazeera Footage Shows Western Troops In Libya

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije