Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"sprema se za bitku

Gadafijev sin: Ako se ovo nastavi, bit će gore nego u Jugoslaviji

gadafi
Reuters
21.02.2011.
u 09:34

Gadafijev sin Saif al-Islam pojavio na državnoj televiziji kako bi objavio da je njegov otac ostao u Libiji "spremajući se za bitku" te da su vijesti o njegovu bijegu laž i propaganda

Prema još nepotvrđenim izvještajima koji dolaze iz Libije, pukovnik Moamer Gadafi pobjegao je iz zemlje! Tisuće Libijaca izašle su na ulice Tripolija slaveći odlazak dikatatora, iako se njegov sin Saif al-Islam pojavio na državnoj televiziji kako bi objavio da je njegov otac ostao u Libiji "spremajući se za bitku" te da su vijesti o njegovu bijegu laž i propaganda.

- Ako počne građanski rat, stotine i tisuće Libijaca će zažaliti, a zemlja će se vratiti u kolonijalizam. Branit ćemo Libiju do posljednjeg čovjeka. Ako se nastave nasilje i prosvjedi bit će gore nego što je bilo u Jugoslaviji, ustvrdio je Saif Gadafi prozvavši prosvjednike separatistima i izdajicama.

- U ovom dijelu svijeta događaju se velike promjene. Svi znamo da su ovo teški dani, znamo da postoji oporba koja nas ne podržava i ima podršku u inozemstvu. No, Libija nije Tunis ili Egipat - samouvjereno je poručio Gadafijev sin.

- Naša policija i snage sigurnosti bile su prve mete u Bengaziju. To se razvilo u esperantistički pokret koji ne prijeti samo nacionalnom jedinstvu naše zemlje. Masovni mediji preuveličavaju situaciju u Libiji. Po nekim izvješćima stranih medija bilo je 250 žrtava, što je definitivno veliko preuveličavanje. Događaji u istočnom dijelu zemlju pokreću partizanske skupine koji imaju političku agendu. Oni sada kontroliraju ulice u Bengaziju i imaju oružje. To je izdaja - zaključio je Saif.

Snajperisti rastjerivali masu prosvjednika

Inače, sukobi demonstranata i policije prenijeli su se i na ulice Tripolija, glavnoga grada koji je do sada bio relativno miran, a prema procjenama Human Rights Watcha, u zemlji su u nekoliko posljednjih dana poginule najmanje 233 osobe.

Iako demonstracija u Tripoliju u proteklih nekoliko dana gotovo da i nije bilo, situacija se drastično okrenula. Počeli su sukobi na ulicama, spaljena je jedna policijska postaja, a zapaljena je i zgrada koja pripada Gadafijevoj partiji. Najžešći obračuni vođeni su na području tripolijskog naselja Gourghi gdje je policija na demonstrante ispaljivala suzavac te pucala bojevim streljivom. Svjedoci tvrde da su sa zgrada u okolici središnjeg Green trga snajperisti ciljali u gomilu ne birajući ciljeve.

I dok se sukob u Tripoliju rasplamsava, demonstranti su navodno u potpunosti zauzeli drugi po veličini libijski grad Bengazi u kojemu je i počeo libijski dio domino revolucije.

I zrakoplovstvom po civilima

Vojni zrakoplov pucao je danas (ponedjeljak) na antivladine demonstrante u Tripoliju, glavnom gradu Libije, prenijela je televizija Al Jazeera. Libijac Sula el Balalazi, koji tvrdi da je opozicijski aktivist rekao je u telefonskoj izjavi ovoj televiziji da je libijsko zrakoplovstvo bombardiralo "pojedine lokacije u Tripoliju". On je rekao da se javlja iz predgrađa glavnog grada.

Komentatori smatraju da je uporaba avijacije protiv vlastitoga naroda znak da se vladavina  Moamera Gaddafija primiče kraju.

Dva pilota Libijskog ratnog zrakoplovstva prebjegla su na Maltu u svojim avionima, a tamošnjim su vlastima ispričali kako im je bilo zapovjeđeno da bacaju bombe na prosvjednike u Bengaziju, prenosi Reuters. Obojica su brigadiri po činu, a na neizvršeni zadatak poletjeli su iz baze blizu Tripolija. Jedan od pilota zatražio je politički azil.

Ključne riječi

Komentara 351

OB
-obrisani-
21:39 21.02.2011.

gregor, izvor: UN, HRW.

OB
-obrisani-
23:13 21.02.2011.

jbg moj,gadafi...svaka drzava ima svoje hrvate....

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
19:53 21.02.2011.

Hebeš Mesića,bar ne moram slušati njegove glupe viceve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije