Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda slavici

Frane Lučić: Istina se ne zna i kriju je! I na sudu su mnogi lagali

Frane Lučić (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
08.09.2013.
u 20:25

Ni danas nije poznato što se zapravo dogodilo, a preživjeli optužuje mnoge da su lagali

Kornat 30.08.2007. Oko 15 sati je. Vrijeme je to najveće tragedije hrvatskih vatrogasaca dosad...

“Vatra je bila na 30 metara udaljenosti. Osjetili smo strašnu vrućinu kao da je netko uperio fen u lice. Dim je bio bijel, crn, prema dnu i žućkast, i zelen... Začuo se huk vatre, šuštanje, pucketanje...Vrućina je pržila ruke, deformirala tijelo, odjeću... Vatra je prešla preko nas ali bila je visoka samo do koljena. Sve je bilo zadimljeno. Izgorjelo je sve osim kamenja”.

Ovim je riječima Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac opisao trenutak tragedije. On zna kako su stradali. Od čega su stradali, Lučić ne zna, ali zna da nisu stradali na način koji je prezentiran tijekom trogodišnjeg suđenja jedinom okrivljenom, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Živote je u kornatskoj tragediji  izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Na otoku Kornatu na mjestu su 30. kolovoza 2007. poginuli Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52). Od ozljeda su u danima nakon tragedije preminuli Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24) i Marinko Knežević (52).

Ni danas nije poznato što se zapravo dogodilo. Iako se za propuste i kako kaže optužba, 13 prekršenih vatrogasnih propisa, Slavici sudilo gotovo tri godine, javnost je i obitelji poginulih vatrogasaca, najviše zanimalo što se zapravo dogodilo na Kornatu i od čega su stradali. Tako je sa suđenjem paralelno trajala i istraga, i veliki broj od ukupno 64 ročišta bio je posvećen tome, a manje onome za što optužba tereti Slavicu. U teorije o eruptivnom požaru ili eksploziji nehomogene plinske smjese roditelji nisu povjerovali već u startu, a istodobno im nije bilo jasno zašto se više ne istražuju teorije o curenju goriva iz helikoptera ili o eksploziji odbačene NATO bombe na Kornatu. Koliko činjenica da nije razjašnjeno kako se sve dogodilo pogađa obitelji vatrogasaca najviše se vidi tijekom obilježavanja kornatske tragedije, kada redom ističu da će i nakon presude nastaviti tragati za istinom. I jedini preživjeli na Kornatu Frane Lučić ljut je jer se istina o kornatskoj tragediji nije saznala.

- Istina se ne zna i kriju je! I na sudu su mnogi lagali, a jedino što me tješi jest to da postoji Božji sud i da će oni koji lažu i ako se ne pokaju završiti u paklu i proživljavati patnje gore nego što sam ja na Kornatima! - kazao je Lučić.

Tijekom trogodišnjeg suđenja ispitano je 165 svjedoka, a već nakon prvih iskaza postalo je jasno da Slavica ne može biti jedini na optuženičkoj klupi. No ostao je jedini, iako je njegov odvjetnik Čedo Prodanović, više puta istaknuo da Slavica ne može biti kriv za kolaps vatrogasnog sustava.

- Slavica je Pedro, no nikako ne može biti kriv za nesretni slučaj koji je rezultirao smrću 12 vatrogasaca i 95-postotnim invaliditetom jedinog preživjelog - kazao je Prodanović.

Suprotstavljeno mišljenje, naravno imala je optužba pa se tužitelj Zvonko Ivić upro dokazati da je Slavica među ostalim i diktator, koji je nečinjenjem, kako je to kazao Ivić, otežao položaj vatrogasaca i ubrzao smrtnu posljedicu.

– Da nije prekršio propise, vatrogasci ne bi poginuli- sukus je osmosatne Ivićeve završne riječi.

Blag prema Slavici nije bio ni Maro Mihočević, opunomoćenik roditelja stradalih, a njegove riječi mnogima od njih izmamile su suze na oči.

- Slavica je poslao svoje ljude na požarište bez vode, a to se može usporediti s vojskovođom koji šalje svoje ljude u borbu bez oružja. No, mi i nakon šest godina suđenja do uzroka tragedije nismo došli. Zadatak suda je bio da se utvrdi istina o uzrocima, a ne samo krivnja. Šest godina nakon tragedije smo samo sigurni da znamo što se nije dogodilo. Slavica je kriv, ali roditelji će nastaviti tragati za istinom o uzrocima stradavanja - kazao je Mihočević.

Presuda je izrečena, no točka na slučaj kornatske tragedije njome nije stavljena.  

>> 'Oslobodite Slavicu i time neće biti umanjena žrtva vatrogasaca'  

>> 'Slavica je kriv za smrt vatrogasaca, ali mi nismo utvrdili istinu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije