Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U LIBIJI

Gadafi nastavlja ofenzivu - Iznad Benghazija srušen vojni avion

libija
AFP/PIXSELL
18.03.2011.
u 07:18

Strani novinari u Benghaziju javljaju kako je grad zasut bombama i raketama.

8.45 Reuters citira glasnogovornika libijske vlade koji kaže da vladine snage uopće nisu u napadu na Benghazi.

8.40 Al Jazeera tvrdi da Gadafijevi bombarderi gađaju i ulice u Benghaziju, tvrde da je raketiran i hotel u kojem su smješteni novinari. BBC-jev reporter Ian Pannel svjedoči kako na grad padaju rakete i da se čini da Gadafijeve snage doista ignoriraju primirje.

8.30 Novinari BBC-a i CNN-a su javili kako su vidjeli rušenje jednog vojnog aviona iznad Benghazija, uporišta pobunjeničkih snaga. Nema potvrde o čijem se avionu radi. Sinoć je pak libijska vlada tvrdila da već danima poštuju dogovor o zabrani letenja.

8.15
Iz Benghazija stižu izvješća da ih Gadafijeve snage sve biše pritišću. Čuju se uzastopne eksplozije. AFP javlja da je zamijećen i jedan vojni avion u niskom letu nad gradom, a nakon toga su se čule eksplozije

23.30
Reuters javlja da liječnici iz grada Misrata tvrde da je danas barem 38 osoba ubijeno u tom gradu

23.00 Nastavljajući se približavati Benghaziju Gadafi krši UN-ovu rezoluciju. Suočit će se s brzom i odlučnom reakcijom i posljedicama, uključući i vojnu intervenciju ako nastavi s takvom praksom, upozorila je američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice.

22.53
Njemačko oklijevanje da se pridruži UN-ovoj koaliciji bi moglo naštetiti međunarodnom utjecaju Njemačke, tvrdi Spiegel

22.30
Libijski aktivits Hisham Ben Ghalbon je za BBC rekao da je konferencija libijske vlade bila ispunjena lažima.
Rekao je: "Režim kao da poručuje 'Ne vjerujte svojim očima i ušima, vjerujte samo u ono što vam mi kažemo"

21.55 Libijski zamjenik ministra vanjskog poslova je u svom govoru također optužio pobunjenike za zločine protiv čovječnosti, te poručio da imaju spremna imena onih koji su počinili te zločine, te imena žrtava i da su spremni predati ih UN-u. "Ako vas brine humanitarno stanje u Libiji onda ćete to prihvatiti, a ako imate druge motive protiv Libije onda je to sasvim druga priča", poručio je Kaled Kaalim.

21.51
"Od Sarkozyja bi bilo korisnije da pošalje promatrače, a ne da priča neistine. Neki vode medijski rat, ciljajući moral libijskog naroda, te medijske organizacije lažu o borbenim operacijama i napadima. Ponavljam nema bombardiranja, u Libiji je mirno", tvrdi Kaled Kaalim:, zamjenik ministra vanjskih poslova Libije.

21.49 Kaled Kaalim: Svi koji su dosad ubijeni u vojnih operacjma su ili članovi naše vojske i osiguranja ili pak naoružani pobunjenici. Mi nismo napadali civile i nismo skrivili nijednu civilnu žrtvu. Primirje za nas znači da nema ni velikih ni malih vojnih operacija. Naše naoružane postrojbe jesu nadomak Benghazija, ali nemamo namjere ulaziti u grad. Cijeli libijski zračni prostor je zatvoren posljednjih nekoliko dana. Od proglašenja primirja naše zrakoplovstvo nije bilo aktivno. Ako pobunjenici nas napadnu, prirodno je da ćemo uzvratiti.

21.47 sati
Khaled Kaalim, zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova u izravnom obraćanju medijima u Tripoliju: Pozivamo europske promatrače iz Malte, Kine, Turska i Njemačke da dođu čim prije u Libiju i uvjere se u stvarni prekid vatre. Molimo da nam se jave iz tih zemalja čim prije.

21:40 sati Njemačka je odlučila da neće podržati vojnu akciju u Libiji i nijedan njemački vojnik neće se naći u eventualno interventnoj grupi.

20:25 sati Glasna eksplozija je odjeknula u Benghaziju nakon čega je uslijedila protuzračna vatra.

19.54 sati Snage privržene Gadafiju sukobile su se s pobunjenicima u gradovima Al-Magroun i Slouq, udaljenim oko 50 km od Benghazija.

19.40 sati Britanski i Francuski vojni zakoplovi već bi u subotu mogli izvoditi "simbolične letove" iznad Libije

19.38 sati - Gadafi sada ima izbor. Primirje mora provesti u djelo odmah, mora povući svoju vojsku dalje od gradova koje drži pobunjenici i vratiti tim mjestima vodu i struju. O ovim stvarima ne može se pregovarati, a ako ovo ne učini, snosit će posljedice - rekao je američki predsjednik Barack Obama.

19.37 sati U zajedničkoj izjavi Velika Britanija, Francuska i SAD traže od Gadafija da zaustavi napredovanje trupa na Benghazi te povlačenje iz nekoliko gradova. Francuzi također traže da se u gradovima koji su bili u blokadi ponovo omogući dovod plina, električne energije i vode.

18.55 sati Malta koja je najbliže libijskoj obali ne želi ustupiti svoje zračne luke UN-ovim snagama koje bi trebale osiguravati zonu zabrane letenja. Zemlja je politički neutralna prema posljednjoj UN-ovoj rezoluciji.

18.41 sati Gadafi ne poštuje "prekid vatre". Granate i dalje padaju. Napada se grad Zintan.

18.11 sati UN odbacuje Gadafijev prekid vatre i naziva ga "neozbiljnim". Dodaju i da mjesta za dijalog s Gadafijem nema te da se može razgovarati jedino o njegovom napuštanju Libije.

17.08 sati Izjavu o situaciji u Libiji dat će i američki predsjednik Obama, u 19 sati po našem vremenu.

16.54 sati Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero predložio je parlamentu da odobri španjolskim snagama osiguravanje zone zabrane letenja iznad Libije. UN-ovu rezoluciju nazvao je "povijesnim korakom".

16.50 sati Raketiranja u gradu Ajdabiyi nastavljaju se i 30 minuta nakon proglašenog "prekida vatre". Postoje izvješća i o poginulim civilima, javlja BBC.

Ban Ki-moon: Libijski režim bit će izveden pred lice pravde

Libijski režim bit će izveden pred lice pravde zbog napada na nenaoružane civile, izjavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je pak da Libija neće uspjeti zavarati međunarodnu zajednicu objavom prekida vatre.

Sve većem broju država koje su se obvezale provoditi zonu zabrane letenja nad Libijom pridružila se i Kanada, čiji je premijer Stephen Harper izjavio da će poslati borbene avione CF-18. Američki će pak ministar obrane Robert Gates otputovati u Rusiju, a iako razlog putovanja nije objavljen pretpostavlja se da će tema biti Libija i uvođenje zabrane leta. Važno je napomenuti da je Rusija bila suzdržana za glasovanja o zabrani.

Prethodne informacije...

Libijska vlada odlučila se na prekid vatre i zaustavljanje vojnih operacija da bi zaštitila civile u skladu s UN-ovom rezolucijom, izjavio je oko 13.30 sati po našem vremenu libijski ministar vanjskih poslova Mussa Kussa, prenosi BBC. Kussa smatra da je Vijeće sigurnosti UN-a postupilo nerazumno kada je odobrilo upotrebu vojnih snaga protiv Libije, jer da je to kršenje Povelje UN-a i libijskog suvereniteta.

Francuska reakcija na najavljeni prekid vatre je – oprez, javlja Reuters, zato što se prijetnja na terenu nije promijenila. Nedugo nakon objave primirja očevidac iz Misrate rekao je za BBC da sukob između pobunjenika i regularnih snaga traje te da je pogođeno više civilnih zgrada.

Francuska: Vojni udari na Libiju mogli bi početi za nekoliko sati

Zapadne snage mogle bi pokrenuti zračne udare na Libiju već danas, prenose strani mediji. Prema nekim informacijama, vojni avioni već su se počeli raspoređivati po bazama, a britanski i francuski zrakoplovi mogli bi biti u zraku u idućih nekoliko sati. Prvi napadi, vjerojatno s bespilotnim letjelicama, mogli bi početi za nekoliko sati ako Gadafi počne ispunjavati prijetnju, javlja dnevni list The Telegraph.

Očekuje se da napade predvode britanske i francuske snage zajedno s nekim arapskim saveznicima, dok će se SAD držati po strani. I Norveška je najavila sudjelovanje u napadima na režim Muamara al-Gadafija.

Vojni udari na Libiju nakon rezolucije UN-a mogli bi početi za nekoliko sati i Francuzi će u njima sudjelovati, izjavio je u petak prijepodne glasnogovornik vlade u Parizu Francois Baroin, prenose mediji.

– Ta vojna intervencija nije okupacija libijskog teritorija nego akcija vojne prirode radi zaštite libijskog naroda, kako bi se srušio Gadafijev režim – istaknuo je Baroin.

Libija je zatvorila zračni prostor za sav promet, javlja Eurocontrol, europska organizacija za kontrolu zračnog prometa. NATO je objavio da će članice u petak raspravljati o svojoj ulozi u operacijama u Libiji.

Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu upozorio je u petak Libiju da će napadi na civile u Bengaziju biti tretirani kao "ratni zločini".

Gadafijeve snage bombardirale Misratu

Snage odane Gadafiju gađale su danas topništvom grad Misratu u zapadnoj Libiji, koji je pod kontrolom pobunjenika. Prema informacijama od 11 sati u napadu je četvero ljudi poginulo, a 70 ih je ozlijeđeno.

Egipat je počeo s isporukom oružja libijskim pobunjenicima preko granice, javlja Jerusalem Post.

Gadafi je očito je na brzinu promijenio taktiku nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o odobravanju vojne intervencije u Libiji. Gadafi, naime, više ne planira slanje vojske na pobunjeničko uporište u Bengazi, izvijestio je CNN. Dopisnik američke mreže kazao je da ga je kontaktirao Saif al-Islam, jedan od Gadafijevih sinova, koji mu je rekao da vojska neće biti poslana u Bengazi, prenio je AFP.

– Rekao je da će promijeniti taktiku, da vojska neće ići u Bengazi nego da će zauzeti pozicije oko uporišta – prenijela je francuska agencija riječi Al-Islama, koji je dodao da je razlog za takvu odluku "humanitarne" prirode. Novinar CNN-a dodao je da vlada planira jedino poslati policiju i protuterorističke jedinice da razoružaju pobunjenike, ali da vojska neće napasti Bengazi, kako je to ranije najavio Gadafi.

UN odobrio vojnu akciju

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć oko 23.30 sati po hrvatskom vremenu izglasovalo je vojnu intervenciju u Libiji. Rezolucijom se na libijsko područje uvodi i zona zabrane leta te se dopuštaju sva potrebna sredstva da se obrane civili u Libiji. S deset glasova za i pet suzdržanih (Njemačka, Brazil, Indija, Kina i Rusija) Vijeće sigurnosti izglasovalo je rezoluciju koja bi trebala primiriti stanje u Libiji. Iz Gadafijeve vlade već su rekli da će se protiviti toj odluci.

Tisuće protuvladinih prosvjednika okupile su se u Bengaziju i slave odluku Vijeća sigurnosti.

Gadafi ne priznaje UN-ove rezolucije

Prije samog glasovanja u Vijeću sigurnosti, libijski vođa Moamar al-Gadafi za portugalske je medije rekao:

– Ako je svijet toliko lud, i mi ćemo biti ludi. UN-ovo vijeće nema nikakav mandat te Libija ne priznaje njihove rezolucije.

Upozorio je da bi vojna akcija imala "teške posljedice" te da će "pretvoriti u pakao živote" svakoga tko krene na Libiju. Zaprijetio je da neće pokazati milosti prema pobunjenicima u Bengaziju. Isto tako zaprijetio je s napadima na putničke zrakoplove na Sredozemlju ako strane zemlje pokrenu zračne udare protiv Libije. Jedan od sinova libijskog vođe rekao je da Libiju nije strah rezolucije UN-a.

No američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy smatraju da se Libija mora pridržavati nove rezolucije.

Komentara 1429

OB
-obrisani-
01:13 19.03.2011.

Crollywood nisam ni debela ni niska , nemam kratke noge.. Bez lažne skromnosti jako sam zadovoljna svojim izgledom.. Crollywood, tko li bi to mogao biti ovako ljut na mene?

OB
-obrisani-
01:14 19.03.2011.

Leoni 155cm.... hehehe jedva da si do prve etaze

OB
-obrisani-
21:15 18.03.2011.

18.03.2011. u 21:13h Šahab je napisao/la: I na čaju i na kafi, Svi kliču: Naš Gadafi! --------------------------------- Kaj si dilera promjenio, ovaj vidim ima dobru robu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije