Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuska 200 godina poslije revolucije kriminalizira incest

paris
AFP
28.01.2010.
u 20:00

Prema novoj definiciji, incest je silovanje ili seksualno zlostavljanje unutar obitelji, a kao počinitelji navode se roditelji, braća i sestre te životni partneri članova obitelji.

Nakon što je u vrijeme Francuske revolucije izbačen iz kaznenog zakona kao religiozni tabu, francuski je parlament incest ponovno uvrstio na popis kriminalnih djela. Spolni odnosi među bliskim rođacima u francuskom zakonodavstvu bili su tretirani kao silovanje ili spolno zlostavljanje, no incest svoje mjesto u zakonu dosad nije imao.

– Treba znati da je seksualni odnos s članom obitelji posebna vrsta patnje. Napokon smo na pravom putu – rekla je Isabelle Aubry, predsjednica Međunarodne asocijacije žrtava incesta, koja je pozdravila taj zakon.

Prema novoj definiciji, incest je silovanje ili seksualno zlostavljanje unutar obitelji, a kao počinitelji navode se roditelji, braća i sestre te životni partneri članova obitelji. Prema tvrdnjama Marie-Louise Fort, članice parlamenta prema čijem je nacrtu taj zakon prihvaćen, kriminalizacija incesta s maloljetnikom pobjeda je za dva milijuna žrtava incesta koliko ih, prema procjenama, živi u Francuskoj. Zakon usto donosi i preventivne mjere koje će se provoditi u školama.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
23:52 28.01.2010.

dva milijuna žrtava incesta u francuskoj! nisam ni slutio da je to tako pokvaren narod. strašno!

OB
-obrisani-
08:01 29.01.2010.

Ovakvo tumačenje incesta obuhvatilo je silovanje u krugu porodice i odnose s maloletnicima. Nije obuhvaćeno dobrovoljno stupanje u seksualne odnose punoletnih članova porodice što je, takođe, raširena pojava u Francuskoj.

DU
Deleted user
07:59 29.01.2010.

He, he, he sada ce biti jos manje Francuza i jos vise Arapa u toj zemlji. Nek si uvezu Srbe s kojima se toliko vole. Da Francuska barem ostane zemlje bijelih ljudi. Ali sa crnom dusom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije