Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez struje i vode

FOTO HGSS u dramatičnoj akciji spašavanja kod Karlovca

hgss,ogulin,spasavanje,snijeg (1)
Foto: HGSS Facebook
1/17
18.01.2013.
u 10:48

Zaključili smo da 22 stroja nisu dovoljna za bitku sa snijegom. Zato smo već u utorak u Zimsku službu uključili još 12 strojeva, kazao je stručnjak za promet koji napominje da je u posljednjih 30 sati napadalo čak 60 centimetara snijega

Iako su iz karlovačkog stožera Zimske službe najavili da potpuno vladaju situacijom i da problema tijekom ovih dana neće biti, nove snježne padaline ponovno su donijele mnogo posla svim interventnim službama. Tako je u akciji pomoći starijim osobama na području Slunja jedna starica izmještena u Slunj, a dvije starije osobe nakon intervencije ostale su u svojim kućama.

U akciji su sudjelovala tri člana Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Karlovac s jednim vozilom, osam članova HGSS-a iz stanice Ogulin s dva vozila i jednim motornim sanjkama, ali i tri policajca iz Slunja te socijalni radnik i dva člana Crvenog križa Slunj. Zbog većeg broja staraca po zaseocima oko Slunja, akcija se nastavlja i tijekom idućih dana.

- Pripadnici HGSS obilaze domaćinstva te stanovništvo opskrbljuju hranom. S njima su i patronažne zdravstvene ekipe koje potrebitima dostavljaju lijekove. Dosad smo na području Ogulina i Karlovca pomogli 15 osoba - potvrdio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić koji kaže da se većina ekipa do odsječenih sela probija na skijama.

Mnoga sela ostala bez struje i vode

Pune ruke posla imali su i vatrogasci. Tako je Javna vatrogasna postrojba Karlovac imala više intervencija na uklanjanju stabala i grana drveta s kolnika. Zbog snijega je i Županijski centar 112 evidentirao niz problema u opskrbi vodom i strujom.

– Zbog kvara na energetskoj mreži nema opskrbe vodom na području Vukmanića, Cerovca Vukmanićkog, Knez Gorice, Lemić Brda, Popović Brda i Skakavca. Tu je i cijeli niz naselja koja su imala poteškoća u opskrbi električnom energijom. Tako su zbog kvara bez struje žitelji naselja Gerovo, Gornje Dubrave, Mirići, Lugani, Bartolovići, Trošmarija, Munjavci i Popovo Selo. Riječ je o naseljima na širem području grada Ogulina, ali problema sa strujom imaju i neki dijelovi grada Karlovca – rekao je Martin Barić, pročelnik Županijskog centra 112. Evidentiran je i niz problema u cestovnom prometu.

Lokalne ceste su neprohodne

Zbog velikih količina snijega koji je proteklih dana padao na području cijele Karlovačke županije stvorene su velike poteškoće vozačima. Gotovo sve nerazvrstane, lokalne i sporedne ceste, kao i većina nogostupa slabo su očišćeni i gotovo neprohodni. Sve raspoložive snage čišćenja su na terenu. Jučer u poslijepodnevnim satima mnogi građani žalili su se zbog stabala koja su pala na kolnik. Cestari i vatrogasci odmah su krenuli u rješavanje tih slučajeva, pa na državnim i županijskim cestama nema zastoja. Tijekom protekle noći bilo je više dojava o stablima koja su pala na kolnik na području grada Karlovca i okolice, a još uvijek se radi na njihovom uklanjanju.

– U vezi sa snijegom možemo reći da je stanje u Karlovcu dobro. No, evidentno je da smo imali dan kašnjenja, jer nismo pravovremeno reagirali – ocijenio je karlovački gradonačelnik Damir Jelić na zajedničkoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje i Stožera zimske službe. Svrha sastanka bila je analizirati sve propuste tijekom proteklih dana kako bi se što bolje reagiralo na nove padaline.

– U nekim segmentima radilo se zaista dobro. Zato moram javno pohvaliti Darka Markovića i tvrtku Ceste Karlovac koji su svoj posao, vezano i uz mehanizaciju i uz ljudstvo, odradili odlično. Da smo tu razinu uspjeli zadržati na svim prometnicama, mogli bismo reći da je Karlovac potpuno očišćen – rekao je gradonačelnik Jelić.

Dodatna mehanizacija

Miloš Đanković, gradski stručnjak za promet, naglasio je da se situacija u kojoj je u 30 sati napadalo čak 60 centimetara snijega nije dogodila posljednjih 25 godina.

– Brzo smo zaključili da 22 stroja i pripadajuća oprema nisu dovoljni za bitku sa snijegom. Zato smo već u utorak u Zimsku službu uključili dodatnih 12 strojeva i ubrzo ispravili kašnjenja. Znam da građani u tom periodu nisu bili zadovoljni, ali nismo ni mi. No, sada u potpunosti vladamo situacijom i idući dani, unatoč najavama novog snijega, proći će bez problema – zaključio je Đanković. Najavio je za novu sezonu i potpuno novi plan rada Zimske službe.

I dok je sve u Karlovcu spremno za bitku sa snijegom i ledom, dogradonačelnik Dubravko Delić upozorio je i na nove opasnosti.

– Znamo da će nakon ovolikih snježnih padalina, posebno jer je najavljeno zatopljenje, znatno porasti vodostaji. Zato na vrijeme upozoravam da svi otvori vezani za obranu od poplave moraju biti očišćeni – kaže Delić.

Da su interventne službe spremne i na velike temperaturne razlike, potvrdio je i Martin Barić iz Centra 112.

Temperaturni šok

– Najnovija prognoza DHMZ-a najavljuje u petak novih 15 centimetara snijega, a zatim u subotu smirivanje vremena, ali i temperature do minus 11. No, nakon toga slijedi zatopljenje koje će u nedjelju donijeti temperaturu od 11 stupnjeva, ali u plusu. To će dovesti do znatnog topljenja snijega, ali operativne službe zaštite od poplava u pripravnosti su – najavio je Barić.

Dogovoreno je također da se tijekom idućih nekoliko dana pomogne u čišćenju novog snijega oko gradskih vrtića, kao i na najprometnijim raskrižjima.

Jeste li imali problema sa snijegom ili svjedočili spašavanju unesrećenih? Ako imate kakve informacije pošaljite nam na e-mail dojavi@vecernji.net

>>VIDEO Pao snijeg s krova zgrade i uništio mu auto u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:59 18.01.2013.

treba plaćati račune za struju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije