Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirela Holy

"Fond za zaštitu okoliša skupio je više od 750 mil. kn gubitaka"

'27.01.2012., Ministarstvo zastite okolisa i prostornog uredjenja, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb - Na konferenciji za medije ministrica zastite okolisa i prostornog uredjenja Mirela Holy predsta
'Goran Stanzl/PIXSELL'
27.01.2012.
u 16:23

Prijašnje rukovodstvo ugovorilo je projekte vrijedne 6,5 milijardi kuna, među kojima i one izvan svog djelokruga, a prihodovalo samo 1,5 mlrd. kuna, kaže Holy

– Zbog Pravilnika o ambalažnom otpadu, ali i malverzacija i kriminalnih radnji kojima se bave DORH i USKOK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 2005. akumulirao je više od 750 milijuna kuna gubitaka. Prijašnje rukovodstvo ugovorilo je projekte vrijedne 6,5 milijardi kuna, među kojima i one izvan svog djelokruga, a prihodovalo samo 1,5 mlrd. kuna – kazala je na današnjoj konferenciji za novinare ministrica zaštite prirode i okoliša Mirela Holy predstavljajući strategiju svog ministarstva.

Ističe da će cijeli sustav gospodarenja otpadom biti sustavno pretresen. Gospodarenje otpadom ubuduće će se provoditi po tržišnim principima i izdavat će se dozvole, a ne koncesije. Povratna naknada za ambalažu neće se smanjivati niti ukidati, kako je to predlagala bivša vlast, ali se traže uspješni modeli drugih zemalja s obzirom na to da se fond više neće baviti otkupom.

Analizirat će se studije utjecaja na okoliš za koje ima sumnji da su neobjektivne i frizirane, kako bi se dobila suglasnost na projekte, pa je tako u planu i revizija projekta tzv. Friščićeve elektrane na biomasu koji je ekonomski i okolišno upitan te trostruka “slijepa” revizija nezavisnih stručnjaka za HE Ombla. Prioritet su i novi zakon o otpadu, ozelenjavanje prometa i energetska učinkovitost, povećanje udjela ekološke poljoprivrede sa 1,3 na 10% u pet godina...

I vozni park Vlade ravnat će se prema kriterijima ekološke prihvatljivosti (kako automobili budu izlazili iz uporabe!), najavila je.

– Iako je već sada zakonom regulirano da se odvoz otpada obračunava po volumenu, u nizu jedinica lokalne samouprave to se još ne provodi, što se neće tolerirati – kazala je Holy.

Redefinirat će se i područja ekološke mreže koja prekriva 48 posto teritorija Hrvatske te smanjiti za oko 10 posto, jer je bivša vlast pri normiranju bila preambiciozna. Devetnaest nacionalnih parkova i parkova prirode objedinit će se u nacionalnu parkovnu agenciju po uzoru na SAD, koji ima najbolji sustav upravljanja zaštićenim područjima, objasnila je, a time će se smanjiti i broj zaposlenih u tom sustavu. U slučaju gorućeg problema krivolova i koćarenja na Kornatima, gdje je inspektor i lokalnom stanovništvu zabranio ribolov, najavljena su dugoročna, sustavna rješenja.

Ići će se u razradu mjera kojim se alatima može obavljati ribolov, kao i razgraničenje i utvrđivanje prostora oko samog otoka koji će biti isključivo za potrebe lokalnog stanovništva. No, nije problem samo morsko nego i slatkovodno ribarstvo, čulo se na konferenciji za novinare.

– Gospodarski izlov ribe u zaštićenom područjima ne dolazi u obzir – poručila je Holy, koja je danas predstavila i svoj najuži tim.

Zamjenik ministrice je Hrvoje Dokoza koji je po struci inženjer strojarstva, a iskustvo je stjecao u autoindustriji. Pomoćnik je ministrice za zaštitu i održivi razvoj Davor Škrlec, koji je na poziciju došao s Fakulteta elektrotehnike i računalstva gdje je radio kao redoviti profesor na području energetike i obnovljivih izvora energije. Pomoćnik ministrice za zaštitu prirode postao je Nenad Strizrep koji je bio ravnatelj Javne ustanove Maksimir, dok je za inspekcijske poslove zadužen Goran Heffer.

Holy je danas kazala i kako se nada da neće biti izloženi prevelikim rezovima Vlade u ministarstvu. Njezino ministarstvo, tvrdi, ionako ima skroman budžet od svega 30 milijuna kuna po kvartalu, a ima najveći broj obveza prema EU.

Komentara 14

CR
CrniP
17:51 27.01.2012.

Hrvoje Dokaza nije stjecao iskustvo u autoindustriji već u prodaji automobila (a istu marku vozi i ministrica)... ah! VL...

Avatar Becarina
Becarina
17:54 27.01.2012.

Ova ministarka sigurno nosi kriz -naopako

OB
-obrisani-
17:40 27.01.2012.

Kakve su Mireline referencije za posao zaštite okoliša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije