Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera patria

Finski tužitelj: Mesić je osumnjičen!

mesic
Ivana Ivanovic/PIXSELL
02.10.2013.
u 09:12

Državni odvjetnik Rappe napominje da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva

Glavni državni odvjetnik Finske Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist tvrde da su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor Đure Đakovića Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije, piše Globus.

Prema njihovim tvrdnjama osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije putem posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

Državni odvjetnik Rappe napominje da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva, dakle glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Podsjetimo, kako je Večernji list prethodno izvijestio, u finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj navedeno je sedam imena (abecednim redom): Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec, objavio je Večernji u travnju. Izvješće je u srpnju stiglo u Zagreb.

Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl. Finci su otkrili da su svoje početne pretpostavke – da je bilo mita – dokazali te su, tragom toga, već optužili četiri bivša zaposlenika Patrije zbog navodnog davanja mita u Hrvatskoj. Hrvatska strana je na osnovi izvješća finskih kolega trebala dalje nastaviti posao. Istodobno, krajem lipnja, finsko je državno odvjetništvo podnijelo optužnice protiv protiv bivšega glavnog direktora i još dvojice bivših zaposlenika tvrtke Patria Vehicles Oy pod optužbom da su "putem posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke Đuro Đaković kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku".

Stjepan Mesić i direktor Đ. Đakovića Bartol Jerković odbacili su optužbe, isto kao i ostali navedeni u finskom izvješću.

>> Finci u policijskom izvješću o Patriji spominju sedam Hrvata

>> Slučaj Patria: Ispitati sumnje i protiv Mesića

>> AFERA PATRIA Bivši slovenski premijer Janša osuđen na 2 godine

Komentara 2

MI
Miro
22:04 24.11.2013.

Mesić je 2000. tvrdio da je Tuđman u Švicarsku spremio 15 milijardi dolara na svoj račun i da će ih on vratiti u Hrvatsku. Nikad ih nije vratiojer očito nije imašto. Sada je na njega bačena sumnja, kao po onojj "sve se vraća, sve se plaća"

MI
Miro
22:07 24.11.2013.

Od nekud je morao siromah sakupiti novac za dva stana u Zagrebu, to se mora razumjeti. Molim njegove bezpogovorne pristaše da mu i dalje sve opraštaju. Važno je da je on čovjek Tita i partije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije