Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O smjeni

Ferdelji žali zbog riječi, a proračunsku plaću neće uzeti

'27.12.2011., Zagreb - Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruzenja menadzera i poduzetnika. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
28.01.2012.
u 08:00

Iako je može primati idućih pola godine, Ferdelji je poručio kako svoje pravo koje mu pruža kratkotrajna služba u državi - neće koristiti.

Smijenjeni pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Vladimir Ferdelji, izjavio je da neće uzeti šest plaća na koje ima pravo kao bivši državni dužnosnik

- Neću primiti te plaće. Ako ne radite, ne možete biti plaćeni za to, izjavio je nesuđeni Vladin dužnosnik za Radio 101 .

Inače, smjena uspješnog poduzetnika Vladimira Ferdeljija s mjesta pomoćnika ministra prometa i infrastrukture nije dobro odjeknula u javnosti, kod kritičara implicira da premijerovi suradnici mogu biti poltroni bez stava.

Malo nediscipliniran

No, zbog izjava tjedniku Globus, u kojem je Ferdelji zamjerio Vladi sporost, kritizirao povećanje PDV-a i nesmanjivanje državne uprave, sada je žao i njemu samom.

– Možda jesam malo nediscipliniran, moglo se to drukčije. Ništa mu ne zamjeram, sustav je takav, a ja dolazim iz miljea s drukčijim postulatima. Smatram da je reakcija malo preozbiljna. Mislio sam zdušno pomoći, u programskom segmentu se slažemo, a problem su brzina i intenzitet provođenja mjera. No ja sam iz poslovnog svijeta i nemam tu političku osjetljivost, a stanje u državi je teže nego se prikazuje – kazao je Ferdelj.

Na pitanje što bi napravio da njega nije poslušao podređeni mu zaposlenik retorički je odgovorio "mislite da se meni to nije dogodilo" te komentirao da i njegovi i Milanovićevi potezi najbolje govore o njima. Iako su različita mišljenja dobrodošla u unutar stranačkim izborima i napredovanju stranke i stranačkih programa, unutar vladajuće administracije takvi su potezi nedopustivi, smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Ne može diktirati

Ne sviđa mu se, dodaje, jedino način na koji je to Milanović napravio, jer je izborom riječi pokušao umanjiti Feredeljijevu važnost.

– Ferdelji jest u pravu, ali kao dužnosnik koji je dio Vlade ne može je kritizirati. I ne može, kao pomoćnik ministra za promet, govoriti o fiskalnoj i monetarnoj politici. To je mogao kao predsjednik CROME – kaže Gjenero. Siguran je da je Ferdelji svojim istupom želio testirati granicu do koje može samostalno djelovati. Da mu je Milanović popustio prvi put, kaže, otvorio bi si manevarski prostor da ponovi istu stvar.

– Ferdelji je dio administracije, ali nije u poziciji diktirati tempo. U Račanovoj su se vladi javno svađali, a to premijer ne smije dopustiti – kaže Gjenero, pozivajući se na izborne rezultate koje stranci i premijeru daju za pravo da vode politiku koju imaju. Druga su stvar različita mišljenja unutar stranke, no tamo se zna, koliko god demokratski bila organizirana, tko donosi koju odluku.

– Ako stranka ima program i pobijedi na izborima, njega se i članovi i ostali koji su dio tima moraju držati. No to ne znači da izvan toga član ne može iznijeti mišljenje. Poput Kalmete, koji je podržao smanjenje zastupničkih mirovina. Kod nas su još tragovi jednopartijskog sistema pa se takve stvari tumače kao raskol – kaže analitičar Gjenero.

Ključne riječi

Komentara 87

AL
alapača
08:18 28.01.2012.

slon u staklani :D a nije da o Milanovićevoj \'brzini\' ne mislim skoro isto.

DU
Deleted user
08:31 28.01.2012.

E, Zorane, Zorane! Što tako brzo nisi smjenio Bandića kad si mogao. Ovakvog stručnjaka moraš slušati a ne tjerati od sebe. Znači, Hrvatsko plaći!

JO
josmalopanestalo
09:15 28.01.2012.

malo smo se svi mi preračunali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije