Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret u Vatikanu
Povratak na članak

Fenomen prešao BiH: Međugorje korak do priznanja?

Pri Kongregaciji za doktrinu vjere osnovano je međunarodno povjerenstvo za ispitivanje Međugorja, priopćio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Komentari 34

PR
prazankufer
21:58 17.03.2010.

Da ste jednom bili u medjugorju nikada vishe tamo nebiste otishli !

VL
KR
kreont
04:39 18.03.2010.

Bog je u svakome od nas. Svatko od nas je Božji Hram. Svi smo mi božja djeca. Ako Vam trebaju kipovi i slike da biste povjerovali u Boga koji je u Vama i oko Vas tada niste vjernik.

VL
BO
bomba
15:02 17.03.2010.

Vatikan osnovao povjerenstvo za ukazanja u Međugorju Gluposti, crkva ne može dokazati sa sigurnošću postojanje boga. Onog dana kad crkva dokaže postojanje boga više se neće zvati vjera i govoriti ja vjerujem da bog postoji, nego će to biti uu matematičkom žargonu rješena jednađba sa jednom ili više nepoznatih. Kako onda oni mogu osnovati povjerenstvo o ukazanju u Međugorju? Tko je kompetentan za te stvari i na koji se način vrši istraživanje? Moje je da vjerujem ili ne vjerujem da se gospa ukazala, kakvu god oni odluku donijeli ja ću ostati doslijedan sebi i moja je stvar hoću li vjerovati ili ne.

VL
I3
ivica-39
15:08 17.03.2010.

možda bi trebalo malo ubrzati stav katoličke crkve o Međugorju, jer se vjernici podvajaju, pa čak i počinju sumljti. Kako je Majka uvijek vidiocima navjestla, kada će se ukazati i kako to i fratri znaju. Svjesni mistike i dogma, odlaganje šteti, i treba izreći stav ili prepustiti stihiji, iluzijama, fikcijama ili što je najgorje komercijali. Bože pomozi-aleluja.

VL
BV
bvb
16:06 17.03.2010.

bomba, ne shvaćaš problematiku... Crkvi nije cilj dokazati da postoji Bog niti dokazati da se Gospa zaista ukazuje, već utvrditi kakve je prirode taj fenomen, a to joj je i dužnost. Postoje znanstvene činjenice i metode koje mogu pokazati da li se radi o prijevari, hipnozi, samoobmani itd. i na temelju njih Crkva može dokazati da se Gospa ne ukazuje. No, ako te metode i činjenice ne pokažu da su ukazanja lažna, Crkva ima metode (o kojima očigledno ništa ne znaš) i kriterije drugog tipa: da li su ukazanja u skladu s evanđeljem, kakvi su plodovi, kakav je moral vidioca itd. Ako ti evanđelje u životu puno ne znači, sasvim je razumljivo da ti ne ništa ne znače niti te metode.

VL
SI
Slo_Istran
16:14 17.03.2010.

Stvaranje povjerenstva? Koje gubljenje vremena za ništa! Racionalan um zna, da nema Boga, barem u takvom obliku kao što ga propovijedava Crkva, Islam... Kažete, da sam u krivo? Ok, a onda zakaj imaju krščani svog, muslimani drugog, hinduisti trećeg, šintoistiti četvrtog, budisti petog boga-ove? A prije toga su imali Egipćani, Rimljani, Grci, pogani, nordijci itd. svoje??? Pa sve je to jednostavno, kad je ljudima bilo nekaj nejasno smisllili su instituciju Boga i tako si sami sebi razložili stvar. Kako nastaje kiša? Booooo, to sigurno Bog šalje... Zato imamo znanost, koja točku po točku opovrgava ove zapravo smiješne vjerske dogme a novodobni čovjek se popiša na zastarjele konstrukte čovjećeg uma ( ne smije se imati seksa prije braka!? WTF!!!??...).

VL
SI
Slo_Istran
16:17 17.03.2010.

bvb ukazanja su isključivo plod ljudske mašte!

VL
OB
-obrisani-
16:41 17.03.2010.

@ Slo_Istran TI si zapravo žalosno smiješan, kao i svaki ateist, jer tvrdiš da nema Boga. Kako ti možeš tvrditi da nečega nema o čemu ništa ne znaš? Jer ako i nečega nema, kako ti možeš dokazivati da toga nema?a? Kojim to metodama? Ili ga nema zato što ti ne znaš da ga ima? Shvaćaš? To ako nema, nema za tebe i to je u tvoj glavi. Zašto imaš potrebu vikati na sav glas o tome? Je li to zato da ti netko kimne glavom pa da si sigurniji u svoju tvrdnju? Sad bih mogao dovesti u pitanje milijun stvari u koje vjeruješ, a temeljiš ih, navodno, na razumu, a zapravo bi uvidio i sam da se nemaš na temelju čega uhvatiti za njih. Da je puko vjerovanje. A što se tiče vjerovanja u Boga, pa ne treba mi zar tvoja pamet da mi procjeni, nisam na to spao kod zdrava razuma. Zato ću ja sam procijeniti za sebe, kao i onaj drugi, peti, deseti... svatko za sebe.

VL
SI
Slo_Istran
18:04 17.03.2010.

@ P M Dokaze na plano, za tvoje tvrdnje! Daj, da ne počnem nabrajati gluposti koje prodavaju vjerstva za činjenice. Svjeti duh oplodio Mariju? Itekako je ona osjeila blagodati seksa, što nije niti slučajno loše! A bio sam kršćen, obhajanjan i birman (oprosti ali za drugi i treći zakrament ne znam hrvatskih rijeći)! Ali kad čovjek odraste, kad ima svoj um, obrazovan je lijepo vidi kako je sve složeno na razini uzroka i posljedice, sve ima svoje logičko objašnjenje, ono što još nije pojasnjeno samo govori o tome, da još nismo toliko razviti, da bi to znali pojasniti. Pogledaj samo u prošlost... koliko stvari je već padlo u vodu za koje je crkva smatrala i to silom uvažavala za činjenice?! Pametnome dosta! A ono o Bogu... ne mislim, da izvan svemira de facto ne postoji neka sila koja upravlja sa svim tim, da ništa nema višeg od nas, da prije velikog praska ništa nije bilo... To je još sve otvoreno za diskusiju. To zasad još ne znamo 100%. Ali veliki znanstveni umi i većina znanstvenika se slaže, da Boga s velikom vjerovatnošću nema. To je meni dovoljno velik razlog, da njima vjerujem, a ne nekim vjerskim knjigama, koje temelje na ljudskoj mašti, sjećanju, neznanstvenim tvrdnjama i bez jednog, jedinog provjerljivog dokaza! I na kraju, zna se, društva koja nisu pod velikim utjecajem bilokojeg vjerstva, najnaprednija su! To je činjenica, pa kome smeta neka sere protiv toga ali još uvijek, će biti to istina! p.s.: Zakaj se danas ne pojavi neko popularno novo vjerstvo, zakaj se je samo u prošlosti? Neka ti odgovorim, zbog toga jer bi se danas dale tvrdnje u trenu provjeriti i opovrgnuti o nekim božjim zatrudnjenjima, o ustanku iz grobnice nakon tri dana, o moru kojem se raširilo, da bi se Izraelci mogli riješiti itd. itd. itd. itd. itd. itd....!

VL
DS
dubina-sirina
20:14 17.03.2010.

Oslanjati se na ove nase \"znastvenike\" je suludo, oni neznaju dalje od svog nosa, ni 1% svemira im nije jasan. Najbolje da njih slusam, da mi oni kazu o Bogu i kreaciji. A sto se tice ovog Abrahamskog Boga iz takozvanih svetih knjiga, to je manijak bez duse i srca...pozdrav

VL
OB
-obrisani-
20:35 17.03.2010.

Pa ako se i ukazala Gospa ni vam sigurno rekla da Boziju mater pravite od armature i betona i jos kojekakva cuda okolo naokoloo !

VL
PA
pazistečaj
20:53 17.03.2010.

Da ste barem jednom bili u Međugorju ne bi ovako pričali.

VL
Avatar black_bloc
black_bloc
21:36 17.03.2010.

Kako su brzi gdje im miriši lova, a i kod pedofilskih skandala se nisu baš trudili ...fuj

VL
OB
-obrisani-
21:50 17.03.2010.

Medugorje je mjesto molitve, mjeto mira, mjesto obracenja.Samo je pitanje dana kad ce se priznati.

VL
PI
Pita
22:44 17.03.2010.

Znaci sada ce Popovi istraziti sve i dati svoj zakljucak. Koji? Pa nece valjda reci da je sve zabuna i zabluda. Nemam namjeru nikomu umalovazit vjeru u bilo sto. Do kojeg bi zakljucka dosao Staljin da su ga postavili za glavnog istrazitelja Gulaga ili npr. Hitlera da istrazi holokust?

VL
AA
aha-aha
22:55 17.03.2010.

@pusrane medugorje je u hercegovini :D svim kriticarima kritizirati imate pravo ali ne i bljuvati po tome slazem se da je previse sve svedeno na biznis u medugorju ali isto tako znam da tko god tasmo ode vrati se promijenjen,jen, i to na bolje u 99% slucajeva takoder smatram da crkva jednom zauvjek treba rascistit ove skandale a ne zataskavati ih. treba sve upletene kazniti.

VL
OB
-obrisani-
23:05 17.03.2010.

Ma treba to sve privatizirati pa ako hoce neka Crkva prodaje i hercegovacki kamen ko sveti kamen i vrti biznis sa odraslima, samo ne sa maloljetnom djecom u skolama jer to ce je kostati kada djeca odrastu !.

VL
EU
EUfan
00:29 18.03.2010.

Prodavači magle će sad i službeno dobiti potvrdu!

VL
VZ
veki_zg
01:17 18.03.2010.

ovo je brijem pravi clanak da se svi primitivci mogu ispucat!

VL
SI
SirokiBrijeg
02:23 18.03.2010.

vatikan je trebao odavno vec priznati medjugorje, kad je mogao to uciniti u drugim zemljama, poput portugala i jos njih a biznis nema veze sa priznanjem kao sto ovi pisu!!! Ljudu dolazu iz cijelog svijeta, bez obzira jeli priznanjen ili ne mogu samo preporuciti barem jedan put otici u medjugorje

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.