Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europljani sasvim podijeljeni oko toga je li i Turskoj mjesto u EU

Turska
AFP
25.01.2010.
u 16:23

Istraživanje pokazuje da bi danas na referendumu 52% glasovalo protiv, a 41% za Tursku u Europskoj uniji. Ipak, u budućnosti Tursku u EU vidi čak 47% uglavnom mlađih i obrazovanijih građana, a isto je toliko ih je (starijih i slabije obrazovanih) protiv. Što o svemu misli 75 milijuna Turaka?

Kad bi građani EU danas glasovali na referendumu o primanju Turske u punopravno članstvo, 52 posto bilo bi protiv, 41 posto za, a sedam posto bilo bi neodlučno. Međutim, posljednje istraživanje pokazuje da je već sada isti postotak građana EU za i protiv primanja Turske u punopravno članstvo u budućnosti – po 47 posto.

Katolici su češće za

Istraživanje među 5000 ispitanika u V. Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Poljskoj proveli su sveučilište Boğaziçi iz Istanbula te španjolska sveučilišta iz Granade i Autonomno sveučilište iz Madrida. Najveće protivljenje Turskoj u EU na referendumu uočeno je u Francuskoj (64 posto) i Njemačkoj (62 posto). U V. Britaniji protiv bi bilo 46 posto ispitanika, dok su najraspoloženije za europsku Tursku izrazito katoličke Poljska (54 posto) i Španjolska (53 posto). Najčešće spominjani argument protiv članstva Turske u EU bilo je to što je “Turska muslimanska zemlja... nekompatibilna sa zajedničkim kršćanskim korijenima” Europe. No, taj se argument navodio u samo 39 posto slučajeva. Najdublje podjele u mišljenju o Turskoj među Europljanima su, ispostavilo se, generacijske i prema stupnju obrazovanja.

Istanbul, Troja i nogomet

Tursku najmanje podupiru najstariji, a najviše mladi Europljani. Usto, obrazovaniji građani skloniji su punopravnom članstvu Turske od onih sa slabijom naobrazbom. Što se tiče percepcije Turske, na pitanje što im je prva asocijacija ispitanici su odgovarali Istanbul, a potom su slijedili Troja, FC Galatasaray, Antalya, otac moderne Turske Kemal Atatürk, Efez, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, belgijska pjevačica turskog podrijetla Hadise Açıkgöz, pisac Yaşar Kemal, nogometaš Fatih Terim, pisac Orhan Pamuk i pjesnik Nâzım Hikmet.

Turci izgubili povjerenje u procjene EU, ali su ipak za članstvo

U intervjuu za Večernji list turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu prije nekoliko je dana rekao da samo 35 posto Turaka vjeruje u ulazak u punopravno članstvo EU, no da je potpora članstvu između 55 i 60 posto.

- Izgubili su povjerenje u objektivne procjene mehanizama u EU, ali bi u EU ipak htjeli - objasnio je Davutoglu i rekao da je govor nekih stranaka u EU protiv Turske “populističko privlačenje pozornosti”.

Ključne riječi

Komentara 32

OR
orisis
10:39 26.01.2010.

Alfich moram ti se usprotiviti jer mislim da se trebaju uzeti u obzir i mogucha shteta odbacivanja Turske jer se ona ljulja a odbacivanje bi ju moglo gurnuti upravo na tu stranu koje se ti bojish...

BT
bili-tartuf
16:43 25.01.2010.

eko, Turki nareduju \"pomalo ali sigurno\",..ponovno cé zauzeti Balkan, a onda su blizu....

LU
luena
17:59 25.01.2010.

h.tx.... ne plasi ih ,dovoljno je da se boje Kosova i Kosovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije