Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe

'Europa mora usvojiti minimalne standarde za integraciju izbjeglica'

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
23.09.2015.
u 10:12

Barijere ne funkcioniraju, nisu nikada funkcionirale. Potrebni su drukčiji pristupi izbjegličkom problemu, kaže Muižnieks

– Još neprihvatljivija od držanja Mađarske je rasistička kampanja koju je mađarska vlada pokrenula širenjem negativnih stereotipa o migrantima i tražiteljima azila – izjavio je jučer Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, za talijansku radijsku postaju Radio 24. Dizanje barijera i zidova oduvijek je pogrešan pristup, kao i policijsko nasilje i izbacivanja, a neprihvatljive su zakonske izmjene ad hoc – kazao je Muižnieks i naglasio kako „barijere ne funkcioniraju, nisu nikada funkcionirale“. Potrebni su drugačiji pristupi izbjegličkom problemu, drži povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe.

Čelnike država EU Muižnieks je pozvao da poboljšaju sustav davanja azila, odnosno da izmijene Dublinski sporazum poboljšanjem putova za zakonski ulazak migranata, kao i uspostavu sporazuma s trećim zemljama, onima izvan EU. Donošenje kvota po Muižnieksovu je mišljenju dobra polazna točka. Kvote bi trebale biti obvezne, a ne dobrovoljne. Muižnieks drži da je Dublinski sporazum iz 1990. o izbjeglicama, prema kojem država potpisnica u koju uđe migrant mora ga zbrinuti i obaviti sve potrebne radnje za eventualno davanje azila, mora biti iz temelja izmijenjen. Potrebno je i da Europa usvoji minimalne standarde za integraciju izbjeglica.

>> U Opatovcu oko 3.000 izbjeglica koje čekaju prijevoz do mađarske granice

Komentara 4

ZH
zhecko
11:57 23.09.2015.

Oni hoće samo socijalnu pomoć i lijepu egzistenciju, ali sem malog postotka nikada neće prihvatiti integraciju!

DU
Deleted user
12:47 23.09.2015.

Vijeće Europe, bljutavi dodatak EU ali bez ovlasti. Čuj ga što se razbahatio, rasizam, mora se ovo, mora se ono, daj pare itd. Hajde lijepo u peršin skupa sa svojim ilegalcima a Orbanu možeš funt perja vrit pihnuti.

BR
Branko102
18:06 23.09.2015.

Nils Muižnieks je sorošev cionistički kadar.Neka se u Izraelu bori protiv najgoreg rasizma i diskriminacije,umjesto da goyama prodaje maglu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije